Dolar $
32.19
%-0.26 -0.08
Euro €
34.99
%-0.42 -0.14
Sterlin £
41.18
%-0.05 -0.02
Çeyrek Altın
4094.65
%1.76 69.77
SON DAKİKA

Ekonominin ana ayı aralık

Aralık ayı yılın son ayı olmasına öyle de koca 365 günü ilgilendiren bir çok önemli kararlar da hep aralık ayında gündem oluyor, ele alınıyor.

En önemli gündemlerin başında asgari ücretin belirlenmesi geliyor elbet.

İlk toplantı geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında ilk toplantısını yaptı ve taraflar 2. Toplantı için 18 Aralık’ta yeniden bir araya gelerek belirleyici noktalarda görüşmeyi sürdürme kararı aldılar.

Asgari ücretli çalışanların enflasyon ve refah payı beklentileri, yeni yılla beraber yapılacak zam hem işverenlerle hem de çalışanlar tarafından çok yakından takip ediliyor.

Asgari ücretle çalışmayan özel sektör çalışanları için de asgari ücret de ki zam artışı oldukça önemli takipte tutuluyor.

Ekonomide sular her zaman hareketli…

Konut, otomotiv en sok konuşulan ekonomik başlıklardan ve elbette gıda…

Bir yandan TBMM’de 2024 bütçe görüşmeleri hararetle devam ederken bir yandan da ekonomik çevrelerin merakla beklediği açıklamalar da suları hareketlendirecek şekilde ardı ardına gelmeye devam ediyor.

En önemli açıklamalardan biri FED’den geldi.

FED aralık ayı faiz kararını üçüncü kez sabit tutma yönünde açıkladı ve bu kararı yüksek enflasyon ile mücadele etmek için olduğu da biliniyor.

Diğer tarafta TC Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı da 21 Aralık 2023’de açıklaması bekleniyor.

Dün Merkez Bankası tarafından yapılan bir açıklamada vardı ki, ekonomik çevreleri mutlu edecek bir haber olarak da yorumlandı “rezervlerin mayıs ayından bu yana 42,9 milyar artarak 141,4 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktığı” belirtildi Merkez Bankası açıklamasında…

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek dün yaptığı açıklamasında ekonomide atılan adımların sonuçlarının olumlu geldiğini, sabır ve kararlılıkla da beklenilen ekonomik rahatlamanın kendini göstereceğini belirtti.

Kestirme bir yolun olmadığını da özellikle vurgulayan Bakan Şimşek hazırlanan programın doğru çalışmasının, doğru yolda olduğumuzu göstermektedir vurgusunu da özellikle önemli olduğunu açıkladı.

Seçim sonrası iş başına gelen yeni ekonomi yönetimin çalışmaları özellikle tüm dünya tarafından da takip edildiğini bir kez daha belirtmek yerinde olsa gerek.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TC Merkez Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yönetiminde ki ekonomi kurmaylarının çalışmalarının başarı ile dönüşleri ile beraber uluslararası kuruluşların da Türkiye’ye yönelik beklentileri de arttı.

Bir yandan da yatırımcılar ile toplantılarına devam eden Bakan Şimşek’in bu toplantılarda yeni durağı İspanya.

Dün başladığı İspanya seyahatine TC Hafize Gaye Erkan da eşlik ediyor bakan Şimşek’e.

İspanya seyahatinin ayrıca bir farklı önem konusu da AB üyelik sürecine yeni bir ivme kazandırmadı da bekleniyor diyelim…

Evet aralık ayı özellikle ekonominin fazlasıyla önem taşıdığı ve konuştuğu ay olduğunu yazımın başında da belirttim.

Yıl sonuna kadar en önemli beklentilerin başında asgari ücretin belirlenmesi geliyor elbet.

Aralık ayında ekonomiyi her bakımdan ele alan, birçok önemli başlıklarla panellerde önemli ortak görüşlerin ele alındığı, B2B görüşmeler ile yeni iş birliklerinin de yapıldığı çok önemli bir zirve vardı geçtiğimiz hafta İstanbul’da…

İstanbul Ekonomi Zirvesi 7. Kez düzenlendi.

Çırağan Sarayında 08-09 tarihlerinde 2 gün boyunca yapılan zirvede 12 farklı başlıkta düzenlenen panellere çok önemli konuşmacıların açıklamaları damgasını vurdu.

Her sene farklı bir tema üzerinde düzenlenen zirve bu sene “Sürdürülebilir Yaşam ve Akıllı Şehirler” başlığında yapıldı.

Çok sayıda ülkeden iş insanlarının, akademisyen, bürokrat, sivil toplum kuruluşu temsilcilerin katılımıyla gerçekleştirilen zirvenin açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İstanbul Ekonomi Zirvesi İcra kurulu Başkanı Abdullah Değer, TÜRSAB ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kuruşu Başkanı Firuz Bağlıkaya gerçekleştirdi.

Zirvede “Türikye’nin 2053 perspektifin de karbon nötr bir ekonomi oluşturmak hedeflerin bulunduğunu” belirten Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz yatırımı, istihdamı, üretimi ve ihracatı öncelikli hale getiren politikalarla, sürdürülebilir büyümeyi ve kalkınmayı öngördüklerini belirtti.

Evet 2023’e veda etme sürecinde son saydığımız bugünlerde görünen o ki yılın kalan son 16 gününe kadar ekonomi rüzgarları özellikle sert esmeye devam edecek.