Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Gökkuşağı tadında

Türkiye de yerle seçim rüzgarları artık fazlasıyla sert esmeye başladı.

Dün Ak Parti’nin aday tanıtım toplantısında büyükşehir adayları ilan edildi, kalan ilçe adayları da ay sonundan önce açıklanarak seçim rotası tamamen oluşturulmuş olacak ve sert seçim rüzgarları 31 Mart akşamına kadar da esnemeye devam edecek.

Ülkenin ana gündemi 31 Mart tarihine kadar tamamen zeçim olarak gözükse de malum ülkemizin gündemi her daim hareketli değil mi aslında.

Emekli maaşlarına beklenilen zam oranı bu hafta 2024’ün ilk kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

Emekli ve memur maaşlarının belirlenmesi de etkili olan altı aylık enflasyon yüzde 37,57 baz alınarak en düşük emekli aylığının 10 bin liraya yükseltilmesiyle yüzde 33,3 oranın da zam oranı da belirlenmiş oldu diyelim ve kısacık bir rota değişikliği yaparak biraz uzaklara gidelim.

Kış mevsimin soğukluğu, gündemin sıcaklığı arası bir yandan da yapımcılığını yaptığım program çekimlerimiz için 3 günlüğüne Macaristan’a geldik.

Budapeşte büyüleyici havasını, kışın bir başka yaşatan Avrupa kentlerinden…

TC Budapeşte Büyükelçiliği davetlisi olarak geldiğimiz kentte büyüleyici tarihi dokunun üzerindeki geleneksel Macar lezzetlerinin eşsiz güzelliklerin soğuk havada sıcacık insanları ile yerinde görmek iyi geldi aslında.

Hemen kısacık bir ekonomi turu yaparsak da sorduğumda Macaristan da asgari ücretin 526 Euro olduğunu, şehir merkezinde bir evin de kirasının 500-600 Euro olduğunu öğrenince işsizliği ve enflasyonu merak ettim tabi ki kendi ülkemizin bir Ferdi olarak.

Ve enflasyonun aylık yüzde 7,9 dan yüzde 5,5 çekildiğini, Covid’den sonra her şeyin 2,3 katı pahalı olduğunu, alım gücünün artık iyice kolay olmaktan çıktığını öğreniyorum.

İşsizliğinin 2023’de yüzde 4,3 oranı da olduğu geçtiğimiz günlerde açıklanmış.

Macaristan kültürde, sanatta, yaşam kalitesinde kendini yüzyıllardır ispatlamış ülkelerden.

18 Aralık 2023’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kalabalık bir heyet ile geldiği Macaristan’da 100. yıl kapsamında 2024 Türkiye-Macaristan kültür yılı protokolü de imzalanarak iki ülke arasında çok önemli bir etkinliğin de startı verilmiş oldu.

Budapeşte Büyükelçimiz Gülşen Karanis Ekşioğlu çok seviliyor ve çok güzel işlere imza atıyor Türkiye adına ülkede.

Sürekli aktif ve vizyonuyla Türkiye’nin değerlerini başarıyla temsil ediyor.

Yaklaşık 35 ekibi de çok başarılı ve Büyükelçimizin enerjisini almışlar.

Büyükelçi Ekşioğlu özellikle gastrodiplomasiye ayrı bir önem verdiğinden Türk mutfağının Macaristan’da geniş bir biçimde tanıtımına yönelik bir dizi etkinlikler düzenlemekte.

Büyükelçimiz Ekşioğlu ile yaptığımız görüşmede 2024 yılı sonuna kadar neredeyse Macaristan’da bütün şehirlerinde Türkiye’nin kültünü, gastronomisini, tüm güzelliklerini Macarlara tanıtmak için ekibi ve Kültür Turizm Bakanlığı nezdinde çok yoğun çalışanlara çoktan başladıklarını da öğreniyoruz.

Ve tabi ki Macaristan’da gurur verici bir Türk yatırımı olan Matild Palace Budapeşte’nin tarihi imparatorluk sarayı…

İngiliz barok dönemin en önemli eserlerinden.

1903’de yapılmış, tarih ve lüksü bir arada bulunduran şehrin günümüzde en popüler adresi ve tek kelime ile büyüleyici.

Türk şirketi Özyer Gruba ait olan Matild Palace Otelin en göz alıcı yeri elbette dünyaca ünlü şef Wolfgang Puck imzalı Sparo restoran. Otelin yiyecek içecek müdürü Burak Çeçen ekibi ile harikalar yaratıyor Sparo’da.

Aile üyelerinden Süleyman Özyer’e ait olan Matild Palace ülkenin en önemli yatırımları arasında yer alıyor.

Biz Macaristan’daki güzel izlenimlerimiz ile ülkemize dönerek yoğun seçim gündeminin tam da içine attık bile kendimizi dün.

Son bir şey: Güzel ülkemizin dünyada çok güzel şekilde anılması, temsil edilmesi, tanıtılması çok gurur verici geldi her seferinde ve elbette cesur Türk işadamlarının farklı coğrafyalardaki yatırım başarısı.

Ve en büyük teşekkür de ülkemizin temsilcileri Büyükelçilerimize ve de kıymetli ekiplerine.

Macaristan’ın büyülü havasını bir köşeye üzülerek bırakarak gökkuşağı tadında güzel anılardan aldığımız enerji ile yoğun çalışmaya devam…