Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Oradan buradan

Sevgili okurlarım bugün size oradan buradan başlığı altında değişik konulardan söz edeceğim.

Tabii ki ekonomi dünyasından bilgilerle derledim bu yazımı hadi gelin ilk haberlere bakalım. 

İlk haberim kar eden kurumlarla ilgili. Merak ediyorsunuz değil mi acaba hangi kurumlar bu dönemde kar edebildi diye. Tahmin ettiğinizi sanıyorum. Cevap bankalar. BDDK verilerine göre bankaların ilk iki aydaki kârı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 323 arttı. 

Yani, bankaların ilk iki aydaki kârı,  38 milyar 999 milyon liraya yükseldi. Kamu mevduat bankalarının karı yüzde 1682 artarken yerli özel mevduat bankalarının karı yüzde 358,6, yabancı mevduat bankalarının karı ise yüzde 179,1 yükseldi.

BDDK verilerine göre geçen yıl ilk iki ayda bankacılık sektörü karı 9 milyar 223 milyon lira seviyesindeydi. Bu yıl şubat döneminde 38 milyar 999 milyon liraya çıktı. Yerli özel mevduat bankalarının ise geçen yıl şubatta 3 milyar 215 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 14 milyar 746 milyon liraya çıkarken, kamu mevduat bankalarının geçen yıl şubatta 486.5 milyon lira olan karı bu yıl şubatta 8 milyar 669 milyon liraya çıktı. Yabancı mevduat bankalarının da geçen yıl 3 milyar 383 milyon lira olan karı bu yıl 9 milyar 444 milyon liraya yükseldi.

Başka bir yönden haftaya bakarsak, Ukrayna'daki savaş ve Rusya'ya yönelik ekonomik yaptırımlar, küresel enerji arzını riske attı. Yaptırımların yakın zamanda iptal edilmesi pek mümkün görünmüyor. Rusya, doğalgazının %17'sini ve petrolünün %12'sini içeren dünya enerjisinin yaklaşık %10'unu sağlıyor. Petrol ve gaz fiyatlarındaki artış, endüstri maliyetlerini artıracak ve tüketicilerin gerçek gelirlerini azaltacaktır. Rus arzında ani bir durma olursa, Avrupa'da tamamen kıtlık ve enerji dağıtımı mümkün.

Daha yüksek enerji fiyatları verilir. Fitch Ratings, 2022 için dünya GSYİH büyüme tahminini 0,7 puan azaltarak %3,5'e, avro bölgesini 1,5 puan ile %3,0 ve ABD için 0,2 puan ile %3,5 arasında düşürdü. Bu, yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanan sürüklenmeyi ve ABD faiz oranlarının beklenenden daha hızlı artmasını gösteriyor bize. 2023 için dünya büyümesi tahmini 0,2 puan azaltarak %2,8'e düşürdü.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’ndeki gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın durdurulması gerektiğini ve bunun da Euro bölgesinin ekonomistlerini korkuttuğu, durgun büyüme ve yüksek enflasyon kombinasyonundan kaçınmasına yardımcı olması gerektiğini söyledi. İspanya'da enflasyon bu ay %9,8'e ulaştı ve bloğun en büyük ekonomisi Almanya'da %7'nin üzerinde çalışması ve Cuma günü blok çapında veriler yayınlandığında euro bölgesini rekor seviyeye çıkarması bekleniyor. Lagarde, Ukrayna'da devam eden bir savaşın ekonomistleri zorlaması nedeniyle enflasyon görünümünün "akışkan" olduğunu söyledi.

Çin kuşak ve Yol'un yeşil gelişimini desteklemek için Çin'de ülkenin önde gelen ekonomik planlayıcıları, Çin'in Kuşak ve Yol'un yeşil kalkınmasını destekleyeceğini ve konuyla ilgili uluslararası işbirliğini güçlendireceğini söylüyor. Çin, Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu ve ilgili üç departman tarafından yayınlanan bir kılavuza göre, 2025 yılına kadar Kuşak ve Yol üzerindeki ülkelerle birden fazla alanda işbirliğini geliştirmeyi ve 2030 yılına kadar girişim için yeşil bir kalkınma modeli oluşturmayı hedefliyor. Çin, güneş ve rüzgar enerjisi şirketlerini “küreselleşmeye” teşvik ettikçe ve teknolojik işbirliğini destekledikçe temiz enerji konusundaki işbirliği derinleşecek...

Ekonomi 200 dolarlık petrolü nasıl idare edecek? İşte bir merak edilen sorunun simülasyonun bulduğu veriler şöyle. 

Petrol, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana en değişken varlıklardan biri oldu, çünkü tüccarlar yaptırımların etkisini hem başka yerlerde artan üretim olasılığı, hem de yüksek fiyatların talebi düşürmesi olasılığı ile dengeliyor. West Texas Petrolü Salı günü 107$ civarında işlem görürken, petrolün 200$'a ulaşabileceğini düşünmek akıl almaz bir şey değil. Konferans Kurulu'ndan Erik Lundh ve Gurleen Chadha, Rus petrol üretimindeki %30'luk bir düşüşün petrol için 195 $ fiyatlara yol açabileceğini söylüyorlar.

Daha yazacak o kadar çok konu vardı ki. Mesela bir hırsızlık olayını yazacaktım. Blockchain şirketi Ronin şirketinin sistemlerinden 615 milyon dolar değerinde kripto para çalındığını polisiye bir hikaye gibi okuyacaktınız. Ama bugünlük yerim bu kadar. Hoşçakalın.