Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Alt ve orta sınıfı yeniden güçlendirilmesi gerekiyor

Rusya Ukrayna görüşmeleri yapıldıktan sonra az mesafede olsa bir ilerleme kaydedildi. Türkiye için önemli bir şey diplomatik açıdan, ABD ve Rusya Türkiye'nin önemini daha iyi anladılar. Rusya Kiev'den çekildiğini söylese de Amerika tekrardan konuşlandıklarını söylüyor. ABD, Rusya'ya karşı ağır yaptırımları var fakat şimdilerde Rusya'nın taleplerini dikkate almaları gerektiği düşüncesi kendi aralarında tartışmalara sebep olduğu görülüyor.

Putin doğalgazı ve petrolü alacaksanız ruble ile alma şartı getirdi. Bunun üzerine Almanya, Rusya ile anlaşma yapma kararı aldı diğer yandan kendi halkını da uyardı Rusya’dan gaz alımı durabilir. Diğer yandan dört milyona yakın göç olayı var bu süreç devam ederse on milyona da çıkabilir. Avrupa göçmenleri güzel karşılamıştı ama ciddi sıkıntı yaşamaya başladılar. Trajik bir durum hem göçmen olarak kabul ediyorsun hem el uzat diyorsun hem savaşı kışkırtıyorsun diplomatik çözüme yanaşmadan hem de kalkıyorsun davet ettiğin misafirler olan göçmenleri hayat kadınlığına zorluyorsun.

Sosyal medya dünya çapında özgürlük alanıdır. Herkes istediği gibi istediğini yazabilir. Amerika kendi ülkesinde ofis açtı Çin de aynı şekilde kendi platformunu kurdu. Rusya’da baskılar sonucu kendi ofisini açtı. Artık bundan sonra sosyal medya evrenselliğini kalmadığını görüyoruz. Bizim kullandığımız küresel sosyal medya olsa da önümüzdeki süreçte evrenselliğini koruyamayacaktır. Bu bağlamda teknoloji ve internet ikiye ayrılacak gibi görünüyor.

Çin’de yapılmaya çalışılan ortak refah projesi çok önemli toplumu eşit bir hale getirmek amaçlı kuruldu. Çin’de gelir seviyesi arasındaki uçurumu azaltmayı planlıyorlar. Şirketlerden alınan paralar borsa ve dijital teknolojiden yüksek kazanç elde edenlerden ekstra vergi alınması gerektiğini söylüyorlar. Bu gelişen süreçte Türkiye’nin dikkat etmesi gereken konu Çin ‘de yapılmaya çalışılan refah projesini dikkate alarak Türkiye de belli yatırımları durdurup millete destek olmak, Türkiye büyüyor, savunma sanayide büyüyor. Jeopolitik avantajımız dezavantaja dönüşüyor. Peki, halka, alt kesim ne olacak bir asgari ücretli bir memur nasıl geçinecek bu ekonomik şartlarda geçim artık çok zor. Alt ve orta sınıfı yeniden güçlendirilmesi gerekiyor. Çini örnek alarak Ortak refahı sağlamak, gelir adaletsizliğini düşürmek, gerekirse çok zengin olanlardan ekstra vergi almak olmalıdır.