Dolar $
32.33
%-0.12 -0.03
Euro €
34.94
%0.26 0.09
Sterlin £
40.91
%-0.02 -0
Çeyrek Altın
3912.44
%-0.12 -4.75
SON DAKİKA

2024 yılından beklentilerim…

2023 yılını uğurladığımız bu günlerde hepimizi çok üzen ve yıkıcı bir yılı geride bırakmanın burukluğunu iliklerimize kadar hissederken, bu yılın her açıdan berbat bir yıl olduğunu büyük bir içtenlikle söyleyebilirim.

Elbette ki bunları tekrar hatırlatarak canınızı bir kez daha sıkmayacağım. Bugün 2024 yılından beklentilerim üzerine bir olumlama yapmayı daha yapıcı buluyorum.

Öncelikle, Rusya – Ukrayna savaşının bitmesini diliyorum.

*Gazze’de dökülmekte olan soykırım kanını her ne kadar meşrulaştırmaya çalışsalar da yine de tüm bunların hassas insanlar tarafından kabul görmediğini bilmek umut verici.

*Ülkemizin güneyinde kurulmaya çalışılan terör devletine engel olmak için mücadelemizin bu yılda kararlılıkla süreceğini düşünüyorum.

*6 Şubat depremlerinin yaraları halen sarılamasa da bu yönde TOKİ’nin başlattığı sürecin bu yıl sonuçlarını göstereceğini ümit ediyorum.

*Halen covit benzeri varyantlar dünyanın çeşitli ülkelerinde kol gezse de ülkelerin kırılgan ekonomileri bu yıl içinde bir kapanmaya gitmeyi kaldıramayacağı için virüs nedenli ölümlerin yok sayılacağını düşünüyorum.

*İstanbul’da beklediğimiz deprem için halen somut bir adım atılmazken bu yılki yerel yönetim seçimlerinden sonra bir hareketin başlayacağını ümit etmek istiyorum.

*Ülkemizde yapı güvenlik sisteminin başlatılacağını düşünüyorum. Bu belge ile her binanın bir yapı güvenlik numarası ve bu kimliğin altında, zemin etüdü, statik, mimari proje, makine, elektrik projesi, harita TUS belgesi ve bina deprem analizi yapılarak binanın projeye aykırı bir mühendislik kusuru var mı?

Bu sonuçlara göre dijital olarak belediye ve bakanlıkta tüm binaların bilgilerinin toplandığı bir veri ambarı oluşturularak gerçekte hangi binanın depremde nasıl davranış göstereceğinin bilinerek yıkılması gereken binaların yıkıldığı, güçlendirilme yapılması gerekiyorsa güçlendirilme yapılması gerektiği ortaya çıkarılacağını düşünüyorum.

Ancak bu şekilde binalar ayıklanarak insanların depremde ölmemesi sağlanabilir.

*Ülkemizi terk eden zeki, eğitimli genç nüfusun tekrar geri kazanımı için şartların iyileştirilmesi adına bir sürecin başlayacağını ümit ediyorum.

*Sporun birleştirici yanının daha sıklıkla ön plana çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Zira, futbol üzerinden bir dönem FETÖ’nün de çanak tutmasıyla gelişen ayrıştırma ve bölme sürecinin 29 Aralık günü Riyad’da iptal edilen maçla birlikte yeni bir sürecin başlatılması için ortak bir payda yarattığını düşünüyorum.

*Depremlerin yıkıcı etkisini minimuma indirmek ve diğer tüm afetlerin zararlı etkilerinden korunmak için Youtube kanalımız ‘Afet Yönetimi Platformu’nda daha güncel paylaşımlarda bulunarak insanlarımızı daha bilgili ve bilinçli hale getirecek yeni bir süreci başlatmayı düşünüyorum.

*Özellikle tüm afetlerdeki risklerimiz ve neler yapılması gerektiğiyle ilgili izlerken kimsenin sıkılmayacağı kısa ancak işe yarayan, hayat kurtaran bilgilerden oluşan yeni bir eğitim süreci başlatmayı planlıyorum.

*Bina ve zemin etkileşiminin önemi üzerine seminerler vermeyi planlıyorum.

*İstanbul Depreminin yıkıcı etkileri ve sürecin nasıl yönetilmesi gerektiği ile ilgili yazdığım İstanbul Depremi kitabımın Netflix dizi çekimlerine başlanacağını düşünüyorum.

*Bütün bunların dışında ülkemizin ekonomik durumunun daha iyiye gidebilmesi için devletin özellikle start up fikirlerine destek vererek yeni iş fikirlerini desteklemesi ve girişimcilerin önünü açması gerektiğini düşünüyorum zira bu yeni iş fikirleriyle kurulan şirketler hem istihdam yaratacak hem de devlet için yeni vergi gelirleri anlamına gelecektir.

*İnsanların özellikle yeni yıl için kendilerini geliştirme planları yapmaları gerektiğini düşünüyorum örneğin 2024 yılında hangi kitapları okumalıyım?

*İnsanların daha sağlıklı olabilmek için 2024 yılında egzersiz planları yapmaları gerektiğini düşünüyorum örneğin günde 10 bin adım yürüme hedefi gibi…

Herkesin kendini yeniden inşa etmek için plan yaptığı, her yönüyle umut dolu bir yıl diliyorum…