Dolar $
32.57
%0.08 0.02
Euro €
34.93
%0.33 0.11
Sterlin £
40.68
%0.1 0.04
Çeyrek Altın
3960.39
%0.06 2.49
SON DAKİKA

Ölümden başka her derde deva

Doğal diş fırçası misvak peygamber efendimizin sünnetlerinden birisidir. Misvak kullanımı yedi bin yıl öncesine dayanır. Babiller, Yunanlılar ve Roma, Mısırlılar ve Müslümanlar kullanmaya başlamıştır. Misvak genelde arak ağacından yapılır. Misvak ağacı olarak da bilinen ve boyu üç metreye ulaşan ağacın dallarından ve gövdesinden yapılır.

Misvakta bulunan mineral bileşenlerinde dişe nasıl bir etkisi olduğundan bahsedelim Topikal florür, diş minesini nemlendirir. Çürüğe yatkın alanlara ulaşan taze bitki özüyle derin bir koruma sağlar. Silis, lekeleri çıkaran abrasif madde olarak işlev görür. Dişin beyazlaşmasını sağlar. Reçine, minenin üzerinde bir katman oluşturarak çürüklere karşı korur. C vitamini, dokuların iyileşmesinde ve onarımında yardımcı olur. Sodyum, mikrop öldürücü etkiye sahiptir. Yüksek Klorür Konsantrasyonları, taş oluşumunu inhibe eder ve diş lekelerinin giderilmesine yardımcı olur. Alkaloitler, bitkisel kökenli azotlu madde, diş eti üzerinde bakterisit ve uyarıcı etki yapar. Tanen asidi diş eti iltihabını ve plağı azaltır. Anti tümör etkisi gösterir. Diş yüzeyine mantarların yapışmasını azaltır. Hardal yağı, farklı bir aromaya sahip, gaz giderici ve antiseptik( mikrop kıran ) etkisi var. Hafif acı tat olduğu için tükürük akışını uyarır. 

Misvak, diş macununa göre daha faydalı ve daha fazla etkilidir.2004 yılında journal of periodontology dergisinde yapılan araştırmalarda misvakın diş minesinde bulunan zararlı mikroorganizmaları diş fırçasına göre daha çok azalttığı gözlemlenmiş. Hatta diş macununa göre daha hızlı ve daha uzun süre etkili olduğu söylenmiş. Diş fırçası yararlı ve zararlı bakterileri öldürürken misvak sadece zararlı bakterileri yok eder.

İtalya’da 1999 yılında yapılan bir çalışmada misvak ekstresinin stres kaynaklı midede oluşan ülserin oluşumuna karşı koruyucu etkisi olduğu ortaya konulmuş. Her şeyden önce misvak katkısız kimyasal olmayan ve doğadan elde edilen yüzde yüz doğaldır. Diş macunu ve fırçaya oranla doğaya çabuk karışır. 

Vücuda faydaları ise gözün görme yetisini güçlendirir. Diş etlerini ve damağı güçlendirir ve balgamı atmaya yardımcı olur. Misvak yağı eklem ağrıları için faydalıdır. Ekonomik olarak ucuzdur. Bir karış boyundaki misvakın kullanımı ortalama altı haftadır. Misvak kaplarında yanınızda kolayca taşıyabilirsiniz. Bebeklerin diş çıkarma evresinde kolaylık sağlar.

Misvak kullanımı, misvakın ucundan iki santim kadar soyduktan sonra lifleri çıkana kadar azı dişlerinizle ısırın veya kesici aletle çıkarın daha sonra liflerin yumuşaması için su veya gül suyunda bekletin çünkü gül suyun parazitleri öldürücü temizleyici özelliği vardır. Eskiyip koptukça ucundan kesin, zararlı bakteriler dibe toplandığı için 4 santime kadar kullanıp atılması gerekiyor. Dilinizin üzerini fırçalayın, ağız kokusunun büyük çoğunluğu dilde kalan atıklardır bu sayede ağız kokusunu önlemede etkilidir. En az günde beş dakika fırçalamak dişlerinizi koruyacaktır.

“Misvak kullanmak suretiyle kılınan iki rekât namaz, misvak kullanmaksızın kılınan yetmiş rekât namazdan daha efdaldir.” (Ebu Nuaym)

“Misvakla ağzı temizlemek ölümden başka her derde devadır.” (Hz.Aişe r.a)