Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Eğitimde pandemi sınavı

Zorluklarla geçen uzun süreden sonra çocuklarımız yüz yüze eğitime başladı. Okula gönderilen çocuklarının sağlığından endişe duyan ebeveynler korku içindeler. Kovid 19 virüsünün başımıza ne tür işler açacağını ya da çocukların üzerinde nasıl bir etki bırakacağını bilemiyoruz. Her seferinde farklı bir varyantla karşı karşıya maruz kalındığı için alınan tedbirler yeterli gelecek mi? Ya da gereken önlemler yeterli derecede alındı mı?

Yaşadığımız onca karmaşanın ardından öğretmenler ve veliler olarak ilk defa karşılaştığımız online eğitim sisteminin karşısında verdiğimiz sınavdan sonra okullarına kavuşan öğrencilerin yeniden adapte olmaları ve eksiklerini gidermeleri biraz zaman alacak sanırım.

 Yeni dönemde alınan sağlık tedbirlerinin yeterli olması büyük önem taşıyor. Bazı okullarımızın çalışan hizmetli görevli sayısı 1 ve ya 2 olduğunu düşünürsek hijyen konusunda ve temizlik konusunda yeterli gelmeyecektir. Öğrenci sayısı yüksek okullarında mesafe ve hijyen eğitim çok zorlayacak gibi görünüyor. Geçmişte yaşanan pandemi sürecinde bazı okulların bulaş riski yüzünden kapatıldığını düşünürsek bu sürecin ciddi bir şekilde yürütülmesi ve tedbirlerin çok iyi alınması gerektiğini düşünüyorum.  Okula giden çocuklara maske ve temizlik konusunda velilere ve öğretmenlere büyük görev düşüyor. Yalnız velilerden çocuklara aşı yaptırmaya veya her seferinde PCR testi istemeye zorlamak eziyettir.

Büyük tartışmalara neden olan aşı olayının henüz tam olarak açıklığa kavuşturamadık. Hükümetimiz büyük bütçeler ayırdı. Bundan karlı çıkan aşı tekellerini elinde tutan şirketler büyük oranda kar payı elde ettiler. 

Ortaöğretim ve lisede yüz yüze eğitim devam ederken ayını durum üniversiteler için geçerli değil. Örgünlerin üniversitede eğitimi yüzde 40 oranla yarı zamanlı eğitim görecekler. Güz dönemi için geçerli olan sürede okulun vermiş olduğu karara göre hareket edilecek.

Okulların açılması ile birlikte büyük şehirlerde özellikle İstanbul’da yüksek oranda kira artışı oldu. Bunu fırsata çeviren ev sahipleri ve emlakçılar %50 oranında artırdılar. Semtlerine göre değişiklik gösterse de kira fiyatları en az 3 bin den başlıyor. Okumak için başka şehirlerden gelen üniversite öğrencileri bu kadar yüksek ve oturulmayacak eski evlere istenen dudak uçuklatacak fiyatlar yüzünden isyan ediyorlar. Fiyatların yüksekliğinden bu kadar yakınırken kiralık ev bulamadıklarını söylüyorlar. Öğrenciler yurtlara geri dönüş yapacaklar gibi görünüyor. Öğrencilerin geri dönüşü netleştiğinde kira fiyatlarının daha çok artacağından da bahsediliyor. Bu yetmiyormuş gibi aynı evi birkaç kişiye kiralayan dolandırıcılarda boş durmuyor. 

Enflasyondan etkilenen İnşaat maliyetlerinin % 100 artmasından dolayı alım gücünün azalması konut satış oranlarını etkiliyor. İnsanlar bankalardan konut kredisi ile alması zorlaştı. Bu da konut yetersizliğine neden oldu.