Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Yeşil enerjiye kamu eli

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kaçır, vizyoner bir kimlik. Lozan okullarının en güçlülerinden birinde aldığı temel eğitimini ülkemizin en iyi üniversitelerinden birinde pekiştirmesi, bulunduğu makam açısından da çok önemli. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altında, Türkiye’nin üretim damarları şekilleniyor. 101 Teknoloji Geliştirme Merkezi, 327 Tasarım Merkezi, son derece değerli faaliyetler sunuyor. Bunların yanı sıra bakanlığın desteklediği AR-GE Merkezleri var. 1291 AR-GE Merkezi içinde, bilişimden savunma sanayiine, elektronikten makine ve teçhizatı imalatına, çok farklı alanlarda çalışmalar yürütülüyor. 

Enerji, temiz enerji alanındaki çalışmalar, daha çok özel sektör girişimleriyle gelişiyor. Kamu/özel sektör iş birliğinin mutlaka gelişmesi gereken alanların başında enerji, sektör özelinde de yeşil hidrojen geliyor.

Sürekli vurgulandığı için ‘sıradan’ gibi algılanan enerji arz güvenliği, her ülke için bağımsızlık meselesidir. Sıradan değildir. Ukrayna/Rusya savaşı, bu gerçekliği vurgulayan yakın tarihli gelişmedir. 

Ekonomik olarak olağanüstü değerlidir. Sadece 2021 yılındaki yenilenebilir enerji kurulu gücü artışı, 7 milyar dolar daha az elektrik ithal etmemizi sağlamıştır. 2023 yılı toplam enerji tüketimi 100 milyar dolardır. 11 ili mahveden deprem felaketinin ekonomik zararı 103 milyar dolar olarak tespit edilmiştir. Güneşi, rüzgarı, denizleri ve su kaynakları ile, Türkiye bir yenilenebilir enerji cennetidir. 

2023 başında Enerji Bakanlığı tarafından Türkiye’nin Yeşil Hidrojen Stratejisi ve Yol Haritası açıklanmıştır. COP28’de Dubai’deki açıklamaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuya vakıf olduğunu ve devlet iradesinin kararlılığını göstermiştir.

Şimdi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı öncülüğünde, mevzuatın hızla oluşturulması sürecindeyiz. Hızla oluşturulmalı, çünkü dünya bu alanda koşar adım ilerliyor.

Bir yanda ABD, enflasyonla mücadelede özel başlık açtığı yeşil hidrojen sektörünü geliştiriyor. Bir yanda Avrupa Birliği, kurduğu Avrupa Hidrojen Bankası ile ilk yeşil hidrojen ihalelerini gerçekleştiriyor. Öte yandan Çin, güneş panellerinde oluşturduğu tekel ağırlığını elektrolizör üretiminde de sağlamaya çalışıyor. Brezilya AB ile ortak 30 Milyar Euroluk tesis kuruyor, Suudi Arabistan Neom City’yi dünyanın yenilenebilir enerji başkenti yapmayı hedefliyor.

Bizim özel sektör üzerinden sağlamaya çalıştığımız rekabet, ancak kamu desteği ile büyüyebilir.

Bu nedenle, Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER)’in  Marmara  OSB içinde kuracağı Ar-Ge ve Üretim Merkezi, çok yönlü fayda üretiminin başlangıcı olacaktır. Bandırma/Balıkesir, ülkemizin rüzgar-güneş ve su kaynakları açısından en değerli konumlarından biridir. Marmara OSB’nin kuruluş sürecine dahil ettiği yeşil hidrojen vizyonu, bölgenin ve ülkenin örnek yapılarından birine dönüşecektir.

SKDM (Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması) 1 Ocak 2026’da başlayacak. İhracatta rekabet gücünü koruyabilmek için yeşil dönüşüm zorunludur. Yeşil enerji en değerli varlık olacaktır. Kamunun desteği, belirlenecek ‘yeşil hidrojen özel ihtisas alanları’ gibi yapılar, oluşacak mevzuat ve uluslararası entegrasyon için olmazsa olmazdır. İhracatının yüzde 41’ini Avrupa Birliği’ne gerçekleştiren bir ülke, SKDM gibi kurallardan yara almamalıdır.

Futbolun markası ve arkası

Dünyanın en popüler sporu futbol, ülkemizde de aynı şekilde konumlanıyor. Geçtiğimiz günlerde futbolun bazı yayınları el değiştirdi. UEFA’nın uhdesindeki kulüp organizasyonları, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Konfederasyon Ligi yayınları, önümüzdeki seon itibari ile TRT’de ve TRT’nin yeni dijital platformu tabii’de olacak. 

