Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

İnsanoğlu doğayı kendi elleri ile kirletiyor!..

Son günlerde ülkemizde olumsuz haberler almaya devam ediyoruz. Erzincan da altın madeninde meydana gelen toprak kayması ile dokuz işçimiz göçük altında ulaşılamıyor. İnşallah sağ salim çıkartılırlar. Temennimiz kurtarılması ve ailelerine kavuşmasıdır. Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun.  

Ülkemizin toprakları bereketli olduğu kadar yer altı zenginlikleri de çıkarılması ülke menfaatleri doğrultusunda kullanılması önemlidir. Yalnız yeraltından madenleri çıkartırken çevreyi kirleterek insanların canlarını hiçe sayarak daha fazla kazanma hırsı ile etik dışı davranmak kabul edilemez. Özellikle de siyanürlü altın çıkartılırken sıkı denetim altında çıkartılmalıdır. Siyanürlü altın çıkartılması demek çevresel felaket getirmek demektir. Toprağı öldürmek ve hiçbir şekilde o topraklarda bir şey ekilemez dikilemez hale getirilmesi demektir. Önlemler alınmazsa denetleme olmazsa maalesef ki bir ülkeyi felakete sürükleyecek bu tür kazaların yaşanması demektir. 

Kimler sebebiyet verdi?

Erzincan da bulunan maden şirketi Dünya da en büyük 3. altın arama firmasıdır. Altın madeninde yaşanan olay bir heyelan bir doğal afet gibi medyaya yansıtılıyor. Bu bir kaza ve ihmal yüzünden gerçekleşti. Kiminler sebebiyet verdi ise bu ihmalde kimler sorumlu ise kimler göz yumdu ise bu araştırılıp ortaya çıkarılması gerekiyor.

Heyelana sebep olan toprak siyanürlü işlenmiş altını çıkartılmış kirli toprak ve içerisinde kimyasal barındıran bekletilen topraktır. Yağmurla birlikte aktı gitti. Söylenildiği gibi Fırat nehrine ulaştı mı? Bu kadar tehlikeli Fırat nehri yakınına neden kuruldu. Üstelik Erzincan bir deprem bölgesi olduğu halde fay hattı üzerine kurulması doğru mu?

Dünyamızı kirletiyorlar

İklim değişiklikleri yaşıyoruz ne kışı mevsiminde ne de yazı mevsiminde yaşar olduk fakat doğanın dengesini bozan yine insan, insanoğlu doğayı kendi elleri ile kirletiyor. Doğanın ekolojik dengesi bozulduğunda doğal afetler yaşanıyor ve mevsimleri zamanında yaşayamaz olduk. Kasalarına biraz daha fazla doldurma hırsından dolayı küresel şirketler, madenle uğraşan şirketler, fabrikalar, bacalarına filtre takmıyorlar atıklarını suya boşaltıyorlar. Dünyamızı kirletiyorlar.

Türkiye’de toplamda 20 ayrı noktasında siyanürlü altın çıkarma yapılıyor. Erzincan’daki altın madeni Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret aş ve ortakları 2010 yılından itibaren altın çıkartıyor.2020 yılında ise siyanür sızıntısı yaşanmış çevre bakanlığı firmaya 16 milyon ceza kesmiş ve firmanın faaliyetleri durdurulmuş. Altın madeni işi ile uğraşanlar genelde suya yakın nehir yakınlarına kurarlar suya ihtiyaç olduğu için daha kolay çıkarmak için Fırat nehrine eğer siyanürlü ve kimyasal toprak karışırsa tarımı ve içme sularını karışırsa yeni bir felaketle karşılaşırız. Yetkililer kapakları kapattık Fırat nehrine ulaşmadı dese de buna inanmak istiyorum. Akan toprak 10 milyon metre küp olduğu söyleniyor daha fazla bile olabilir. Yeni bir Çernobil vakası bile olabilir. 2020 de kapatılan firma ne hikmetse mahkeme sonrasında 2022 Eylül ayında tekrar faaliyete geçmiş.

Çıkarılan altın ülkemizde kalmalıdır

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret aş ve ortakları SSR Mining Kanada menşeili ve Lidya madencilik Amerika menşeli ortaklardan oluşuyor. İlginç olan çıkarılan altının büyük bir kısmı yurt dışına götürülüyor. Kanada ve Amerika’ya götürülüyor. Devletin çıkarılan altından aldığı pay yüzde bir bile değil. Buradan çıkarılan altın ülkemizde kalmalıdır. Ülkemizde buluna şirketler sıkı bir denetleme yapılmalı öncelik insan ve doğa olmadı insana ve doğaya zarar vermeden yapılmalı ki çıkartılacaksa devletimizin yararına olmalıdır ve yurt dışına çıkarılmamalı ülkemizde kalmalıdır. Ülkemizi sömürmelerine asla müsaade edilmemelidir.