Dolar $
32.59
%0.18 0.05
Euro €
34.75
%0 0
Sterlin £
40.56
%-0.13 -0.05
Çeyrek Altın
4090.66
%0.57 23.06
SON DAKİKA

Dünyada konut fiyatları yükseliyor.

Soner Keleş 11 Nis 2021

Pandemi süreci ile birlikte dünya üzerinde gelişmekte olan ve gelişmiş olan birçok şehirde konut fiyatlarında gözle görülür artış yaşandı.

Londra merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank'in 56 ülkedeki konut fiyatlarını analiz ederek hazırladığı Global Konut Fiyat endeksi 2020 yılı dördüncü çeyrek sonuçlarına göre Türkiye, 2019'un son çeyreği ile 2020'nin son çeyreği arasındaki yüzde 30’luk artışla endeksin zirvesinde yer aldı. Türkiye'de gayrimenkul fiyatları üst üste üçüncü çeyrekte de dünyada en hızlı artan ülke oldu. Endekse göre dünyada 150 şehir arasında İzmir,  Ankara  ve İstanbul, fiyat artışında ilk üç sırada yer aldı. Rapora göre, ev fiyatları küresel olarak yıllık büyüme endeksi 2020’de yüzde 4,7 ye yükseldi. Dünyada 30 şehirde yıllık fiyat artışı yüzde 10 üzerinden gerçekleşti. Dünya gayrimenkul pazarında gelişmekte olan şehirler arasında en yüksek artış oranıyla Ankara’da yüzde 29.4, İzmir’de yüzde 27.9 oranında artış yaşandı. %26,4 lük artışla Yeni Zellanda şehri Aucland dördüncü sırada yer alırken, St. Petersburg % 25,4 ilk beş içerisinde yer alıyor.  Konut fiyatları özellikle gelişmiş ve gelişen ülkelerde pandemi döneminde rekor bir yükseliş gösterdi artışta birçok ülkede koronavirüsle mücadele kapsamında açıklanan ekonomik destek paketlerinin yanı sıra daha fazla insanın evden çalışmaya başlamasıyla satın alım biçimlerinde yaşanan değişimin payı bulunuyor.  Bu dönemde pandemi önlemleri sonucunda alıcı talebi kısıtlamalar nedeniyle büyük ölçüde ülkelerin kendi içerisinde kaldı. Ülkemizde ev fiyatlarının yükselmesinin temel sebebi olarak dövizin yükselmesini gösterebiliriz. Dövizin yükselmesiyle artan enflasyon oranı doğal olarak ev fiyatlarına da yansıyor. Diğer yandan inşaatta kullanılacak malzemelerin ve işçilik giderlerinin artması yeni konut fiyat artışını önemli ölçüde etkiliyor. Buna rağmen gelişmekte olan ülkelerde gayrimenkul daha hızlı değerleniyor ve en önemli talep gören yatırım aracı olma özelliğini koruyor. 

Pandemiye rağmen, yatırımcıların güvenli liman arayışının da etkisiyle dünya genelinde gayrimenkule olan ilgi sürüyor. Dünyadaki 45 küresel şehirdeki konut fiyatlarını izleyen endeks yükselirken, Avrupa başkentlerindeki gerileme dikkat çekti. Küresel kentler konut endeksi raporuna göre dünya genelinde 150 şehirde konut fiyatları 2019'da yüzde 3.2 oranında artış yaşanırken 2020'de ortalama yüzde 5.6 oranında artış gerçekleşti. Avrupa ülkeleri arasında Lüksemburg, Stockholm ve Copenhagen şehirlerinde Amerika kıtasında ise Ottawa, Phoenix, Montreal, Hamilton ve Seattle’de konut fiyat artışları %10 üzerinde gerçekleşti. Bir çok Kuzey Amerika, Avustralya ve Avrupa şehri bazı Asya şehirlerinin gerisinde kalmasına rağmen güçlü bir performans sergiliyor. Pandemi sürecinin uzaması gelişmiş olan şehirlerde bastırılmış olan talebin tekrar harekete geçmesi ile birlikte konut fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Rapora göre fiyatların en çok düştüğü kent ise yılık %9 azalma ile Hindistan’ın dördüncü büyük metropol şehri Chennai oldu. Konut fiyatlarında yüzde 5'in altında artış gösteren Hint şehirleri arasında Bengaluru, yıllık bazda yüzde 0,8 düşüşle 129. sırada yer alırken, onu yıllık yüzde 3.1 düşüşle 143. sırada Ahmedabad izledi. Son üç sırayı 7.1 düşüş ile Dubai ve yüzde 5.3 ile Pune oluşturdu.