Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Geleceği görselerdi Gazze'yi görürlerdi!..

Bu hafta yayınlanan The Economist 2024 dergisinde yeni yıla ilişkin kapağında hangi mesajlar veriliyor merak konusu oldu. Kapaktaki resim kişinin bilgi birikime ve bakış açısına göre değişik yorumlar ortaya çıkacaktır.

Yani herkes kendi gördüğü şekli ile yorum yapacaktır. Kehanet demekten daha çok öngörü demeyi tercih ediyorum. Kapakta gördüğüm kadarı ile yapay zekâ görüntüsü 21. Yüzyılın dijital dünyasını göstermiş, dikkat çeken horosun gören gözü yani her şeyin belli bir merkezden kontrol edildiği dijital dünya vurgusu var. Beyne kablolar uzatılmış resim var Elon Musk’un Neuraling projesi yani insan denemelerine geçeceğini söylemişlerdi gönüllü arıyorlardı. Beyine hafıza transferi, beyne veri yükleme gibi üretken yapay zekâ 2024 de sürecin hızlanacağını belirtiyor. Resmin ortasında seçim sandığı ise 2024 yılında yapılacak seçimleri ifade ediyor. 

Dünya ekonomisi nereye gidecek ve ticaret olarak belirsizlik görünüyor

Amerika’da önemli bir seçim var. Joe Biden kazanırsa neler olur, Trump kazanırsa neler olur gibi Tayvan’da yine seçim yapılacak Çin yanlı parti kazanırsa batının planları tamamen değişecektir.  Seçimler doğrultusunda olayların nasıl gelişeceğinden nasıl şekil alacağından bahsediyor. Kapakta Putin ve Zelenski’nin fotoğrafları yerleştirilmiş Ukrayna ve Rusya savaşına dikkat çekilmiş. Amerika’daki seçimler doğrultusunda yine Ukrayna, Rusya savaşının yönünü değiştirecektir. Putin’in üstündeki Trump resminden gidişatın olayların akışına göre şekil değiştireceğini gösteriyor. Çünkü Trump, Putin ile arası daha iyi savaş yanlı değil. 

Para birimindeki düşüş grafiğinde dolar Euro, sterlin, Çin yuan para birimi sembolleri var. Dünya ekonomisi nereye gidecek ve ticaret olarak belirsizlik görünüyor. Yine Çin ve Amerika arasında soğuk rekabet devam edecektir. İklim sorunları yine devam edeceği varsayımı yapılmış. Kapakta Xi Jinping tarafında Çin'in son dönemde önemli bir atağa kalktığı elektrikli otomobil, dizel ve benzin otomobilleri tamamen kaldırmak yerine elektrikli otomobilleri yaygınlaştırmak istiyorlar. Biden tarafında yenilenebilir enerji simgeleri yer aldı. Kapak görüntülerinden yola çıkarak aşağı yukarı genelde aynı yorumlar ortaya çıkacaktır. Bu kehanet değil sadece bir öngörüdür. Kapakta Türkiye ile ilgili bir resim göremedim ilginç olan Ortadoğu karışık iken paylaşım yapılmamış, geleceği görselerdi Gazze’yi görürlerdi.

Batı, İsrail’e desteğini sürdürmeye devam ediyor

Desteğini sürdüren suç ortakları İngiltere, Almanya, birçok ülkeden sesler yükselmeye devam ediyor. İsrail’ in hastaneleri hedef alması ambulansları vurması, okulları vurması çocukları kadınları vurması üzerine tüm dünyanın harekete geçmesine rağmen Birleşmiş Milletlerin çağrılarına rağmen sivil toplum kuruluşların seslenmesi hiçbir şeyi değiştirmedi. İsrail, Amerika’yı arkasına aldı bu güç ile devam ediyor.