Dolar $
32.22
%0.03 0.01
Euro €
34.98
%0.05 0.01
Sterlin £
41.01
%0.02 0
Çeyrek Altın
4108.12
%0.02 0.85
SON DAKİKA

Paranın Psikolojisi

Ekonomik kriz ülkemizi işgal ettiği için son zamanlarda para ile ilgili yazılmış en iyi kitaplardan birisini sizin için analiz etmek istedim.

Kim bilir, belki de bu kitabın öğütleri sayesinde finansal yaşamımızda doğru bildiğimiz bazı yanlışlardan vazgeçip iyi yönde değişmemizde mümkün olabilir…

Kitabın yazarı Morgan Housel, The Wall Street Journal'da eski bir köşe yazarıdır. Amerikan İş Dünyası Editörleri ve Yazarları Derneği tarafından verilen İş Dünyasında En İyiler Ödülü'nü iki kez kazanmıştır. Paranın Psikolojisi  kitabı, finansal zayıflıklarımızın ardındaki psikolojiyi araştırıyor. Housel, geçmiş deneyimlerin, hedefleri değiştirmenin ve soğukkanlı rasyonel olmanın uzun vadeli finansal kazanımları nasıl kötüleştirebileceğini değerlendiriyor. 

Ayrıca kitapta 20 başlık altında tasarrufu, yatırımı ve finansal özgürlüğü, hikayelerle destekleyerek anlatıyor. Özellikle “bileşik getiri” ile ilgili olan bölüm gerçekten dikkat çekici tespitlerle dolu.

Morgan Housel, paranın iyi kullanmanın zekanızla ilgili olmadığını, davranışların daha etkili olduğunu savunuyor. Paranın psikolojisi kitabının ilk bölümünde üç ayrı insanı ele alıyor yazar. İlk insan bir yönetici, parasını çok fazla harcayarak kaybeden bir kişi. İkinci insan ise görevli ve yatırımcı bir kişiliğe sahip. Sade bir hayatı olan bu kişi ölümünden sonra büyük bir mirasının olduğu ortaya çıkıyor. Bu kadar sade bir hayat yaşayıp çok büyük servete sahip olması insanları şaşırtıyor. Son kişi ise üst düzey yönetici konumunda. Aylık bakım giderleri ve evin masrafları bu kişiyi iflasa sürüklüyor. Yazar bu kişileri ele alarak finansal başarıyı karşılaştırıyor.

Kitapta diğer ele alınan konulardan biri ise şans ve risk kavramları. Yazar bu kavramları iki kardeş olarak gördüğünü açıklar. Ne kadar şansınız yüksek olursa olsun açgözlülüğe yenik düşerseniz yanlış kararlarla yüzleşirsiniz. Nerede duracağınızı bilmeniz gerekir. Duracağınız noktayı bilmiyorsanız maalesef başarısız olursunuz. Kazanma şansınız ne kadar yüksek olursa olsun riske atmaya değmeyecek durumlar vardır. Bu risk durumlarını iyi değerlendirmeniz gerektiğini vurgular.

Ele alınan bir diğer konu ise varlıklı olmak mı yoksa varlıklı kalmak mı ifadeleri üzerinde durmaktadır. Hayatımızda belirli noktalarda tabi ki hatalarda bulunabiliriz. En önemli olan nokta bu hatalara bağlı kalmamanız ve bu hataların sizler için bir tecrübe olduğunu kabul etmeniz gerekiyor. Para ile özgür olabilirsiniz ama mutluluk sağlamaz. Mutluluğu aralar sadece. Özgürlüğü kaybetmenin en hızlı yolunun ise insanlara paranızı göstermek için yaptığınız harcamalar olduğunu söylemektedir. Birikimin karşısında en büyük tehlikelerden birisi gösteriştir çünkü.

Diğer bölümlerde ise tüm seçeneklerde bir B planının olması gerektiğini vurgulamaktadır. Strateji haritasında detaylı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini açıklar. Ayrıca sizlere söylenen her şeye inanmamanız gerektiğini vurgular. Herkes farklıdır bunu unutmayın. Her zaman olumlu düşünün. Çünkü olumsuz durumlarda B planınızı oluşturduğunuz için mutsuz olacağınız bir durum yoktur. Son dakika da olsa asla vazgeçmeyin.

Yazarın paranın psikolojisi kitabında verdiği diğer tavsiyeleri ise şöyle özetleyebiliriz:

*İşler yolunda giderken alçakgönüllü, ters gittiğinde ise merhametli ve affedici olun.

* Daha düşük ego, daha çok servet: “Para biriktirmek, egonuz ile geliriniz arasındaki mesafedir.” Servet, gelecekte daha fazla seçeneğe sahip olmak için bugün satın alabileceklerinizi baskılamaktır. 

* Paranızı geceleri iyi uyumanızı sağlayacak şekilde yöne¬tin.

* Parayı kendi zamanınız üzerinde kontrolünüzün olması için kul¬lanın: Çünkü kendi zamanını kendin kontrol edebilmek, paranın getirdiği en yüksek kar payı ve mutluluktur.

* Ya¬pabileceğiniz en güçlü şey zaman ufkunuzu genişletmek¬tir: Bir şeyin olmasını hemen istemeyin, zamana yayın. Büyük hatalar da yapsanız zaman içinde o hatalar silikleşir. 

* Finans konusunda uç kararlar almaktan kaçının. 

* Başarının maliyetini tanımlayın ve onu ödemeye hazır olun: Çünkü, değerli hiçbir şey bedava değildir. Arada kaybetseniz de bunu uzun dönem kazancınız için ödediğiniz bir maliyet olarak düşünün.

Kitabın en beğendiğim sözünde ise “para konuşur, zenginlik ise fısıldar.”

Paranın psikolojisini bilmek mutlaka işinize yarayacaktır…