Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA

Ahi Evran teşkilatı...

Ekonomi olarak büyük sorunlar yaşıyoruz. Bu kadar sorunların üzerine market fiyatlarının durdurulamaz yükselişleri eklendi. Bugün aldığımız 5 TL olan ürünü ikinci sefer markete gittiğimizde 10 TL olduğunu görüyoruz.

Vatandaşın aldığı ürünü ikinci kez aynı fiyattan alması imkânsız gibi görünmeye başladı. Haliyle insanlar bu yükselen fiyatlara bir şeyler yapılması için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Yükselen fiyatları ne kadar ekonomiye bağlasalar da kimse sorumluluğu alma niyetinde görünmüyor. Marketçiye sorsan sorun toptancıda, toptancıya sorsan sorun üreticide herkes sorunu birilerine atıyor. Burada büyük bir sorun var ve insanlar bu sorunun çözülmesini istiyor ve haliyle seslerini duyurmaya çalışıyorlar.

Marketlerde yükselen fiyatlardan dolayı kısa süre önce sorunlar yaşamıştık ve bunları konuşmuştuk. 

Hatta marketleri dolaştığımızda fiyatların üç aşağı beş yukarı değişiklik gösterdiğini biliyoruz. Artışları dolara endeksli olduğunu söylediler dolar son bir yıldır 8, 8,5 arasında değişmediğini görüyoruz enflasyona göre artırılmış olsa %18 artırılması gereken ürünler yüzde yüz artırıldığını görüyoruz. 

Şimdilerde bahaneleri serbest piyasa… Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan marketlerdeki artışın önünü kesebilmek için Tarım Kredi Kooperatif marketler zinciri açmaya başladı. Bölgelerde hızlı bir şekilde market açmaya başladı. Üreticiden direk satışa sunulan ürünler özellikle kendi ürettiği bakliyat ve süt ürünlerinin uygun olduğu tarım kredi kooperatif marketleri seri bir şekilde çoğaltılması gerekmektedir. Daha sonrası için diğer gıda vb. ürünlerde kolektif bir şekilde toptan satışlarda indirime gidilmeye başlayacaktır. Buradaki amaç bazı büyük marketleri tekeline alan kişilerin bu fiyatları yükseltmesinden dolayı halkın içinde kargaşa oluşturmasını engellemektir.

Cumhurbaşkanımızın yapmış olduğu hamle amacına ulaşırsa devletin kontrolünde marketler açılmaya devam ederse kimsede kafasına göre fiyatlarla oynayamaz kimseyi manipüle edemezler.

Marketleri denetlemeye giden müfettişler kesilen cezalar komik rakamlar olunca hiçbir şekilde caydırıcılığı olmuyor. İsteyen istediği gibi davranmaya devam ediyor. Bunların önünü kesebilmek için ve bir daha usulsüzlük yapmaması için hangi market olursa olsun kapatma cezası verilmeli…

Osmanlı döneminde Ahi Evran teşkilatı( esnafları denetleyen ) dönemine geçiş yapılması fena olmazdı. Hileli hurdalı iş yapan esnafa dükkânlarına pabucu asar afişe eder cümle âleme duyurulur. İnsanlar da en güzel cevabı vermiş olurdu.