SON DAKİKA

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi

Fatih Sorhun 11 Þub 2025

Türkiye'de akaryakıt sektöründe dijitalleşme ve vergi kaçağını önleme amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS),1 Ocak 2025 itibariyle zorunla hale geliyor.

Bu sistem, ticari araç sahipleri için yeni bir dönem  başlatırken, aynı zamanda akaryakıt istasyonları ve devlet için de şeffaf bir denetim mekanizması sunuyor.

Peki bu UTTS nedir ve neden gerekli? Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, akaryakıt alım işlemlerinin anlık olarak takip edilmesini sağlayan bir dijital sistemidir. Bu sistem sayesinde, her ticari araca özel bir tanıma birimi takılacak ve akaryakıt alımları doğrudan Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilecek. Böylece, kaçak akaryakıt kullanımı, vergi kaybı ve usulsüz fatura düzenlenmelerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Daha önceleri de var bu sistem tabi ama özel şirketler tarafından yönetiliyordu ve devlet denetimi yetersiz kalıyordu. UTTS ile tamamen devlet kontrolünde bir sistem oluşturularak, sektör daha şeffaf bir hale getirilecek.

UTTS sayesinde vergi kayıplarını azaltmak, akaryakıt istasyonlarındaki usulsüzlükleri engellemek, akaryakıt fiyatlarında daha adil bir piyasa oluşacak.

Zaten piyasada benzer bir sistem olmasına rağmen bu kadar ısrar ile alelacele bu sisteme geçilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi. UTTS işletme yetkisi IC Holding sahibi İbrahim Çeçen’in oğlu Murat’a verildi. Takılan çipin birkaç dolar değerinde olduğu ve bu çipin montajının 2700 TL olması ve milyonluk araçlara çipi araca yapıştırarak değil de delerek montaj yapılması da tartışmalar içinde. Gündem yaratan bir diğer konu ise TURPAK, eskiden ORPAK adında bir İsrailli şirketin Türkiye’deki şirketiydi. İsrail ile olan bağlantılar halkımız arasında büyük yankı uyandırdı.