Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

İstanbul Ekonomi Zirvesi-Berlin

Geçtiğimiz hafta Berlin'de çok önemli bir zirve gerçekleşti. İcra kurulunda bulunduğum İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim kurulu başkanı Abdullah Değer, Yönetim, İcra kurulu Üyeleri, ülkemizin Çok değerli İş adamlarının da katılımları ile gerçekleştirilen Zirve T.C Berlin Büyükelçiliği, Sn Büyükelçi Ahmet Başar Şen' in elçilikte ki resepsiyonu ile başladı.

Böylelikle İstanbul Ekonomi Zirvesi Türkiye’nin en önemli partnerlerinden Almanya’da düzenlemek uluslararası arenaya taşındı.

Zirveye Türk ve Alman iş, siyaset dünyasından 300 e yakın temsilci katılım sağladı ve ikili görüşmeler ile önemli iş birliklerine imza atıldı.

Döngüsel ekonomiye geçişte kobilerin rolü, Yenilenebilir enerji, turizm, otomotiv, tekstil, üretim, finans ve teknolojiye kadar Türkiye’de ki çok önemli yatırım fırsatları zirvede ön plana çıkartıldı.

Düzenlenen farklı panellerde ekonominin farklı başlıkları ile sürdürülebilir kalkınma, gelişmekte olan pazarlar, turizm, otomotiv, uluslararası ticarete kadar 6 farklı panel ve sonrasında ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Büyükelçi Şen “Almanya da Türk nüfusun artık işçi olmaktan çıkarak yatırımcı, işveren, girişimci olarak son 10 yılda büyük başarılara imza attığını belirterek Almanya da ki Türk nüfusunun yapmış olduğu yatırımlar da bizim ekonomik ve ticari ilişkilerimize çok ciddi katkılarda bulunan bir unsur olduğunu belirtti.

Türkiye ile Almanya’nın iyi ekonomik ilişkilere sahip olduğunu ifade ederek ihracatta birinci, ithalatta üçüncü sırada yer alan Almanya ile dış ticaret hacmimizin 2022 rakamlarıyla 50 milyon euronun üzerinde olduğunu vurgulayan büyükelçi Şen, Almanya’nın Türkiye ile AB arasında ki ilişkilerde her zaman belirleyici bir rol oynadığını , bunun günümüzde de aynı yapıcılık ile devam etmesinin Almanya, Türkiye ile AB arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesindeki yapıcı rolünü sürdürmesinin önemini vurguladı.

İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Değer açılış konuşmasında İstanbul Ekonomi Zirvesinin Türkiye’de 7 yıldır yapıldığını belirterek, zirvenin ilk kez yurt dışında gerçekleştiğimi, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağının Almanya olması nedeni ile zirvenin

Berlin de düzenlendiğini belirterek amaçlarının Türk -Alman iş ortaklığını daha ileri seviyeye taşımak olduğunu ve Zirvenin ekonomik iş birliğini geliştirmek ve Türk -Avrupalı işletmeler arasındaki işbirliği potansiyelimi keşfetmek için önemli bir platform görevi üstlendiğini belirtti.

Abdullah Değer, Almanya’da 3 milyon Türk nüfusun olması ve en fazla sürdürülebilir iş yapılan ülkenin Almanya olması, her iki ülkenin de birbiri için önemini vurguladı.

Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ve TC Berlin Büyükelçiliği ile himayelerinde gerçekleşen zirvede Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Mali işbirliği ve Proje uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan da zirvenin Berlin gibi önemli bir ticaret başkentinde yapılmasının önemini vurgulayarak Türkiye ile Almanya arasında ki ticaretin önemimin he fırsatta ele alınmasının olumlu adımlarının zirvede atıldığını belirtti.

7. İstanbul Ekonomi Zirvesi “Akıllı Şehirler ve Sürdürülebilir Yaşam” temasıyla 8-9 Aralık 2023 de Çırağan Sarayın da gerçekleştirilecek.

——————————————-

Bu hafta yine rüzgar hızı ile geçerken önemli başlıklara bakmak gerekirse kuşkusuz Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın eylül ayında ihracat rekoru kırıldığı açıklaması en önemli açıklamalardan bir tanesiydi.

Cumhuriyet tarihinin en yüksek 22 milyar 670 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldığını vurgulayan Bakan Ömer Bolat ihracatta yeni hedeflerin daha yüksek olduğunu belirterek büyüme, dış ticaret anlamında olumsuz etkilerin yaşandığını , buna rağmen makro ekonomik göstergelerin ve ihracat performansının Türkiye Ekonomisinde ki dayanıklığının göstergesi olduğunu belirtti…