Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Kamuda tasarruf paketi bugün açıklandı

FATİH SORHUN 14 May 2024

Peki tasarruf paketinde neler var? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yapılan Kabine Toplantısı'nın ardından pakete ilişkin ipuçları vermişti. Erdoğan, "Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet için eğitimler, yurt dışı seyahatler ve kamu istihdamı gibi pek çok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız." demişti. Buna göre az kaynakla etkin projeler yapılacak.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Önümüzdeki dönemde kamu maliyesine ilişkin bir çok hususta adım atacağız. Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız" demişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul Finans Merkezi'ndeki VakıfBank Genel Müdürlükte düzenlenen "Türkiye'nin ATM Merkezi (TAM)" projesinin tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin hayata geçirilmesinin çok değerli olduğunu söyledi.

Gelecek dönemde kamu maliyesine ilişkin birçok hususta adım atacaklarını dile getiren Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Bu ilk, bu son olmayacak. Buna benzer harıl harıl yoğun bir şekilde yaptığımız çalışmalarla önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon programını ve sürecini nasıl güçlendireceğiz ona yönelik çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Dolayısıyla program çalışıyor ve çalışmaya devam edecek."

Bakan ayrıca, Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü (OECD) standardında asgari kurumlar vergisi geleceğini açıkladı. Şimşek, vergi muafiyetlerinin de kalkacağını öne sürdü. Şimşek, kesilecek çoğu harcamanın zorunlu ödemeler olduğunu, bu yüzden ‘büyüklüğe değil niyete bakılması gerektiğini’ söyledi. Bakan, vergilerin -kurumlar vergisi dahil olmak üzere- artmayacağını ama ‘kuralların değişeceğini’ vurguladı.

Peki tasarruf paketinde neler var? Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından pakete ilişkin ipuçları vermişti. Erdoğan, “Kamuda taşıtlar, binalar, haberleşme giderleri, cari harcamalar, hizmet için eğitimler, yurt dışı seyahatler ve kamu istihdamı gibi pek çok alanda tasarruf kültürünü güçlendirecek adımlar atacağız.” demişti. Buna göre az kaynakla etkin projeler yapılacak.

Kamu harcamaları daha sıkı kontrol edilecek. Mal ve hizmet alım ödenekleri yüzde 10 kesintiye gidilecek. Yatırım ödeneklerinde ise yüzde 15 kesinti olacak. Hedef, 100 milyar liralık tasarruf sağlamak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından pakete ilişkin ipuçları vermişti.