Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Allahu Teâlâ'ya yaklaşmaya bir vesile…

Dini vecibelerimizden biri olan kurban bayramı geldi. Malum ekonomik krizden dolayı bu yıl kurban fiyatları dudak uçuklattı. Artan fahiş fiyatlar kurbanlara da yansıdı. Kurban kesimi diğer yıllara göre bu sene azaldığını tahmin ediyorum.

Her Müslümanın yapması vacip olan bir takım vazifeleri vardır, bu vazifeleri hatırlamakta fayda var. Bayram sabahı her Müslümanın ilk yapması gereken iki rekât bayram namazını kılması, namazından sonra kurban kesmektir. Peygamber efendimizin sünnetine uygun olarak hareket etmiş oluruz.  Kurban et yemek veya et yedirmek değil; Allah Teâlâ’ya yaklaşmaya bir vesile olmasıdır. Ayet-i kerimede, “Onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır. Sizden, Allah’a ulaşacak olan takvanızdır.” Buyrularak kurban kesecek kişinin niyetinin takva ölçüsünün olduğu ifade edilir. Bu bayram buzdolaplarını etleri doldurmak yerine, evine hiç et alamayan ya da ayda bir kere aldığı et ile idare etmek zorunda olan ailelerin yüzlerini güldürmektir.  Farz namazların arkasından teşrik tekbirlerini getirilmesi gerekiyor. Arefe günü sabah namazında başlayıp bayramın dördüncü gününün ikindi namazı da dâhil devam edilmesi gerekiyor. Küçükbaş hayvanda hisse bölüşümü olmaz. Büyükbaş hayvanda ise en fazla yedi kişinin ortak olması caizdir. 

Bayram günlerinde erken kalkmak, yıkanmak, misvak kullanmak, gülyağı ve benzeri hoş koku sürünmek, giyilmesi mubah olan elbiselerden en güzel ve temizini giymek, Allah Teâlâ’nın nimetlerine şükür için neşe ve sevinç göstermek, karşılaşılan mümin kardeşlere karşı güler yüz göstermek, elden geldiği kadar fazla sadaka vermek ve Bayram gecelerini ibadetle geçirmek güzel bulunmuştur.

Bu yıl Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktarın açıklamasına göre; Türkiye'de yıllık 960 bini büyükbaş, 2 milyon 850 bini küçükbaş olmak üzere, toplam 3 milyon 850 bine yakın hayvanın kurbanlık olarak kesildiğini söyledi. Ekonomik kriz alım gücünün düşmesinden dolayı bu yıl yüzde 25 azalacağı tahmin ediliyor. Besici artan maliyetlerden ve satışların düşmesinden şikâyet ederken, alım gücü düşen vatandaşımızda fiyatların yüksek olmasından dert yanıyor. Ortalama büyük baş hayvanlar 15 bin ile 60 bin lira arasında, küçükbaşta ise 2 bin lira ile 8 bin lira arasında değiştiği tahmin ediliyor. Fiyatlar geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 107,6, küçükbaşta ise yüzde 90,6 arttı. Fiyatlar talebe göre değişiklik gösterecektir. Kurban bayramında ülke ekonomisine kazandırılacak tahmini deri değeri ise 241 milyon 600 bin lira olması bekleniyor.

Bu yıl kurban bayramı buzlukları doldurduğumuz değil, kalpleri fethettiğimiz bir bayram olması dileğiyle iyi bayramlar…