Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Enerji

En sevdiğim masaldı çocukken 'kibritçi Kız' okuyup yüreğimi sızlatan, beni ağlatan , kış mevsimin de hemen aklıma gelen o masal kahramanı gibi şu an yanı başımızda ki ülkeler ..

Neden derseniz de insanların iyice acımasızlaştığı günümüzde, kelime anlamını bile sevmediğimiz, o sevimsiz sözcük ‘Savaş’ güç dengelerini belirleyenlerin her bir düşüncesinde hızla var olmaya devam ediyor.

Dünya artık elindeki her türlü gücü silah olarak kullanmaya başladı, vicdanlar, merhamet duyguları hepten yok oldu.

Yaklaşık 6 aydır süren Rusya -Ukrayna savaşı Avrupa - Rusya arasında da aslında önemli bir fitili de ateşledi.

Yaptırım gücünü elinde bulunduran ülkelerin birbirine uyguladıkları yaptırım savaşları üzerinden verilen ekonomik mücadelede Rusya batı ülkelerini iyice köşeye sıkıştırdı.

Yaklaşan kış ile beraber Rus enerji şirketi Gazprom’un geçtiğimiz günlerde yayınladığı acımasızlık temalı reklam filmi tam anlamıyla dehşet yarattı.

Kuzey akım boru hattında doğal gaz sevkiyatının belirsiz süreliğine durdurulduğunu açıklayan Gazprom, Almanya’ya teslimatı yeniden başlatması gerekirken Kuzey Akım 1 boru hattını süresiz kapattığını açıkladı.

Üzerine bir de Avrupa da gazsız soğuk geçecek kışı, reklam filmi ile bir kez daha ima etti.

Evet, kış geliyor, Winter is Coming…

Bu kararları alan, insanların canına kast edici acımasız, intikam stratejisinden başka bana göre açıklaması olmayan bu durumu, ne kadar güçlü olursa olsun başlatan Rusya yalnız ve aciz olduğunu da bir kez daha kanıtladı.

Alınan bu karar ile yaklaşan kış mevsiminde Avrupa alternatif arayışına girse de henüz bir çözüm bulmuş değil.

Time dergisinin 2021 de dünyanın en etkili 100 ismi arasında belirlediği, merkezi Paris’e olan Ulusal Enerji Ajansı başkanı Fatih Birol bu krizin 1970 lerde yaşanılan petrol krizinden çok daha büyük kriz olduğunu vurguluyor.

Bu kriz ile Avrupa’nın yeniden nükleere girmesi alternatiflerden kısmi olarak bir bölümü sadece.

Dünyanın şimdiye kadar görmediği kadar büyük bir enerji krizi özellikle Avrupa’yı çok fazlasıyla zorlayacak.

Sanayi devi Almanya birçok sanayi üreticisi kuruluşları ile bugünlerde çözüm arayışlarında hızlı bir sonuca odaklı çalışmalarını yürütüyor.

Nükleere şiddetle karşı çıkan Almanya ve onunla aynı düşüncede hareket eden Belçika bu alternatifi tekrardan bir kez daha düşünmeye başladılar bile.

Hatta Belçika nükleer enerji santralını kapatmaktan vazgeçip faaliyetlerini 10 yıl daha uzatma kararı aldı, Almanya da şu an düşünmekte elinde ki bu tek seçeceği.

Kış, bembeyaz örtüsüyle tertemiz ve keskin soğuğu ile güzeldir güzel olmasına da o güzelliği filmlerde yaşamayı tercih eden insanoğlu bu acımasız tutumlarıyla kendisine aslında en büyük zararı veriyor.

Tüm bunlar enerji güvenirliğinde dışa bağlı olmamak için yenilenebilir enerjiyi yeniden gündeme getirdi.

Dünyada petrol, elektrik, doğalgaz fiyatları hızla artarken artan enflasyon ile büyümede ki hız da düşüyor.

Rusya 24 Şubat’ta sabaha karşı Ukrayna’ya başlattığı savaş ile çok fazlasıyla müşteriyi veya kısaca belirtmek gerekirse Avrupa’yı kaybetti.

Bu hareketi ile de artık itibarını da fazlasıyla kaybetmiş bir enerji ithalatçısı konumuna düştü. Vanayı kapatması, ülkeleri paniğe, alternatif arayışına düşürmesi aslında bunlardan kaynaklı.

Tüm bu aksi hareketler temiz enerjinin de önünü açıyor aslında.

Elektrikli arabalar, güneş ve rüzgar enerjileri şimdi sıklıkla daha da gündemin en başında yerini aldı bile.

Dünyanın, hatta Avrupa’nın bile geleceği aslında temiz enerji de.

Günlük hayatta enerji tasarrufunu yaşamlarına dahil eden insanoğlu evlerde yalıtımı artırmayı, toplu taşıta yönelmeyi yaşamlarına sokarken en büyük görev yine hükümetler de  elbette.

Alınacak ciddi tasarruf tedbirleri, ülkeleri daha aydınlık bir geleceğe götürecek içerikte olacaktır, olmalıdır.

Kış çok yakında iken bak ne güzel senin gazını da kestim bir güzel üşü Avrupa, düşüncesiyle hareket eden Rusya tek basına eline tüm kozları almışken karşısında ki güç Avrupa’nın birbirinden kuvvetli ülkeleri çözüm arayışlarını, alternatiflerini ortak gündem ile masaya koymuşken Rusya’nın bu uygulamasına karşı çözümü çok yakında bulacaklarını düşünüyorum.

“Kışın sonu bahardır…”

Sevginin, merhametin ısıtacağı güzel bir kış mevsimi olsun.