Dolar $
32.56
%0.13 0.04
Euro €
34.8
%0.46 0.16
Sterlin £
40.26
%0.26 0.1
Çeyrek Altın
3936.83
%-0.73 -28.69
SON DAKİKA

İnsanlar cevap bekliyor!

Türkiye'nin gündeminde birkaç haftadır düşmeyen dolar ve euro var. Ciddi derecede büyük yükseliş gösteriyor. Herkesin aklında bu nereye kadar devam edecek yükselişi kim dur diyecek çünkü dolar ile birlikte euro da yükseliyor ve altında yükselmeye devam ediyor.

Dünya ile birlikte yaşanan sıkıntıların ardından ve yaşanacakları tahmini olarak birçok kişinin kaleme aldığı ekonomik sıkıntılardan bahsediliyordu. Birçok ülkenin bu süreçten geçeceği zor zamanların yaşanacağı hatta insanların üzülerek söylemek gerekirse bunalıma sürükleyecek dereceye kadar getireceğinden bahsediliyordu. Türkiye’de bu zorlu süreci yaşamaya başladı. Doların yükselmesi ile marketlere yansıyan gıdaların ikiye hatta üçe katlaması faiz oranları derken tahammül edilemeyecek duruma getirdi.

Dışarıdan ihraç edilen ürünlerin ya da malların esnaf ya da ticaretle uğraşanların dolar karşısında durumlarını anlarım ama Türkiye de üretilen yetiştirilen ürünleri dolara bağlayarak fiyatlarını yükseltmeye devam ediyorlar. Bundan dolayı eski tarihte yaşandığı gibi stoklama durumuna geçme olasılığı oluşturabilir.

Dolar artışından dolayı insanlarında nabzını yükseltmeye ve değişik yorumlar yapmasına sebep oluyor. Doları düşürmek adına faizi artırıyorsun, bu seferde yatırım yapabilmek adına ev, araba, hammadde gibi almaya kalktığında yüksek faizlerden dolayı alamadığı için üretim duruyor. Birçok sektör durma aşamasına geliyor. Dolar yükseliyor, faiz düşürüldüğünde dolara endeksli her şey insanların belini bükmeye başlıyor. Faiz çıktığında da sıkıntıyı insanlar çekiyor, faiz düşüp dolar yükseldiğinde fatura yine bizlere kesiliyor. Her iki türlüde zararlı biz çıkıyoruz.

Yalnız faizin İslamiyet’te yeri olmadığını Kuranı Kerimde birçok ayetinde haram kılınmıştır. Alım satımı helal, faiz haramdır. Müslüman olarak faizden uzak durulması gerekir. Faiz illetinden kurtulmamız gerekiyor.

İnsanlar cevap bekliyor. Ekonomi ile ilgilenenlerin çıkıp neler olup bittiğini neden doların yükseldiğini ve nasıl bir yol haritası oluşturduklarını planlarını insanlara anlatması gerekiyor. Para politikasını yöneten ya da merkez bankasını yönetenlerin veya maliye ile uğraşan bakanların biri çıkıp geçerli bir açıklama yapması gerekiyor. Bilinmezlik insanları daha çok yoruyor. Toplum tepkili… Siyasi, şahsi ya da ideolojik fikirleri doğrultusunda her türlü yorum yapılıyor. Yetkililerin ortaya çıkıp insanlara açıklama yapması gerekiyor.