Dolar $
32.68
%0.35 0.11
Euro €
34.83
%0.26 0.09
Sterlin £
41.07
%0.55 0.22
Çeyrek Altın
4086.56
%0.47 19.01
SON DAKİKA

Çin ısrarla bırakmıyor

Ukrayna Rusya savaşı devam ediyor, bütün ülkelerin yaşadığı bir göçmen sorunu var ülkemizde ciddi göçmen sorunu yaşanıyor. İş çığırından çıkmaya başladı ve yapay kıtlık oluşturulmaya çalışılıyor.

Çin de buna çanak tutuyor. Bu kaoslar yaşanırken Şangay’da bir hareketlenmeler yaşanıyor. Çin yine başımıza bir çorap mı örüyor Şangay bir aydır kapalı. Yirmi beş milyonluk bir kenti gıda bile alımına izin verilmeden tamamen dışarı ile irtibatı kesip kapattılar. Karantina sürecini başlattılar. Çinin en büyük şehri Şangay ihracatın % altısını karşılıyor gayri safi milli hasılasında % dört Şangay’da olup dünyanın önemli bir üretim merkezidir. Dünya genelinde pandemiye girdiğimizde bir problem yoktu sonrasında kovidden bir çıktık her yerde enerji krizi, benzin krizi, gıda krizi savaşlar konuşulurken başka bir şeyler yaşanmaya başladı.

Dünya genelinde pandemi süreci normalleşirken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Koronanın bir grip gibi hastalık olduğunu artık kişilerin kendi mücadele etmesi gerektiğinden söyledi. Birçok devlet mücadeleyi bıraktı. Çin ısrarla bırakmıyor Şangay’da ölen yok dün itibari ile hastalananların hafif belirti gösterildiği söyleniyor. Çin başka bir şeylerin peşinde olduğu görülüyor. Evrensel olarak yaşanılan gıda problemi var. Rusya dünya genelinin % otuzunun buğday arpa mısır gibi ürünlerini karşılıyor savaş olmasından dolayı çiftçiler üretemediği için belirsizlik var. Bunlar yaşanırken Çin tarım bakanı açıklama yaptı. Buğday üretimini durdurma kararı aldı sebebi ise buğdayların açma sürecinde zararlı böcek ürettiği tarımı etkilediği ve arıcılığı da olumsuz etkilediğini söylüyor. Zirai ilaçlar suları kirlettiğini toprağı verimsiz yaptığını söylüyor. İlginç olan zirai ilacın sadece buğdayda mı kullanılıyor pirinçte kullanılmıyor mu? Komik bir gerekçe göstererek durduracaklarını söylüyor. Çin birçok gıdanın hatta buğdayın % 50 stoklamasını yapmıştı.

Şangay elektronik sektör üreticileri ve otomobil sektör üreticilerin birçok firma orada bulunuyor. Tedarik süresinin uzaması fiyatların yükselmesine şoför krizi, limana mal gitmiyor birçok şirket iflas bayrağını çekmeye başladı. Bunlar yaşanırken Çin bunun neresinde… Ucuz işçilik alt yapısı ile hızlı üretimden dolayı dünya ticaretinin can damarı, Amerika ve Avrupa’da covidden şaşkın vaziyette üretim yerlerini kaydırmak istiyor. 

Amerika, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması gibi Çin de Tayvan’a saldırsın istiyorlar. Birçok ülke iflas bayrağını çekmeye başladı. Sri Lanka, Lübnan ve devam edecek alacaklı olan Çin görünüyor. Çin’de birçok şehrin kapanmasından dolayı dünya ticaretini etkiledi. Çinliler bilerek dünya geneli ile oynuyor. Dünya genelinde birçok sektörde hatta devlet yönetim şeklide değiştirilmek isteniyor. Akaryakıta zam ile insanları seyahat etmelerini engellemek dijital dünyaya bağlamaktır. Benzin gübre fiyatlara zam çiftçiliği engellemektir. Amaçları dijital dünya oluşturmak robotların yönettiği insanların evlere kapatıldığı dünya yaratmaktır. Hükümetimize bu süreci doğru yönetirse feraha çıkar devletimizde milletimizde büyür yeter ki işi ciddiye alalım bu krizi atlatırız.