Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Kasım

Yılın son ayından bir önceki, sonbaharın son ayı kasım da başladı. Yıl sonuna hızla ilerlediğiniz bugünlerde tüm dünyanın yakından takip ettiği, 28 gündür devam eden İsrail-Filistin arasındaki savaşta…

Hem hava da hem karada süren savaş da ne yazık ki sivil kayıplar her geçen gün artıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın arabuluculuk için çağrılarına yanıtlar henüz alınmış değil.

Savaşın kazananı değil kaybedeni masum insanlar ve çocuklar elbette…

Ülkemize baktığımızda da yaşamda her şey de fiyatların artık kontrol altına alınamadığı dönemlerdeyiz resmen.

Temel ihtiyaç, gıda fiyatlarında ki artış başta olmak üzere fiyatlardaki istikrarsız artış elbette alım gücünde de sıkıntıları vatandaşa fazlasıyla yaşatıyor.

Sebze meyve fiyatlarında en önemli sorun ürünün tarladan çıktığı andan itibaren nakliye ve hale gelişi halden de nihai türeticiye ulaşma serüveni...

Sürekli rakamlarda artışı fazlasıyla tetikleyen ana unsurlar…

Sadece sebze meyve değil elbet fiyat artışlarındaki kontrolsüzlük geçtiğimiz günlerde rekabet kurulu yumurta sektörüne yönelik fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlandığını iddialarıyla başlattığı iki ayrı soruşturmayı da tamamladı ve rekabet kurulunun 4. maddesini ihlal ettiği tedbir edilerek taraflara toplamda 98 milyon TL idari para cezası uyguladı.

Şimdi bu yaptırıma baktığımızda ne olmuştur yumurta üreticilerin de ne şekilde algılanmıştır bu idari ceza, bundan sonra yine sizce olacak mıdır bu farklı fiyat artışları?

Caydırıcı yolu nereye kadardır gibi sorular olacaktır akıllarda elbet ..

————————————

Bir diğer konu da uzun zamandır vatandaşı fazlasıyla etkileyen kiralık ev, ev fiyatlarındaki korkunç artış ev sahibi kiracı arasında ki bitmeyen sürtüşmeler vs…

Ben de bu mağdurlardan biri olarak ev sahibinin acaba şimdi ne yapacak da bizi tacize dayalı rahatsızlık yasatacaklardanım.

5 sene geçerli kontratımız olmasına rağmen 2.5 senedir oturduğumuz evde devletin belirlediği %25 artışı kabul etmeyerek %200 artış yapmak isteyen kabul etmeyince mesajlarla, aramalarla başlattığı tacizlerine evi satılık ilanına koyarak sürekli farklı emlakçılara arattırması, üzerine arabulucuya başvurup mahkeme tehdidi yapması vs...

Bir şey söyleyeyim mi? Bu arabuluculuk yapan kişiler kanunlara tam hakim olabilseler vatandaşa ev sahiplerinin bu fahiş taleplerini yansıtmalarına engel olurlar.

Zira devletin uyguladığı yasal artışa karşı gelerek ev sahiplerinin haksız kazançlarına karşı yardımcı olmaktalar. En canlı şahitleri bizleriz…

Diğer tarafta emlak sektöründe balon sönmeye çoktan başladı.

Kiralarda yavaşlamam eğilimi gözlemlemekle beraber bunun etki etmesi zaman alacak gözükmekte.

Satılık ve kiralık ev fiyatlarındaki yüksek artışlarını biraz da olsa inmeye başladığı haberleri geliyor.

Konut satışlarında durağan döneme girilmiş açıklamaları sıklıkla geliyor, yıl sonuna kadar da aynı seyirde devam edecek durumu ise öngörüden ibaret.

——————

Otomotiv sektörü de yılbaşından beri süregelen rekor yükseliş ekim ayında da aynı hızla devam etti.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilete derneği verilerine göre yılın il 10 ayında toplam pazar gecen yıla göre yüzde 63.7 oranında büyüdü ve 958 bin 942 araca yükseldi.

Yıl sonuna kadar da 1 milyon adet seviyesini geçeceği işaret edilerek tüm zamanların en iyi rakamının ekimde tamamlandığı açıklandı.

Ve elbette enflasyon rakamları…

Yılın son enflasyon rakamları dün Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından basın toplantısında açıklandı.

Buna göre Merkez Bankası yüzde 58 olan yıl sonu enflasyon tahminini OVP deki hedef olan yüzde 65’e yükseltti.

Erkan basın toplantısında TC Merkez Bankası olarak görevlerinin dezenflasyonun en kısa sürede tesis edilmesi ve enflasyonun yeniden tek haneye indirilmesidir açıklamasında bulundu.

Yılın son günlerine hızla ilerlerken, piyasalarda ki olumsuz şoka rağmen her ülkemizde finansman koşulları dengeli seyretmesi umut verici gözükmekte…