Finansal köle
Bugün size farklı bir yazı yazmak istiyorum. Hiç duydunuz mu "Finansal Köle" sözünü? Teknolojinin günden güne gelişmesiyle birçok dolandırıcılık yöntemleri ortaya çıktı. Ama bu sefer ki biraz farklı. Parası olan kişi parası olmayan kişiye "ben senin kölen olayım. Beni istediğin gibi kullan" diyor.
Sosyal medyada yeni mesajlar dikkat çekiyor. Kullanıcılara ‘Merhaba, finansal köleniz olabilir miyim? şeklinde mesajlar gönderiliyor. Bu mesajlarla kurulan ilişkilerin sonunda ise davalara konu olan dolandırıcılık, şantaj veya tehdit olayları da yaşanıyor. Ama hepsi böyle de değil.
Peki nedir finansal kölelik? Bu kavram genel olarak şöyle tanımlanıyor: “Finansal kölelikte ‘efendiler’ ‘kölelerin’ maddi ihtiyaçlarını karşılıyor. Bunun için sözde bir beklenti içerisine girmiyorlar. Karşısındaki kişilere hediye alıyor, kiralarını ödüyor veya para gönderiyor. Çoğunlukla erkekler ‘köle’, kadınlar ise ‘sahibe’ oluyor.” Merak etmişsinizdir. Peki ama niye bunu yapıyorlar.
Bazılarına para batıyor galiba. Durup dururken köle olup para harcıyorlar. Hanımların bu alanda da hükümranlıkları ortaya çıkıyor. Mesela geçenlerde yabancı bir internet sitesinde okudum. Kadın 450 pound almış adamdan ve ona torun bakma dersi vermiş. Ama adam daha evli değil. Biliyorum gülüyorsunuz ama biz nereden para bulabiliriz, nasıl ticaret yaparız derken bu tip adamlar gazetelere ilan vererek köle oluyorlar. Mesela arabası var, bir tane daha alıyor. Ama bunu ona birinin hediye etmesi köle olması gerekiyor.
Genellikle gençler seçilip mesaj yollanıyor. Mesela, hiç tanımadığınız birinden bir mesaj geliyor. “Senden bir beklentim yok. Kölen olabilir miyim? Bana IBAN numaranı yolla para yatırayım. İstediğini yapayım” Ben hemen internet üzerinden yapılan hırsızlıkları düşünürüm. Ama bu işi yapanlar kimliklerini saklamıyor ve de birçoğu üst düzey yönetici oluyor.
Ama ben yine inanamıyorum. Çalışmadan kazanılan para mutlaka bir pürüz yaratır. Benden söylemesi dolandırıcılara dikkat! Bu uyarıyı sadece ben yapmıyorum. Uzmanlar da uyarıyor. Finansal köle ile girilen para transferinde kullanılan hesaplar bir suç örgütüne ait olabilir. Ayrıca hediye gönderilmesi için verilen ev ve ofis adresleri kişisel bilgilerin güvenliği için de büyük risk olabilir. Sonra “beni tehdit etmişti de para istemişti de “diyen biri musallat olabilir. Sanal alemde yapılan dolandırıcılıkların ve suç örgütlerinin para trafiğine alet olmanın hikayeleri binlerce. Ben düşünüyorum acaba, avukat arkadaşlar bu konuda özel bir çalışma yapıyorlar mı? Bence çok yeni bir suç çeşidi ortaya çıkabilir.
Bu işi yapanların birçoğu da seslerini çıkaramıyorlardır. Parayı alırken iyi dayağı yiyince mi of anam?
Bence Finansal kölelik kavramı sanal dünyada kötü niyetli insanlara bulunmaz bir fırsat sunuyor.
Finansal açıdan çok kötü durumda olanlar, “kaybedecek neyim var ki” deyip bu işe girdiklerini ve sonra da şantaj ile başlayan ve ardından aile bütünlüğünün dahi bozulduğu olaylar olabilir. Aman dikkat.
Amerika’da bu işin içine biraz cinsellik de giriyor. Orada hanımlar yani sahibeler erkeklere bazen acı çektirerek bazen paralarıyla değişik işler yaptırarak bazen de cinsel ilişki ile kölelerini yönlendiriyorlar.
Ne diyelim. Alan razı satan razı mı diyelim. Parasal gelirleri çok iyi olan insanların bir kişinin emrine girip para harcaması ya da onun istediklerini ikiletmeden yapması bana pek inanılır gibi gelmiyor ama öyle. Allah kimseyi köle yapmasın.