Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Enerjide yeşil dönüşüm

Sabancı Üniversitesi İklim ve Enerji Merkezi, (IICEC) 15. Konferansını, Dünyada Değişen Enerji Jeopolitiği, İklim Krizi & Türkiye başlığı ile gerçekleştirdi.

TIME dergisi tarafından ‘Dünyanın En Etkili 100 İklim Lideri’ arasında gösterilen Fatih Birol, konferansın en güçlü mesajlarını sunan isimlerdendi. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Birol, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler moderatörlüğündeki oturumda, temiz enerji/enerji jeopolitiği kavramlarının nasıl iç içe geçtiğini çarpıcı veriler ile anlattı. 2030 yılına dek, dünya genelinde LNG (sıvı doğal gaz) üretimi 4-5 kat artacak. 

Çin ve Hindistan, hala kömür kullanıyor ancak genel kömür tüketimi düşüyor. 

Çünkü temiz enerji giderek daha ucuza mal oluyor. 

2023’te dünya genelinde kurulan santrallerin yüzde 80’i temiz enerji üretiyor. 

Üç yıl önce satılan 25 arabadan sadece biri elektrikliydi. 

2030 itibariyle satılan iki arabadan biri elektrikli olacak. 

Çin, açık ara farkla, dünyanın temiz enerji teknoloji şampiyonu. Güneşte bir numara, rüzgarda bir numara, elektrikli arabalarda bir numara, hidrojende bir numara, yeni nükleer tesislerde bir numara. Bu yıl Çin'in inşa ettiği yeni yenilenebilir enerji santralleri, dünya genelindeki tüm yenilenebilir enerji santrallerinin toplamına eşit. Dünya genelinde üretilen her iki elektrikli arabadan biri Çin'de üretiliyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da COP 28’de kömürden ziyade, topyekün hidrokarbondan çıkış konuşulduğunu hatırlattı. Bakan Bayraktar, 90 milyar dolarlık iklim finansmanının yetersizliğinden söz etti. Çünkü rakamlar açık, yeşil dönüşüm için yıllık 6 trilyon dolar bütçe gerekiyor. 

Konferansta, IICEC Türkiye Yeşil Hidrojen Geleceği 2023 Raporu da sunuldu. Sunumu IICEC Direktörü Bora Şekip Güray, gerçekleştirdi. Güray, ‘yeşil hidrojen kullanımı elektrifikasyon yoluyla karbondan arındırılması güç olan sektörlerde öne çıkacak. Sınırda Karbon mekanizmasının önemli bir faktör olacak. Yeşil hidrojende ülke olarak güçlü yönlerimiz, avantajlarımız var. Politika hedefleri ve stratejiler büyüme için zemin oluşturuyor. 2050’ye doğru ülkemiz, dünyada yeşil hidrojene baz oluşturan elektrolizör kapasitesinde ve yeşil hidrojen üretiminde yüzde 2 civarında bir konuma ulaşacak.’ dedi. Temiz enerjide bütün yollar yeşil hidrojene çıkıyor.

++++

Güçlü insan kaynağı 

Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, sürdürülebilir bir gelecek için başarılı olunacağına inanıyoruz, diyor. Zaimler, savını şu sözlerle destekliyor: 

“Jeopolikten temiz enerjiye, teknolojik gelişim alanlarından enerji arzında farklı seçeneklere kadar, dünya ve Türkiye gündemi, geniş bir spekturum ile değerlendirilmeli. Çok boyutlu ele alınca, şunu görüyoruz; dünya, enerji üzerinde maliyetler, arz güvenliği ve iklim krizi gibi birçok denklemi aynı anda çözmeye çalışıyor. Sektör paydaşları olarak görüşlerimizi ve çözüm önerilerimizi paylaşmak çok önemli. Çünkü, ortak hedef, sürdürülebilir gelecek.”

Enerji dönüşümünde kamu-özel sektör-akademi iş birliğini zorunlu kılıyor. Zaimler’in vurgusu, bu üçgenin bilgi paylaşımı sırasında yaşandı. Türkiye’nin güneşi, rüzgarı, suyu kadar, yetişmiş insan kaynağının değeri de ortaya çıkmış oluyor. Potansiyelimizin asıl gücü budur. 