Peki, Bein Sport’un yayıncılığı devam edecek mi? 

Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği Vakfı tarafından ortaklaşa kurulan Yayın İhale Komisyonu, Riva’da toplanıp bu soruya yanıt arıyor. Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde bir araya gelerek çalışmalarını sürdüren isimler: Kulüpler Birliği Başkanı ve Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Galatasaray Başkanı ve Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Dursun Özbek ile Rams Başakşehir Başkanı ve Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Göksel Gümüşdağ, TFF 2. Başkan Vekili Yalçın Orhan, TFF Başkan Vekili Yusuf Günay ve Yönetim Kurulu Üyesi Erman Kalkandelen. 

Tümü yıllarını bu sektöre vermiş değerli isimler. 29 Şubat’a dek finalize etmeyi hedefliyorlar.

Bir de dillerden düşmeyen “marka değeri” var. Türk futbolunun marka değeri, birkaç başarılı şampiyonlar ligi sonucu, bir kaç milli takım galibiyeti ile oluşmuyor. Süreklilik yok. Yıldız oyuncu üretimi yok. Futbol sevgisi yok. Son saydığım “yok” şaşırtmasın. Üç büyüklerin bile statları boş duruyor. Sadece şampiyonluk yarışı heyecanı üretiliyor. Futbol kalitesi üzerinden konuşma, yorum yapılmıyor. Ürün çıkmıyor. 

Marka önemli. Oluşturacak birinci sorumlu yapı da teknik direktörler. Her sene bir tkımdan diğerine giden, bir kaç ay bekleyip hemen işe dönene ve hep aynı fikirle takım yöneten teknik direktörler! “Yenemeyeceksen yenilme” gibi bir laf oyununu, futbolun temel prensibi sanan isimler.  Oysa futbolun bir amacı vardır: gol atmak! Bunun için de oynamak gerekir.

Futbol oynamadan, yenilmediği için sevinen, dahası “oynatmamayı” maharet sayan teknik direktörler ve onlara prim veren yönetimler olduğu sürece, ne futbol ne marka değeri güçlenir! Sonra, yayın ihalesi yapılır… Marka değeri bu mudur diye söylene söylene yeni sezonlara başlanır…

İyilerin arasından 

“Güzeller içinden bir seni seçtim” diyen şarkının sözleri gibi, yine iyiler arasından en iyiyi seçmeye çalıştı jüri. 2. Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışmasının kazananları belli oldu. 56 Fotoğrafın başvurduğu yarışmada, 5 fotoğraf ödüle değer görüldü. Birinciliği, Halil Fidan’ın Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde, kurtarma ekibinin deprem enkazından çıkardığı kediyi, kurtarıcısının omzunda çektiği fotoğraf kazandı. İlki 2018’de düzenlenen TMOK Dünya Fair Play Fotoğraf Yarışması, TMOK Fair Play Komisyonu tarafından Samsa Şirketler Grubu ve Türkiye Spor Yazarları Derneği’nin desteğiyle düzenlenmişti. 

1.Halil Fidan, 2.İhsan Korkut, 3.Yağız Gürtuğ, 4.Arpan Basu Chowdhury (Hindistan), 5.Ahmet Keskin toplam 3.750 Dolar ödülün de sahibi oldular. İyilik ölümsüzleşti, ben de oradaydım.

Hidrojenli otobüs yollarda…

Gaziantep B.B.Başkanı Fatma Şahin, müthiş bir vizyona öncülük ediyor. Türkiye’nin ilk yeşil hidrojenle çalışan otobüsleri Gaziantep caddelerinde dolaşıyor. Üstelik, bu aracı yapan bir Türk firma, Karsan!

Almanya’da yaklaşık 10 yıldır Köln Belediyesi hidrojenli otobüsleri kullanıyor. Almanya genelinde 200’den fazla hidrojen dolum istasyonu var. California’dan, ABD’nin en çok hidrojenli araç kullanılan eyaleti oldu. Çin, 6 hidrojenli araba markası ile AB’ye girdi. Yeşil hidrojen, sadece sanayide değil,  hayatın her alanında var olmaya başlıyor. Bu, gösteri amaçlı içerik, son derece önemli. Çünkü üretirken saf oksijen sağlıyor, tüketirken saf su açığa çıkıyor.  İşte bu yüzden yeşil hidrojen, gelecektir!