Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

İki türlü senaryo olabilir

Günlerdir Afganistan'ı konuşuyoruz. Yirmi yıldır Amerika 83 milyar dolar yatırım yaptı, Afganistan'da askerlerini eğitti. Amerika'nın eğitimli askerleri hiçbir şekilde güç göstermeden başkent Kabil'i teslim etti. Haberlerde gördüğümüz kabil havaalanında yaşanan uçağın arkasında ve çevresinde tekerleklerine yapışan Amerikan işbirlikçilerini Taliban'dan nasıl kaçmaya çalıştıklarını hatırlarsınız.

Taliban Afganistan’da, bundan sonra bizi neler bekliyor. Amerika’nın kendi çıkarları olmadan buyurun tam teçhizatlı silahlar sizin olsun mu dedi. Hiçbir çıkar gözetmeksizin Sessiz sedasız Amerika’nın çekilebileceğine inanıyor musunuz? 

Taliban bundan sonrası için nasıl bir demokrasi ile yönetir bilemem ama Taliban’a diplomatik yöntemler olarak yol gösterdiği ortada, birilerinden yardım ya da destek aldığını gösteriyor. Taliban’ın amacı Afganistan’ı yönetmek “yabancılara dokunmayacağız” söylemleri de bunu gösteriyor Çin ve Rus konsolosluğu misyonunu devam ettiriyor kapanmadı halen devam ediyor orada, Taliban’ın amacı diğer ülkelere de kendisini kabul ettirmek, Amerika yanlı Afganlı askerleri affettiğini ilan ederek yanına çekmeye başladı. Nasıl bir güç oyunları oynanacak ilerleyen zamanda göreceğiz.

İki türlü senaryo olabilir.  Amerika’nın çekilmesinin nedeni her zaman yaptığı gibi elini sürmeden uzaktan seyrederek ele geçirmek Irakta, Suriye de, Lübnan da yaptığı gibi İran ile bir mezhep savaşı içerisine sürüklemek birbirlerine düşürmeye çalışmak istemesi ya da birileri Amerika’yı Afganistan’la oyalayarak Çin’i güçlendirmek Amerika’nın üstünde güçlü bir ülke ortaya çıkarmaya çalışmak. Burada önemli olan Taliban’ın nasıl bir yol çizeceğidir. Ne kadar Türkiye’yi kardeş ülke olarak görseler de artık 97 de tanıdığımız Taliban değil. Amerikan’ında niyeti belli orta doğuyu bitirmek…

Bunlar olup biterken ülkemizde yaşadığımız sorunlardan biride bahsettiğim gibi göçler. Geçmişte Türkiye birçok ülkeden göç aldı fakat şimdiki gibi 4 milyon ve üstü bir göçle karşılaşmadı. Bu bir gerçek bizim ülkemiz göçü yönetemiyor. Göç konusunda sınıfta kaldı. Cumhurbaşkanımızda bu konuda açıklama yaptı. Sınırda duvarlar yükseltiliyor ve askeri takviye yapılıyor. Bizim vatandaşımızın güvenliği ve huzuru her şeyden önemlidir. Kimse elini kolunu sallaya sallaya giremez. Biz merhametli bir ülkeyiz yardım severiz ama şu anki mevcut halimizle bunu kaldıracak durumda değiliz. Devletimiz bu konu üzerine daha ağırlık verecektir umarım.