Dolar $
32.58
%0.18 0.05
Euro €
34.85
%0.3 0.1
Sterlin £
40.61
%0.02 0.01
Çeyrek Altın
4082.37
%0.37 14.87
SON DAKİKA

Konut fiyatları artıyor, satışlar hız kesmiyor!

Soner Keleş 19 Haz 2022

Son yıllarda yükselişe geçen konut satış fiyatları bu yılın ikinci çeyreğinde de hız kesmeden devam ediyor. İnşaat maliyetlerindeki rekor artış ve yüksek talep, konut fiyatlarını her geçen gün daha da yukarı taşıyor.

Hem fiyatlar daha da yükselir endişesi, hem de gayrimenkulü güvenli liman gören yatırımcılar sayesinde konut piyasası canlılığını koruyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan satış rakamlarına göre Türkiye genelinde konut satışları Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Konut satışlarında İstanbul 22 bin 148 konut satışı ve %18,0 ile en yüksek paya sahip oldu. Ocak-Mayıs dönemine baktığımızda da bir önceki yılın aynı dönemime göre yüzde 38 artış gerçekleşti. Bu rakamlar 2022 yılı konut satış rakamlarının geçtiğimiz yılın üzerinde gerçekleşeceğine dair önemli bir göstergedir. Gayrimenkul sektörüne olan ilginin devam etmesinde en önemli etken konutun yatırım aracı olarak ülkemizde enflasyonist ortamda paranın değerini koruyan en önemli yatırım enstrümanı olmasıdır. Türk Lirasının değer kaybetmesi, inşaat maliyetlerinde ithal girdilerin yükselmesi konut fiyatlarını yukarı etmektedir. Bu durumda ihtiyaç sahibi olmayan yatırımcılar fiyatı sürekli artan konutlara yönelmeyi tercih ediyorlar. Gelir seviyesi iyi olanlara ek olarak elinde belirli bir birikimi olanlar da yine aynı şekilde artan fiyatlardan ileride yarar elde etmeyi hedefleyerek uygun şartlarda kredi kullanıp konut almayı seçiyorlar.

Artan konut satış rakamları gerçek ihtiyaç sahiplerinin ev sahibi oldukları anlamına gelmiyor. Yeni konut fiyatlarının yüksek olması ve üretimin yavaşlaması nedeniyle tüketicinin ağırlıklı tercihi Mayıs ayında da ikinci el konutlar oldu. Fiyatların aşırı yükselmesi ve yeni konut üretiminin azalması dolayısıyla konut ihtiyacı artarak, devam ediyor.  Şu anda ekonomik konut noktasında büyük sorun yaşanıyor. İnşaat firmaları ekonomik konut üretemiyor. Konut sadece gelir seviyesi iyi olanlar için bir yatırım aracı olarak el değiştiriyor. Hem kiralık hem de satılık konutlarda yaşanan problemin kaynağında son 3 yıldır hızla artan inşaat maliyetleri ile birlikte yeterince gerçekleşmeyen konut arzı olarak görülüyor. Türkiye'nin yılda yaklaşık 800 bin adet yeni konut üretimine ihtiyaç duyduğu bir ortamda son yıllarda bu seviyeden düşüşün fiyatları hızla yukarı yönlü çektiği bu değişimin artan taleple birleşince barınma sorunu yaşanmaya başladı. Türkiye genelinde konut fiyatları hızla artarken, birçok vatandaş için ev satın almak gerçekleştirmesi imkânsız bir hayal haline geliyor. Bu noktada kamunun konut üretim maliyetinde en büyük paya sahip olan arsa maliyetine çözüm üretmesi, Toki ve belediyeler ile birlikte konut üretmek için harekete geçmesi gerekmektedir. Sadece merkezi bölgelerde kentsel dönüşümde değil, aynı zamanda şehrin çeperlerinde uygun arsa maliyeti olan bölgelerde de konut üretimine teşvikler sağlanmalıdır. Kamu tarafından üretilen konutların sadece satışı değil barınma sorunu yaşayan gerçek ihtiyaç sahiplerine uzun vadeli kiralanması alternatifleri de gündeme alınmalıdır. Kamu bankaları tarafından oluşturulan düşük faizli konut kredisi kampanyalarının ev fiyatlarını daha da arttırdığı bir ortamda gerçek ihtiyaç sahiplerinin konut erişimine imkan sağlamak için konut fiyatları ve inşaat maliyetlerin düşürülmesinde çözümleri üretilmelidir.