Dolar $
32.5
%-0.14 -0.04
Euro €
34.84
%0.05 0.01
Sterlin £
40.73
%0.15 0.06
Çeyrek Altın
3987.87
%0.76 29.63
SON DAKİKA

İstanbul'da satılan yeni her 2 "konuttan" birisi yabancıya gerçekleşti

Soner Keleş 24 Tem 2022

Türkiye gayrimenkul sektöründe mütekabiliyet yasasının çıktığı 2012 yılından itibaren uluslararası yabancı gayrimenkul yatırımcıların ilgisi giderek artmış ve son on yıllık süreçte çok hızlı bir gelişim kaydetmiştir.

Geride bıraktığımız 2022 yılının ilk yarısında dünyada yaşanan ekonomik daralmaya rağmen 35 binin üzerinde konut satışı ile yabancıya satışta Türkiye tarihinin en yüksek dönemlerinden birisi olarak kayıtlara geçti. Yabancılara yapılan konut satışları Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %81,8 artarak 8 bin 630 oldu. Haziran ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %5,7 oldu. Türkiye’nin yabancıya sattığı konut adedi, küresel ekonomik krize rağmen hızla artarken, bu yıl Ocak – Haziran ayları arasında gerçekleşen yabancıya konut satışı geçen yılın ilk altı ayına göre %70 in üzerinde artış gösterdi.  Türkiye genelinde bu yılda yabancıların ilk tercihi ve en fazla konut satın aldığı il yüzde 45’lik payla İstanbul oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yabancıya konut satış verilerinde İstanbul öne çıkmaya devam ederken ilk sırayı 3 bin 906 konut satışı ile yine İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 2 bin 534 konut satışı ile Antalya ve 428 konut satışı ile Mersin izledi.

İstanbul’da markalı projeler tercih ediliyor

Pandemi süreci ile birlikte dünyada yaşanan küresel kriz, toplumun alım gücündeki düşüş, inşaat maliyetlerindeki artış ve faiz oranlarındaki yüksek seyir iç piyasalardaki konut satışı üzerinde büyük baskı oluşturmaya devam ederken diğer taraftan İstanbul’da yabancı gayrimenkul pazarında markalı konut projelerine olan ilgi artarak devam etmektedir. Haziran ayında İstanbul genelinde yeni konut projelerinden 7 bin 589 ilk el satışın yaklaşık %51,5 i yabancı müşterilere gerçekleşti. Bu yılın ilk altı ayında yabancıya 15 bin konut satışının yapıldığı İstanbul’da gayrimenkul firmalarının artan inşaat maliyetleri dolayısıyla hızla yükselen konut fiyatlarının karşılığını yabancı müşteri pazarında alabildiği görüldü. 

Yabancı yatırımcıların sadece konut niteliği ve niceliğine değil aynı zamanda mülk edindikleri şehri ‘bir yasam alanı’ olarak görmelerinin etkileri de İstanbul’a olan ilgiyi arttırmaktadır. Bunun en tipik örneği İki kıta üzerine kurulu ve dünyanın içinden deniz geçen tek şehri İstanbul’a yönelik olan yoğun yabancı ilgisinde görülmektedir. Modern ve geleneksel kültürü içeresinde barındıran Doğu ve Batı’nın orta noktasında yer alan İstanbul yabancılar için hem mistik hem de kargaşanın içindeki huzuru sunan bir kenttir. İstanbul’un; yüksek yatırım değeri, jeopolitik konumu, doğal ve kültürel zenginlikleri, ulaşım olanakları ve yeni inşa edilmiş̧ köprüleri, havaalanları ve gelişmiş̧ turizmi, ticareti, eğlence hayatı, etkinlik ve kongre turizmi ile yabancı yatırımcılar için ilgi gören bir şehir olmasının yanında yeni finans merkezi olma yolunda yapılan çalışmalar ve sektör dinamikleri ile İstanbul, yeni fırsatlar barındırmaya, yatırımcılarına katma değer sağlamaya ve gelecekte değerini arttırmaya devam etmektedir.