Dolar $
32.24
%-0.03 -0.01
Euro €
34.86
%0.41 0.14
Sterlin £
40.39
%0.11 0.04
Çeyrek Altın
3941.74
%0.61 23.54
SON DAKİKA

Türkiye'nin kredi notu yükseldi

FATİH SORHUN 12 Mar 2024

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti ve not görünümünü "stabil"den "pozitif"e çıkardı.

Uluslararası piyasalarda Türkiye ekonomisine duyulan güven artıyor. Ekonomi yönetiminin attığı kararlı adımlar ile Orta Vadeli Program'ın uygulanması ile Türkiye ekonomisinin istikrarlı yükselişi devam ediyor. Yapılan mali ve parasal reformlar, uluslararası kuruluşların da takibine girdi. Güçlü büyümenin yanında artan döviz rezervleri, güçlü istihdam ve hızla büyüyen ihracat rakamları kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da olumlu değerlendiriliyor.

Fitch, bu kararı cari açığın azalması, politika değişiminde ilerleme sağlanması ve politikaların güçlenmesi ile kırılganlıkların azalmasına dayandırdı. Enflasyon beklentilerinin hafiflediğini ve dış likidite risklerinin azaldığını belirten Fitch, bu durumun, daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığının yansıması olduğuna işaret etti.

Moody's ve S&P de kredi görünümünü yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve S&P de Türkiye'nin kredi görünümünü yükseltmişti. Moody's 13 Ocak 2024'te Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, Aralık 2023'te Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etmişti.

S&P Global ayrıca, Türkiye'nin yabancı ve yerel para cinsinden kredi notlarını "B" olarak teyit etti.

Ödemeler dengesi sonuçlarının iyileşmesi halinde kredi notunun da yükseltilebileceğini vurgulayan S&P "Türkiye'nin ödemeler dengesi daha da iyileşerek daha hızlı döviz rezervi birikimine yol açarsa ve önümüzdeki 12 ay içinde dolarizasyonda bir azalma görürsek, uzun vadeli ülke notunu bir kademe artırabiliriz" dedi.

Bakan Şimşek Fitch’in kredi notunu değerlendirdi: Böyle olumlu gelişmeler artarak devam edecek. Şimşek, “Yılın ikinci yarısında dezenflasyon, daralan cari açık ve bütçe disiplini sayesinde makro finansal istikrar daha da pekişecek ve kredi notumuz yükselecektir” dedi.

Bakan Şimşek, “Uyguladığımız programın somut sonuçları ülke kredi notumuza yansıdı” ifadelerini kullandı.