Dolar $
32.58
%0.17 0.05
Euro €
34.84
%0.26 0.09
Sterlin £
40.59
%-0.01 -0
Çeyrek Altın
4071.85
%0.11 4.47
SON DAKİKA

Paylaşım ekonomisi

Bu hafta enflasyon açıklanınca aklıma "Paylaşım Ekonomisi" geldi. Acaba enflasyonu azdıracağımıza paylaşsak enflasyon nasıl olur. Hadi gelin sizinle bu konuda paylaşım ekonomisine şöyle bir göz atalım.

Paylaşım ekonomisi her şeyden önce oldukça esnek bir ekonomik ağı ifade eder. İnsanların birbiriyle ürün ya da hizmet değiş tokuşu yapmasını son derece basit bir şekilde sağlayan paylaşım ekonomisin ayrıca ortak çalışma alanı, ortak personel kullanımı, kitle fonlaması gibi hususları da içerir.

Paylaşım ekonomisi sayesinde neler yapılıyor neler. Mesela, çekmek istediğiniz film projesi için insanlardan bağış toplayabilir, farklı şirketlerle aynı ofiste çalışabilir, otel yerine tanımadığınız bir insanın evinde kalabilirsiniz. Şaşırmıyorsunuz artık değil mi?

Tabii tüm bunların mümkün olmasında teknoloji olmazsa olmazdır. Karşı taraf ile iletişim kurmak, araştırma yapmak, İnternet üzerinden ev bakmak, ya da taksi çağırmak için internet ve akıllı cihazlar en temel araçlardır.

Ve her şeyden öte, paylaşım ekonomisine herkes katılım gösterebilir. Hatta belki de “paylaşım ekonomisi” kavramından habersiz olarak paylaşım ekonomisi alanında bir eylemde bulunmuş bile olabilirsiniz. Geçen gün bir arkadaşım şoförünü ve yolcularını tanımadığı bir araç ile Ankara’ya gitti. Bir de mutlaka reklamlarını görmüşsünüzdür. Ortak Ofis Kullanımı (Coworking) ya da çalışma alanı paylaşımı, insanlara bir ofisin kira ve diğer giderlerini başka insanlarla paylaşma imkanı sağlıyor. Yani 150 metrekarelik bir alanda 2 küçük şirket ve birçok freelance çalışan insanla birlikte çalışabilirsiniz. Böylece küçük bir şirket olarak ofis kiralama maliyetinin altına tek başınıza girmemiş olursunuz. Kahve çay da şirketten. Bilhassa freelance çalışanlar ve küçük şirketler için ideal olan ortak çalışma alanları konferans ve toplantı odası gibi imkanı da bulunan ortak çalışma alanlarında her halükarda, şehrin en işlek yerlerine konuşlanan ortak çalışma alanlarının maliyeti, kendi başınıza tutacağınız bir ofisin giderlerinden daha az olacaktır. Yani talep gören kaynakların değiş tokuşunu kolay hale getiren paylaşım ekonomisi, verimliliği esas alır. Pek çok durumda A kişinin kullanmadığı bir ürün, B kişisinin tam da ihtiyaç duyduğu şey olabilir. Paylaşım ekonomisi de bu ürün ve hizmetlerin verimli kullanılması temeli üzerine kurulmuştur.

Ben en çok sevdiğim paylaşım ekonomisi konularından biri de Kitlesel Fonlama. (Crowdfunding)

Buradaki temel mantık, projesi için paraya ihtiyaç duyan insanlar ile para ödemeye razı olan insanları buluşturmaktır. Bu sistem de internet site girişimcileri, sanatçılar ve hayata geçirmek istediği bir projesi olan insanlar ile onlara bu işler için maddi destek sağlayacak kişileri buluşturur. Keşke yapabilsem paylaşabilsem bir gün. 

Kişiler arası borç alıp verme platformları da paylaşım ekonomisinin unsurlarından. Bankadan kredi almak, günümüzde pek çok kişi için mümkün değildir. Zira bankalar, kredi vereceği kişilerin geçmiş aktivitelerine göre bu kişilere not vermektedir. Bankanın belirlediği kredi notunu alamayan kişilere ise kredi verilmesi mümkün değildir. Bu tür kişiler arası borç alıp verme (peer-to-peer lending) siteleriyle borç almak daha kolay hale gelmiş durumdadır. Böyle platformların yaygınlık kazanması da bankaların kredi verme politikalarını yumuşatabilir. Teknoloji sen nelere kadirsin değil mi?

Ürün Alım Satımı Eğer E-Ticaret siteleri kullanarak bir şeyler alıp sattıysanız paylaşım ekonomisi kavramını biliyorsunuz demektir. Bu siteler aracılığı ile bazen sıfır bazen de ikinci el ürünleri alıp satabilirsiniz. Bu yaparken de alıcı ya da satıcıyla buluşmanız şart değildir.  Biliyorum bu yazıyı okudukça siz de ne projeler üretiyorsunuzdur. Bilgi ve Beceri Paylaşımı, Spesifik Hizmetler daha neler neler. 

Paylaşım ekonomisi bazı ürün, hizmet ve becerileri paylaşmanın daha verimli ve etkili olduğu temeline dayanır. Bu da insanların ürün ve hizmetlere daha ucuz sahip olmasını sağlar ve insanlara vakit kazandırıyor. Yani paylaşım ekonomisi, bir ürün veya hizmete ulaşmak için “aracı” unsurunu ortdan kaldırır. Bu da tabii ki ürün ve hizmete daha uygun bir fiyattan sahip olmanızı sağlar. Yetmez Paylaşım ekonomisi kapsamında ürün, hizmet ya da beceri sağlayan kişiler bu davranışlardan ek gelir elde edebilirler. Kullanmadığınız aracınızı, evinizi, eşyalarınızı paylaşım ekonomisi platformları aracılığı ile kiraya verirseniz ek gelir elde edebilirsiniz. 

Bence paylaşmaya alışacağımız günler geldi. Kalın sağlıcakla.