Dolar $
32.58
%0.17 0.05
Euro €
34.72
%-0.1 -0.03
Sterlin £
40.35
%-0.62 -0.25
Çeyrek Altın
4104.1
%0.9 36.33
SON DAKİKA

Kitaplarda okutulacak tarihi yaşıyoruz

Yaşanılan bunca trajik olaylar karşısında geleceği hayal edemeyecek hale geldi. Hayat böyle bir şey olsa gerek, geçmişe baktığımızda savaşlar, depremler, seller yaşanmış ve şimdi ise tekrar biz yaşıyoruz. Bir ülkenin daha yok oluşunu izliyoruz.

Afganistan konusunu bir önceki yazımda bahsetmiştim, Afganistan’da neler olduğu ve nasıl gelişmeler yaşandığını medyadan takip ediyorsunuzdur. Sovyetler Birliğinin işgali, Ruslarla soğuk savaşlarda mücadele eden Afganlılara ABD büyük destek vererek Rusya’ya karşı algı oluşturdu ve savaşı Afganlılar kazandı. Ülke içinde iç savaşların yaşanması, Taliban ordusunun kurulması ve kabili ele geçirmesi ile 94’ de Taliban dönemi başladı. ABD ülkeye el atana kadar devam etti. ABD Afganistan’da bulunan el kaide ( Usame bin ladini)terör örgütü olarak gösterdi ve 11 Eylül olaylarını gerçekleştirdiklerini söyleyerek NATO ‘da yanına alarak topraklara el koydu.

 Bu arada Afganistan’da uyuşturucu yetiştiriciliğini yüzde yüz artırıyor uyuşturucu üzerinden kazandığı milyonlarca paralar ve üçyüzbin Afganlı ile paralı asker olarak işbirliği yapıyor. Taliban daha sonra gerilla hareketini başlatarak günümüze kadar geldi ve ABD topraklardan çekildi. Terör örgütü olarak lanse eden Amerika Afganistan’da çıkarları bitince ülkeyi Taliban’a bıraktı. Amerika’nın kendi yetiştirdiği askerleri ve Afgan hükümeti şehri kendi elleriyle savaş olmadan teslim etti. Ortada kalan Amerika işbirlikçi Afgan askerleri ve yandaşları pasaport vadinde bulunan ve şart olarak ta Pakistan ve Türkiye’de 12 ile 14 ay kalma ve büyükelçiliğe başvuranları kabul edileceğini söyleyince göç dalgasının başlaması kaçınılmaz oldu. 

Türkiye sınırlarına kaçak yollarla gelen Afganlı göçmenler Taliban’a bağlı olmayan Amerika’ya 20 yıldır çalışmış işbirliği yapmış Afganlılardır. Türkiye’de Amerika işbirlikçisi Afganlıları istemiyoruz. Ama öncesinde gelmiş alnının teriyle çalışan Afganlılara hiçbir sözüm yok.   

Afganistan’dan gelecek bir göç dalgasını Türkiye kaldıramayacağı için Rusya Çin ve Talibanla da masaya oturmak zorunda Türkiye’nin göç dalgasını önlemek ve çıkarları için kabil havalimanını korumasını üstlendi. Türkiye tekrardan bir göç dalgasını kaldıramaz.

Diğer taraftan Afgan topraklarının Çin sınırında bulunmasından dolayı coğrafi konumunun önemini artırıyor. Afganistan’ın Çin için öneminin sebebi dünyada en çok sınır komşusuna sahip ikinci ülke olması ve kara sınırını paylaştığı 14 ve deniz sınırını paylaştığı en az 5 komşusu bulunuyor. Çin Talibanla işbirliğini ise askeri alanda gerçekleştirmiş durumda, Çin’in İran’la Afganistan’da işbirliği yapmasındaki amaç ise (her ikisinin de ideolojik düşmanı gibi görünen Taliban’a yardım pahasına dahi olsa) ABD ve Rusya’yı “büyük oyunun” dışında tutmak.