Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Gastroekonomi

Gastronomi ekonomisi doğrudan ya da dolaylı olarak bir destinasyona ilişkin sürdürülebilir unsurların gelişmesine katkıda bulunur.

Tüketimin ve üretimin aynı anda, aynı oranda gerçekleştiği gastronomi sektöründe o anda ki deneyim çok önemli olmakla beraber ekonomide deneyim ekonomisi olarak adlandırılan bu durum gastronomi ve ekonominin de bir diğer kesişme noktası aslında ve birleşim gastroekonomi ile direkt ilişkili.

Gastronomi ekonomisi tarım, hayvancılık, turizm, ulaşım, konaklama sektörlerin de ana tetikleyici unsurları aslında.

Sadece İstanbul için bakıldığında yaşam kültürü ekonomisinde gastronomi %25’inden fazla paya sahip.

Ülkemizin genel çeşitliliğine baktığımızda binlerce yıllık geçmişine dayalı yaşam kültüründen günümüze gelen yemekler bölgelerde elbette mümkün.

Ama yakın zamanda iyi ki tanımışım dediğim değerli bir isimle bu konuda güzel bir sohbet yapabilme imkanı yaşadım bu hafta.

Michelin yıldızlı çok kıymetli bir Restaurant Seraf ve Seraf’ın yaratıcı gizli gücü

Doğan Yıldırım çıkmış olduğu yolda öylesine bir kararlılık ve mücadele yaşamış ki yarattığı marka şu an da birçok elbet kıymetli işletme var ama hepsinden ayrı bir kenarda çizgisini, kalitesini bozmadan uzun yıllar kalacak düşüncesinde sonuna kadar ısrarcıyım.

Diyarbakırlı bir ailenin çocuğu olarak doğup, dünyanın farklı şehirlerinde sürdürdüğü yaşamında özellikle yemek kültürü üzerine gözlem ve deneyimlerini bağlı olduğu doğduğu toprakların gizli sihri ile bir araya getirerek oluşturmuş Seraf’ı Doğan Yıldırım…

Dünya gastronomisin de özellikle Fransa’nın bu konuda ki başarısını vurguladı

Doğan Bey… Konuşmasında geçmişten günümüze gelen kayıt altına alınmış yemek reçeteleri ve bunun günümüze kadar aynı kararlılıkta uygulanması neticesinde Fransa’nın gastronomi de ki aykırılığı özellikle anlattı.

Araştırmadan, kayıt altına alınmadan başarıya ulaşmanın ne kadar zor olacağını hep vurguladı.

Seraf da zaten bu çok kültürlü lezzetler bir anda önünüze seriliyor ve görüyorsunuz ki damağınıza gelen o şaşırtıcı lezzetler gerçekten her aşamasında özel emeklerle, araştırmalar ile lezzetleri yerlerinde en ince detayına reçetesine göre yapılarak oluşturulmuş ve sunumda başarı ile yerini almış.

Seraf’ın bir diğer resmi ortağı Şef Sinem Özler mutfakta yemeğin her aşamasında ekibi ile sürekli iş başında, boş zamanı kendine yattığında da Anadolu’nun bin bir çeşit ürünün geçmişten günü üze lezzetlerinin yeni keşiflerine gidiyor, notlar alıyor, hikayelerini öğrenerek ekibiyle çok kültürlü lezzetler yaratmaya devam ediyor.

Seraf gibi gerçekten özellikle son dönemlerde Türk mutfağının çok değerli işletmeleri de gastronomi lezzet haritasında yerini almaya devam ediyor.

Gastronomi ekonomisi olarak oldukça geniş bir yelpaze uzanıyor önümüzde.

Elbette ki en önemli unsur yerel üreticinin de bu aşamada ki önemi.

Yerel yiyecek üretimi istihdam, iş sürdürülebilirliği, yerel hizmetleri destekleme ve yerel toplumun gelişeni artırma gibi ekonomik faydalarda içeriyor kuşkusuz.

İstihdam açısından bakıldığında konaklama sektörü ile gastronomi sektörü karşılaştırıldığında gastronomi sektörünün ülke ekonomide katma değeri %70 orasında olmadı gastronomi turizminin önemini bir kez daha vurguluyor.

Ülkemizde binlerce yıllık kültür, her yöresinde birbirinden lezzetli ürünler, yemekler var bu konuda inanılmaz bir zenginlik içerisindeyiz gastronomide.

Geçtiğimiz günlerde Michelin rehberi uluslararası direktörü Glendale Poullennec müfettişlerimiz bu yıl bir kez daha İstanbul, İzmir, Bodrum da en çok talep gören, en yeni ve uluslararası bilinirlikte ki restoranlarda aynı zamanda yerle kökler, bölgeye olan bağlılık ve yerel üreticiler ile kuruluna güçlü bağlar ve ortaya sunulan birbirinden lezzetleri yemekler karşısında şaşkınlık ve mutlulukla zır kararlar ile yeni Michelin yıldızlı restoranları belirleyebildiklerini belirterek çok şanslı ve farklı gastronomi mozaiğinde yer alan Türkiye’nin uluslararası gastronomi alanında çok daha üst sıralara kısa zamanda yerleşeceğinden fazlasıyla emin olduğunu özellikle belirtti.

Bir gastronomi yolculuğu yapmalı imkanı olan herkes...

Anadolu öylesine zengin ki bu konuda...

Ama öncelikle bu eşsiz lezzetleri büyük emekler ile yatırımlar ile , araştırmalar yaparak oluşturulan bir çok önemli restoranlar var ..

Yolculuğa çıkmak olsun niyet, lezzetler her gün dumanı üzerinde yeni keşfedilmeleri bekliyor.