+++++++

Spor endüstrisinin kaldıracı

Sanayi devriminin ardından kitle iletişim araçları ortaya çıktı. 

İhtiyaçtı, karşılandı. 

Spor, sanatla birlikte en değerli mecraya dönüştü. 

Önce sporun iletişimi, sonra spor üzerinden iletişim gelişti. 

Kurumsal iletişim, spordan yararlanmaya başladı. 

Sporun kendisi de sanayi oldu. 

Endüstriyel spor kavramı, gelişimi hepi topu 100 yıllık bir geçmişe sahip. 

Bu 100 yılın 70’inde yanıbaşımızdan ayrılmayan bir spor geleneği oluştu: Milliyet Yılın Sporcusu Yarışması. 

Yeni yıla girerken sporun resmini Gilette Milliyet Yılın Sporcusu jüri toplantısında çektik. Sporun her branşında hatırı sayılır ilerleme sağladık.

Türkiye Cumhuriyeti 100.yaşını geride bırakırken spor endüstrimiz, dünyadan uzak durmadı. Endüstriyel spor, bizde de gelişti.

2014’ten bu yana Gilette Milliyet Yılın Sporcusu Yarışması adını taşıyor. 

Sporumuzla birlikte yarışması da büyüdü, gelişti, spor endüstrimizi bugüne taşıdı. 

70. yıl jürisinde, TMOK Başkanı Uğur Erdener, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, Tenis Federasyonu Başkanı Cengiz Durmuş, Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Nihat Özdemir, A Milli Kadın Futbol Takımımız'ın Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, TSYD Başkanı Oğuz Tongsir ve spor medyasının seçkin isimleri yer alıyordu. 

Jüri, belirlenen ön adaylar arasından 7 kategoride adayları belirledi. Seçim internet üzerinden yapılacak. Geçen yıl, 7 milyon oy kullanılmıştı. Geleneği büyüten elbette halkın ilgisi kadar, sporcularımızın başarılarıdır. Alkışlar, önce 70 yıldır bu değerli geleneği sürdüren Milliyet ailesine ve elbette karar vermeyi güçleştiren başarılarıyla, sporcularımıza…  

-------

100. yılda kadınlarımız

Büyük usta Atilla Gökçe’nin sözüyle ‘Cumhuriyetin şımarık çocuğu’ sporumuz, 2023 yılında ülkeye büyük sevinçler, büyük mutluluklar ve gurur yaşattı. Lokomotif, kadın sporcularımız oldu. En başta da Filenin Sultanları, kadın milli voleybol takımımız. Bu yılı, her turnuvada birinci olarak bitirdiler. Doğal olarak dünya sıralamasının bir numaralı basamağına, Mehmet Akif Üstündağ başkanlığında Türkiye yükseldi. Henüz spor ülkesi olamadık belki ama gerçekten voleybol ülkesi olduk. 

Bu gururu, onlarca madalya, şampiyonluklar ile başka branşlar destekledi. 

Cumhuriyetimiz 100.yılını geride bırakırken kadın sporcularımızı nasıl taçlandıracağımızı bilemez olduk. 

2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100.yılında, en iyi kadın sporcuyu seçmek büyük bir güçlük yarattı. Atletizmden karateye, bokstan cimnastiğe, gerek bireysel gerek takım sporlarında madalyalar, kupalar, şampiyonluklar…

Ne iyi ki neye sevineceğimizi şaşırdık.

Fair Play ödülleri belirlenirken, TMOK Fair Play Play Komisyonu Başkanı Erdoğan Arıpınar’ın sunumu aklımdadır: iyileri arasından en iyiyi seçiyoruz, daha güzel ne olabilir! 

Kadın sporcular, yılın sporcusu başlığını da zorlayan öyle çok, öyle alışılmadık derecede başarı sundular ki, alkışlarımız ne denli uzasa yetmeyecek. Ama ne olursa olsun, voleybol milli takım sporcularımız, takım olan her bir bireyi ile en önde anıtlaşıyor bu yıl. 100.yılda, Cumhuriyet’in gururunu voleybol filesinin üzerinde bayrak yapıyor…