Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Krize Robin Hood modeli çözüm

Dünyanın en yoksullarının %50'sinin şimdi borçların hafifletilmesine ihtiyacı var Dünyanın en yoksul insanlarının yarısından fazlası 54 gelişmekte olan ekonomide yaşıyor. Tümü borç içinde, ödeyemiyorlar. Acil destek ihtiyacı var.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı UNDP, Ortak Çerçeve başlıklı bir belge ile, borç krizini ona erdirmek için zengin ülkelerin kaynaklarının devreye girmesi gerektiğini tespit ediyor ve yöntem öneriyor. Rapor nitelikli belge şöyle diyor:  

Zengin ülkeler borç krizini sona erdirecek kaynaklara sahip.

Derhal harekete geçilmeli. Dahası, eylemsizliğin riskleri korkunç. 

Yoksulluk artar, iklim adaptasyonu ve azaltımı için umutsuzca ihtiyaç duyulan yatırımlar gerçekleşmez. Çünkü krizden en çok etkilenen ülkeler, aynı zamanda  dünyanın iklim açısından en savunmasız ülkeleri arasında.

Sıkı durun, bu en borçlu 54 ülke, dünyanın en yoksul insanlarının yarısından fazlasını barındırıyor ama yine de küresel ekonominin yüzde 3'ünden biraz fazlasını temsil ediyor. 

Zengin ülkeler için büyük hamleler olmasa da bu borçları düzenleyip 54 ülke ekonomisini ve zincir reaksiyonla dünya ekonomisine destek üretmesi mümkün görünüyor. 

Burada G20 ekonomi bakanlarını New York’ta bir araya getirecek toplanı, Dünya Bankası ve IMF işbirliğinden söz ediliyor.

Robin Hood, devletler düzeyinde zenginden alıp fakire verebilecek mi? Bu kez bir kişiden söz etmiyoruz. Bu bir kavram artık ve hedefi Nothingham ormanları değil, dünyayı kurtarmak!

Daha azıyla daha çok dünya

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, bu hafta sonu çok değerli bir organizasyona imza atıyor: Sıfır Atık Festivali! Hedef, ekosistemin doğal dengesinin bozulduğu günümüz koşullarında dünyanın tüm canlılar ve gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir yer olması konusunda bir farkındalık oluşturmak. Sıfır Atık Festivali “Daha azıyla daha çok dünya” teması ile gerçekleşecek.

Atıksız yaşamlar kurgulamayı ve 7’den 70’e herkese çevre bilincini oluşturulmayı hedefliyor.

Festivale, Sıfır Atık bilincinin oluşması ve yaygınlaşmasına önderlik eden ve bu çabalarıyla Dünya Bankası tarafından ilk kez verilen “İklim ve Kalkınma Liderlik Ödülü”nü alan Emine Erdoğan ve ülkemizde bu konunun yürütücüsü ve liderliğini üstlenen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un da katılması bekleniyor. 

Pek çok değerli isim, aynı ortak amaç için bir araya gelecek; sürdürülebilir tekstil konusunda önemli çalışmalara imza atan ünlü modacı Dilek Hanif, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın özel davetlileri arasında.Büyükakın diyor ki, geçen haziran ayının 22’si insanların bir yıl boyunca kullanabileceği kaynakları, o yıl içinde tükettikleri günü işaret eden ‘Dünya Limit Aşım Günü’ydü. Dünyamızın kaynaklarını sanki 1.7 katına sahipmişiz gibi kullanıyoruz. Eğer tahmin edildiği gibi dünya nüfusu 2050 yılına kadar 9,6 milyara ulaşacak olursa, bugünkü üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı devam ettirmek için üç kat daha büyük bir dünyaya ihtiyacımız olacak. Hammaddeleri çıkarıyor, ürünlere dönüştürüyor ve kullandıktan veya tükettikten sonra ürünleri genellikle geri dönüştürülemez atık olarak elden çıkarıyoruz. Bunun sonucu ne? Her yıl üretilen gıdanın üçte biri yani 1,3 milyar ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye’de üretilen meyve sebzenin en az yüzde 25-30’u daha sofraya ulaşmadan çöpe gidiyor. Sadece prize boşa takılı fişler, Türkiye’de toplam elektriğin yüzde 5’ini tüketiyor. Her yıl çöpe atılan kullanılmış giysilerin miktarı 15 milyon ton”

Herkes çözümün parçası olmalı.

Festival bu nedenle çok ynlü içeriğe sahip. Kocaeli Şehir Tiyatrosu ‘Çöp Atlas’ adlı oyunla birebir boyutlardaki kuklalarla dünyayı nasıl kirlettiğimizi bir çocuğun gözünden anlatacak. 

TRT’ye Sıfır Atık belgeseli hazırlayan Doğan Akdoğan, festivalin kurumsal yüzü.

Atıksız mutfak konusunda atölyeler düzenleyen Şef Mehmet Yalçınkaya, çocukların çok sevdiği Kral Şakir’in yapımcısı Varol Yaşaroğlu, ünlü sanatçı Derya Baykal, Sürpriz Kutusu programının yüzü Lemi Filozof, Mandıra Filozofu filminin yönetmeni ve başrol oyuncusu Müfit Can Saçıntı, katılımcılar arasında. Ayrıca Yeşil Akademi Platformu, katılımcıların karbon ayak izini ölçerek önerilere bulunacak, bilgi paylaşacak. Söyleşiler, paneller pek çok etkinlik, sıfır atık konusunda eğlenceli bilgilendirme günleri. Bu bilinç, ülkenin geleceğidir.

Michelin Yıldızları İstanbul’da 

Bu güzel şehrin tam 53 restoranı ünlü Michelin rehberine girdi. 10 restoran Bib Gourmand (uygun fiyatlı ve yüksek lezzeli) sınıfında gösterildi. Dört restoran 1 Michelin yıldızı aldı: Nicole / Araka / Mikla / Neolokal. Bir restoran ise 2 yıldıza layık görüldü: Türk /Fatih Tutak.

Sunumdan tadına, her aşaması ile yapılan değerlendirme, seçkin kriterleri karşılık bulunca ödüllendiriyor. Elbette fiyatlarına da yansıyacaktır. Bu enflasyon baskın süreçte, ülke nüfusunun neredeyse beşte birini barındıran megapol için önemli bir değerlendirme. Geçim derdi ile Michelin yıldızı mekanlar arasındaki bölgeye hayat, diyoruz. Her yönüyle zengin. Üreteniyle, servis edeniyle, yiyeniyle…