Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Şifa olsun (2)

Bir önceki hafta yazdığım kuran ve hadislerde geçen şifalı yiyeceklere bu hafta devam ediyoruz. Birçoğumuz kuran da geçen meyveleri ve şifasını duymuş olsak da esas olarak içeriğini bilmiyoruz. Kuran ve sünnet ışığında okunması ve bilinmesi gerekiyor.

Üzüm; gıda ve hekimlikte kullanılmıştır, meyveler içinde besin değeri yüksektir. Üç kral meyvelerden bir tanesidir. Bunlar üzüm, hurma ve incirdir. (İmam Kayyim)

“Gökten su indiren odur. Sonra biz onunla her çeşit meyveyi çıkarırız. Büyüyüp birbiri üstüne binmiş taneler başaklar çıkarırız. Hurma tomurcuklarında sarkan taneler üzüm, zeytin ve nar bahçeleri yetiştiririz.”(Enam 99) Kuranı kerimde 11 yerde geçer. Hemoroid hastalığına, böbrek taşlarının düşürülmesine iyi gelir. Karaciğer dalak mide ve bağırsakları güçlendiren üzüm sabahları aç karnına yenmesi tavsiye edilir. Zihni açıp hafızayı güçlendirir. Kan yapıcı özelliğinin yanında vücutta biriken zararlı maddelerin dışarı atılmasında faydalıdır. Mide ülseri gastrit, karaciğer hastalıkları dalak romatizma hastalıklarında giderilmesinde etkilidir. C vitamini, B1 ve B6 kalsiyum ve fosfor bulunur.

Sinameki; baklagillerden bitki olan Mekke’de yetişen türü meşhur olduğu için Mekke senası anlamına gelen kelime halk dilinde sinameki olarak kullanılmıştır. En büyük özelliği müshil olarak kullanılır. Mide ve bağırsakları yumuşatır fazla kullanılması ishal eder.

Yavşan otu, Peygamber efendimiz (sav) “evlerinizi akgünlük, yavşan, kekik ve gelin çiçeği gibi güzel kokulu otlarla tütsülendiriniz” buyurmuştur. (Ramuz) 

Kimyon; maydonozgillerden kokulu otsu bitkidir. Kurutularak baharat olarak kullanılır. Geçmişte hekimlikte de kullanılan kimyon peygamber efendimiz bir hadisinde “sizlere sinameki ve sennuti tavsiye ederim zira bunlar samdan başka her derde devadır buyurunca oradaki sahabeler “sam nedir ya rasülallah” diye sorarlar. Peygamber efendimiz “ölümdür” diye cevap vermiştir.

Sarımsak; hoşa gitmeyen kokusu olsa da hadisi şeriflerde soğan ve sarımsağa habis yani hoşa gitmeyen şey denilmiştir. Nitekim peygamber efendimiz(sav)”her kim şu kötü kokulu bitkiden yani sarımsaktan yerse ağzının kokusu gidinceye kadar mescide gelmesin buyurmuştur.(Müslim)

Yumurta; peygamberlerden biri Allaha zayıflıktan şikâyette bulundu. Cenabı hak o peygambere yumurta yemesini emir buyurdu. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kas ve kemik gelişiminde etkisi vardır, yüksek miktarda protein içerdiğinden kaslara faydası var, içerdiği aminoasit ve vitaminler ile vücudu besler. Göz bozukluğuna faydalıdır. İyi kolesterolü yükseltir, kalp sağlığını korur, hafızayı kuvvetlendirir, demir seviyesini artırır, beyin sağlığına faydalıdır, gözdeki sarı nokta hastalığına fayda eder, iltihaba iyi gelir.

Zeytin, Kuranı kerimde 6 yerde geçmektedir. Nahıl suresi 10,11 ayet, Tin suresi 1ve 3 ayet zeytinyağın içerisinde bulunan yağ asitlerin çoğu tekli doğmamış yağ olduğu için kolesterol içermezler. Kandaki kolesterol oranını yükseltmez kontrol altında tutar. Zeytinin gövde kabukları ile yaprakları ateşin düşürülmesinde etkili olduğu biliniyor. Şeker hastalarında kan şekerinin düşmesinde tesirli olan zeytin aynı zamanda tansiyonu düşürmede etkilidir. Fakat zeytin yaprağı mide için tahriş edici olduğundan yemeklerden sonra alınmalıdır. Bu şifalı yiyecek birinci derecede yanıklar içinde kullanılmaktadır. “Sina dağından çıkan bir nebat yetiştirdik ki o ağaç hem yağ hem de yiyenlere bir katık çıkarır.” (Müminun 20) peygamber efendimiz (sav) “zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın çünkü o bereketi bol ve mübarek bir ağacın meyvesinden çıkartılmaktadır.”

Zeytinyağı kalp damar hastalıklarının yanında çocuklarının beynin gelişmesinde kemiklerinin güçlenmesinde midenin ülsere karşı korunmasında fayda sağlar. Bir vitamin deposu olan zeytinyağı hücrelerin yenilenmesinde ve yaşlanmanın geciktirilmesinde rol alır. A, D,E ve K vitamini barındırır. Midedeki gastrit asidini azaltan zeytinyağı safra kesesinin çalışmasını ve bağırsakların emilimini sağlar. Önemli bir panzehir olan zeytinyağı aynı zamanda saçların dökülmesini önler. Kalp krizi riskini düşürür ayrıca kanda bulunan zararlı kolesterol miktarının düşmesinde rol alır.