Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Rızık isteyen yok mu?

Allahu Teâlâ'nın inanan kullarına manevi ikramları arasında mübarek gün ve geceler vardır. Bunlara " kandil geceleri" adı verilmektedir. Bunlardan biride Beraat Gecesidir. Adından anlaşıldığı gibi Arapça kökenli olup kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır.

Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Bizler için sunmuş olduğu mübarek geceye, affın sağanak sağanak yağdığı Beraat gecesine kavuşmuş bulunmaktayız.

Cenâb-ı Allah, üç aylar gibi mukaddes kıymetli zamanlar yaratmıştır. Rahmet ve mağfiretinin bol bol tecelli ettiği, lütuf ve ihsanın bol  ve gönüllere nur kattığı gece yaşıyoruz. İnsanların hayatında belirli bir dönüm noktaları vardır. İşte bu gece de ömrümüzde önemli bir dönüm noktasıdır.  İman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi  kendi iç muhasebemizi yaptığımız gecede, kullarının ibadetlerini kat kat mükâfatlandırmak, dua ve isteklerini kabul etmek, tövbelerini kabul ederek, günahlarının bağışlanmasına imkân ve fırsat vermiştir.

Peygamber Efendimiz (sas)'in hadislerinde bu gecenin önemine vurgu yapılmıştır. Allah Resulü (sas) , Şaban ayının yarısına denk gelen bu gecede Allah (c.c) 'a çok ibadet edilmesini, gündüzünde ise oruç tutulmasını tavsiye etmiş ve o gece güneş batınca Allah Teâlâ’nın dünyaya rahmetiyle tecelli ederek fecre kadar, "Bağışlanmak dileyen yok mu, onu bağışlayayım! Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim! Belaya duçar olan yok mu, ona afiyet vereyim! " Buyurduğunu bizlere müjdelemiştir.

Peygamber Efendimiz (SAS), Allah (c.c)'ın rahmetinin ne kadar geniş olduğunu anlatmak için Hz. Aişe (r.a)'ye: “Şaban ayının yarısına denk gelen bu gece Allah dünya semasına iner (rahmetiyle tecelli eder) ve Kelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok sayıda günahkârı bağışlar" buyurmuştu.

“Allah Teâlâ, şaban ayının on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asi olanlarla, Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar.” 

Sadece kendimiz için değil, ailemiz, milletimiz, bütün Müslüman kardeşlerimiz ve insanlık için dua edelim. Zikir çekelim, kuran okuyalım, bol bol tövbe ve istiğfar edelim rabbimizin bu gecede müjdelediği geceden yararlanmak için günahlarımıza isyanlarımıza ve hatalarımıza tövbe edelim. 

Hud Suresinde şöyle buyuruyor. "Rabbinizden mağfiret dileyin, sonra O’na tövbe edin. Allah(c.c) da sizi belirlenmiş bir süreye (ömrünüzün sonuna) kadar dünya nimetlerinden güzelce yararlandırsın, fazlasını yapan herkese de iyiliğinin karşılığını versin. Eğer yüz çevirirseniz, ben sizin başınıza gelecek o dehşetli günün azabından korkarım."