Dolar $
32.49
%0.35 0.11
Euro €
34.8
%0.68 0.23
Sterlin £
40.52
%0.07 0.03
Çeyrek Altın
4061.26
%0.15 5.89
SON DAKİKA

"Benim borum öter"

Geçmişteki soğuk savaşların olduğu zamanlarda Sovyetler Birliği ile ABD savaşları vardı. Sovyetler birliği kaybedince Amerika süper güç olarak devam etti. Haliyle diğer ülkelerde var olma çabasına girdi.

Kendi ayaklarının üstünde durmak için uğraşıyorlar. Birçok ülkede “Benim borum öter” düşüncesi için çabalıyorlar.  ABD son yirmi yıldır Ortadoğu’da dağlarda kendi deyimiyle terörist kovalıyordu.  Bu arada yaptıkları hesaplar yanlış oldu sanırım teknolojik alanında Çin yükseldi ve ABD’yi sollayarak ekonomik olarak zirveye oturdu.

Tayvan,  yirmi dört milyon nüfusu olan küçük bir ülkedir. Dünyada çip üretiminin büyük bir kısmını Tayvan üretmektedir. ABD menfaati olmadığı yerde hiçbir zaman bulunmaz. Birleşmiş Milletlerde Çin’i Tayvan temsil ediyordu. Amerika daha sonra Çin’in Rusya ile bir takım işler yaptığını görünce Çin’in insan kaynağını kullanmak ve anlaşmalar yaparak Birleşmiş Milletlerde artık Tayvan değil Çin temsil etmeye başladı. Bunu yapmasının sebebi Tayvan’ı tanımıyor olması ve Çin ve Tayvan’ı tek ülke olarak görmesidir. Tayvan kendi dili, para birimi, ordusu olan bir ülkedir. Çin ise Tayvan’ı kendi içine katmak istiyor. Hedefledikleri amaçlarından bir tanesi de budur. İyi ya da kötü yolla da olsa istedikleri budur. Tayvan ise istemiyor. 

Amerika’nın bakış açısı ise Çin ve Tayvan arasında müdahale ederiz ya da etmeyiz diye net bir şey söylemiyor. Çin’in ekonomik olarak Amerika’yı geçeceğini düşünüyorlar ve bunu engellemeye çalışıyorlar. Çinin stratejisi ise “dijital dünya düzeneği” kurmayı hedefliyorlar. 

Çin’in söylediği, Amerika’nın her zaman yaptığı gibi doları kullanıyor petrol, maden gördü mü gidip çöküyor. İnsan haklarından bahsedip kendisi uymuyor. Çin tüm dünyaya mesaj gönderiyor. Küresel güvenlik inisiyatifini başlatalım. Amerika’ya kalırsa savaş olacak nasıl ki Ukrayna’yı kışkırtarak Rusya savaşı oldu. Tayvan’ı da kışkırtarak Çin ile savaş çıkartmayı amaçlıyor. Çin’in ise böyle bir savaşa gireceğini düşünmüyorum. Amerika’yı gözlemleyip Ukrayna ve Rusya arasında ki savaşta Amerika’nın nereye kadar gideceğini gözlemliyorlar. Tayvan ise Ukrayna’da ne yaşandığını gördü böyle bir savaşa gireceğini düşünmüyorum. Amerika için Tayvan’ın ürettiği çipler önemli olduğundan savaşa sürükleyeceğini sanmıyorum. Her zaman yaptığı gibi kendi çıkarları doğrultusunda devam edecektir. Genelde Amerika’nın yaptığı, savaştıracak vekâlet devlet ya da örgüt kullanırlar. Çinin üstüne kullanacak devlet bulamadılar. Çin’de kullandıkları örgüt vardı ama istihbaratları kuvvetli olduğu için böyle bir karmaşaya müsaade etmediler.

Amerika yeni bir dijital dünyaya hazırlanırken, diğer yandan ulus devletlerinde birbirlerine girmesini istiyor.