Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Kimsenin mahremiyeti kalmayacak!..

Teknoloji ilerledikçe insanların hayatları daha kolay olmaya başladı. Yaşam standartları daha konforlu hale geldi. Bunun yanı sıra teknolojik aletlere ve dijital dünyaya enteresan şekilde insanları yönlendirmeye çalışılıyor

Pandemi sürecinde yaşadık hiç kimse etliye sütlüye karışmasın dijital dünyada oyalansın dursun istedikleri, insanı konfor alanında çıkarmadan her şeyi tek tuşla hallediliyor. 

Sizin ağzınızdan istediğini söyletebilir

Teknolojik aletlerin hep iyi yönlerini konuşuluyor fakat bunun insana yönelik psikolojik ve sosyolojik yönleri tartışılmadı. Henry Kissinger, Çin’de yapılan toplantıya çevrimiçi katılıyor. Yapay zekâyı devletlerin hafife aldığını ve bunun sosyolojik yönünden Çin ve ABD’nin beraber hareket etmeleri gerektiğini ekonomik olarak ayrılırsa iki ülkede kaybedeceğini söyledi. Türkiye’de bu konu hakkında konuşan daha çıkmadı. Toplumda nasıl bir etki bırakacağı konuşulması gerekiyor. Görüntünüzle oynayabilir sesinizi değiştirir hatta sizin ağzınızdan istediğini söyletebilir. Teknolojiden anlamayan büyük çoğunluk bunun gerçek olduğunu düşünebilir. Çok ciddi problemler ortaya çıkacaktır. Herhangi video yapay zekâ ile yapılmış olabilir. Bunu anlamamız imkânsız ancak başka bir yapay zekâ programı ile anlaşılabilir.

Evleri istedikleri gibi gözetleyebilirler

Teknolojiyi artık insanların zararına kullanılmaya başlandı. İnsanın yararına olacak teknolojinin geliştirilmesine sonuna kadar desteklerim fakat son zamanlarda insanların mahremiyetlerine girecek kadar ileriye gittiler. Evlerdeki bazı teknolojik eşyalar cebimizdeki telefon, akıllı saatler kolay bir şekilde hem dinleyebiliyorlar hem de görüntü alabiliyorlar. Cep telefonunu bir kenara atamayız fakat gerekli önlemler alınabilir. Hemen hemen her evde bulunan wifi cihazlarla evlerin üç boyutlu görüntü alındığı kanıtlandı. Wifi cihazındaki manyetik dalgaları görüntüye dönüştürebiliyorlar yani evinizdeki en mahrem yerleri üç boyutlu resmedebilecekler. 

2017 yılında Münih teknik üniversitesi tarafından manyetik dalgalar resme dönüştürme teknolojisini bulmuşlar. Evleri istedikleri gibi gözetleyebilirler. Hiçbir şekilde kimsenin mahremiyet diye bir şeyi kalmayacak demektir ve bu çok korkunç ve asla kabul edilemez. Amerika, yakalayamadıkları bir suçluyu wifi yolu ile suçüstü yakalıyorlar fakat mahkeme delili yasadışı olduğunu söyleyerek kabul etmiyor.  Hatta robot süpürgelerle görüntü alındığı ortaya çıktı. Bir kadının uygunsuz görüntüleri başka yerlere aktarıldığı ortaya çıkmıştı.

Bizler nasıl önlem alabiliriz. Evlerdeki wifi cihazlarını kullanılmadığı zaman yatmadan önce kapalı tutulmalıdır. Aynı şekilde cep telefonları içinde geçerli kullanılmadığı zaman wifi kapatılabilir.