Dolar $
32.51
%-0.12 -0.04
Euro €
34.96
%0.33 0.11
Sterlin £
40.65
%0 0
Çeyrek Altın
3981.14
%0.59 22.99
SON DAKİKA

Kendi çöpümüz boyumuzu aşmışken!

Dünyanın yok oluşunu seyrediyoruz. Küresel iklim değişikliği, buzulların erimesi, hayvan neslinin yok oluşunu, denizlerin kirlenmesi, doğal afetler insanoğlunun katkıları ile yok olmasını seyrediyoruz. Bununla da yetinmeyip coğrafi konumu ile 4 mevsimi yaşaması ile yeşilliği doğası bütün güzellikleri ile büyük öneme sahip olan Türkiye'yi çöp ülke olmaya aday yolunda ilerliyor.

Türkiye yılda 13. 7 milyon ton ile Avrupa’nın yeni çöplüğü oldu. Avrupa’dan çöp ihracatında birinci sırayı alıyor. Gelişmiş ülkeler çöp atıklarını gelişmekte olan ülkelere ihraç ediyor. Gelişmekte olan Türkiye olarak 13,7 milyon ton çöpe ve günlük 247 kamyon çöp atık geliyor. Plastik atıklar 196 kat artmış durumda ve katlanmaya devam ediyor. Kendi çöpümüz boyumuzu aşmışken neden dışardan ithal çöp! Neden kendi çöpümüzü gömmek yerine gerekli denetlemeler yapılarak ayrıştırılmıyor. 7 milyar plastik atığın doğada olduğundan bahsediliyor. Bunlar ciddi rakamlar… 

Türkiye kendi çöpü ile baş edemeyip toprağa gömüyor, başka ülkeden ithal ettiği çöpleri denetimsiz bir şekilde getirilmeye devam ediyor.  Kendi geri dönüşüm alt yapısını kuramayıp hazır dışardan ithal çöp almak işin kolayına kaçmaktır. 1950’lerden günümüze üretilen 8 milyar ton plastiğin sadece 1 milyar tonu geri dönüştürülmüş, kalan 7 milyar ton ise atık olarak doğada bulunmaya devam etmektedir. Kendi ellerimizle kendi ülkemizi çöplüğe dönüştürüyoruz. 

Artan ithalatın çevreye zarar verdiği ve sağlık açısından tehlikelere yol açtığına dair endişe verici durumdadır. Plastik sanayicileri ise ithalatı yasak türlerin binde bir oranda bile olsa Türkiye’ye girdiğini tespit ettiklerini belirtiyor. Çin işin ciddiyetini fark edip 2018 yılında dışardan atık çöp alımını yasakladı.  Doğa ve insanlık bu kadar ucuz olmamalı…

Adana’da yaşanan görüntüler içler acısı, firmaların yurt dışından ihraç ettiği çöpleri gelişi güzel Adana’nın yol kenarlarına ve dökmesi ve yakarak havayı kirletmesi ciddi boyutta çevreye ve insanlara zarar vermeye devam edecektir. Denetimsiz olduğu için çöpleri ithal eden firmalar maliyetten kaçmak için çöpleri gelişi güzel bırakıyorlar. Tarım arazilerin yakınına dökülmesi toprağı etkiliyor. Bir kısmını yakıyorlar karbon monoksit gaz ile havayı kirletiyorlar. Yağmurun yağması ile nehirlere çöplerin zehirli atık suyu ulaşıyor. Yeterince doğa ve canlılar zarar gördü. Bundan sonra neler yapılmalı ve tedbirler alınmalı işin ciddiyetinin farkındalığı önemli olandır.