Dolar $
32.58
%0.15 0.05
Euro €
34.72
%-0.08 -0.02
Sterlin £
40.48
%-0.34 -0.14
Çeyrek Altın
4105.97
%0.95 38.18
SON DAKİKA

Konutta KDV sistemi değişti

Soner Keleş 03 Nis 2022

Konutta uzun zamandır değişiklik yapılmayan KDV düzenlemesinde geçtiğimiz hafta yayınlanan Mal ve Hizmetlere Uygulanacak KDV Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete 'de yayımlandı.

2013 yılından bugüne kadar net 150 m2 nin altında kalan konutlarda ve büyükşehir belediyesi sınırları içinde yer alması durumuna, yapının arsa emlak vergisi değeri ve inşaat sınıfı gibi kriterlere göre yüzde 1, 8 ve 18 oranında KDV oranı belirleniyordu. 1 nisan tarihinden sonra yapı ruhsat alınacak olan konut projelerini kapsayacak olan yeni düzenlemeye göre %8 e yükselen KDV oranı uygulanmasını içeren kanun, sektörde soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Sadece kentsel dönüşüm projelerinde 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde yapılan konutların net alanının 150 metrekareye kadar olan kısmı için uygulanacak KDV oranı yüzde 1 olacak. 

Büyük şehirlerde arsa stokunun azalması ve neticesinde kentsel dönüşümü teşvik amacıyla etkili olacak yeni KDV uygulaması ülkemizde konut açığı olan ve gelişmekte olan şehirlerde konut satış rakamlarına yük olarak gelecektir. Özellikle orta sınıfın konut edinimini zorlaştıracak olan %8 KDV düzenlemesi konut satış fiyatlarına ilave bir yük olarak gelecektir. Diğer taraftan ülke genelindeki konutların yüzde 2 sini etkileyen ve üst gelir grubuna hitap eden net 150 m2 üzerinde olan konutlar için daha önceden tamamında %18 KDV olarak uygulanan KDV oranı yeni düzenleme ile birlikte indirilmiş oldu. Yeni yasaya göre net alanı 150 m2’nin üzerindeki konutlarda kademeli vergilendirmeye geçildi. Yüksek m2 li konutlarda 150 m2 ye kadar olan kısmı için KDV oranı yüzde 8 olarak uygulanırken üzerine çıkan kısım için ise KDV oranı %18 olarak uygulanacak. Kararın yürürlük tarihinden önce yapı ruhsatı alınmış veya kamu kurum ve kuruluşları ile bunların iştirakleri tarafından ihalesi yapılmış projeler kapsamında inşa edilen konutlar için eski hükümlerin uygulanmasına devam edilecek.

Düzenleme ile birlikte KDV oranının %8 e yükseltilmesi yeni konut projelerinde satış fiyatlarını maliyet artışı yönünde etkilemesi beklenirken, diğer taraftan yeni düzenlemeden etkilenmediği halde, oluşan fiyat artışı beklentisi ile yüzde 1 KDV’li satışta olan mevcut konutlarda da fırsat zamları görülebilir. Yapılan değişiklikler sonucu, orta gelir grubuna hitap eden konutlarda KDV yükü yüzde 1'den 8'e çıkarken, üst gelir grubuna yönelik büyük konutlarda vergi yükü indirilmiş oldu. Artan inşaat maliyetleri ile birlikte ev sahibi olmanın zorlaştığı günümüzde yeni KDV düzenlemesi ilave bir maliyet olarak özellikle konut ihtiyaç olan orta gelir grubuna olumsuz yönde etkileyecektir. Diğer taraftan yeni düzenleme ile birlikte arsa ve arazi satışlarında da değişikliğe gidildi. Arsa ve arazi teslimlerindeki KDV oranı da yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.