Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Curaçao

IMF çoğu durumda bir üye ülkeye yapılan resmi personel ziyareti ile misyon edilen konu üzerinde çalışmalar yapar ve sonunda görevlendirilen ekip ön bulgularını tanımlar ve rapor eder. Yıllardır ülkeler eğer IMF'nin çalışmalarını beğeniyor ve ülkelerine uygun görüyorlarsa, IMF kaynaklarını kullanma talebinde bulunurlar ve maddi olarak borçlanabilirler. Bu iş ülkelerin durumuna göre değişir. İMF yani Dünya Para Fonu Birleşmiş Milletlere bağlı olarak çalışır. Bir bakıma da dünyanın parasını yönetir.

Geçen gün IMF tarafından yayınlanan bir raporda Curaçao, pandemiden kurtuluyor ancak Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan güçlü enflasyon baskıları da dahil olmak üzere birçok zorlukla karşı karşıya. Sürdürülebilirliği sağlarken kapsayıcı toparlanmayı desteklemek için politikaların kalibre edilmesi gerekiyor. Ülke paketinde toprak ve yer alan yapısal gündemin uygulanması, uzun süredir devam eden yapısal zorlukların birçoğunun ele alınmasında öncelikle neler yapılmalı. Kapasiteye uygun önceliklendirme, hedeflere ulaşmak için anahtar olacak çalışmaların ne olacağı bu raporda yer aldı. Şimdi bana Curaçao da neresi İMF niye ilgileniyor diye sorabilirsiniz. Curaçao Karayip Denizi'nin güneyinde ve Venezuela'nın kuzeyinde yer alan bir ada. Hollanda Krallığı'nı meydana getiren dört ülkeden biri deyince olayı anlayacaksınız. Yine küçük bir tanıtıcı not Başkenti Willemstad şehridir. Yüzölçümü 444 km² olan adanın nüfusu 150.000'den biraz fazladır.

Curaçao, Ukrayna'daki savaşın körüklediği enflasyon baskılarıyla karşı karşıya kalırken pandemiden kurtuluyor. Uzun süreli bir durgunluğun ardından, 2021'in son çeyreğinde konaklama turizminde güçlü bir toparlanma ile desteklenen pozitif büyümenin 2021'de yüzde 4 olarak geri döndüğü tahmin ediliyor. Nispeten yüksek aşılama oranları, Covid-19 dalgasından kaynaklanan ekonomik sonuçların yumuşatılmasına yardımcı oldu. 2022'nin başlarında. Nisan ayındaki konaklama varışları Pandemi öncesi seviyeleri aştı ve bu da Pandemi veya Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan uzun vadeli bir yara izi olmadığını gösteriyor. Resmi özel sektör istihdamı, kısmen arz yönlü faktörler ve göçün etkisiyle 2021'de düştü, ancak yılın ikinci yarısında bazı yeni gelişen olumlu dinamikler vardı. Enflasyon 2021'de yüzde 3,8'e yükseldi ve muhtemelen 2022'de daha da hızlandı. Durumu bizden daha iyi yani. Ama yine de para yardımı yapalım diyor İMF. 2022 Bütçe Değişikliği taslağında yer alan politikalar, 2022-23'te güçlü mali konsolidasyon anlamına geliyor. Sıkı ücret politikaları, beklenenden daha güçlü enflasyonla birlikte, emek tazminatında reel olarak önemli bir düşüşe yol açacak ve toplam mali açığın 2021'de yüzde 6'dan 2023'te yüzde 0,9'a ayarlanmasını destekleyecek. Toparlanma ile birlikte, kamu borcunun 2021'de GSYİH'nın yaklaşık yüzde 90'ından gelecek yıl GSYİH'nın yaklaşık yüzde 76'sına düşürülmesine katkıda bulunacaktır. Curaçao’dan ülkemize dönersek Uluslararası Para Fonu (IMF) son Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu yayımladı. IMF, Türkiye’nin 2022 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3’ten yüzde 2,7’ye düşürürken 2022 yılı küresel büyüme tahminini ise yüzde 4,4’ten yüzde 3,6’ya düşürdü. Bu tip çalışmalarda küresel büyüme tahminlerinin düşmesinde değişik unsurlara bakılıyor. Mesela, Ukrayna’daki savaş ve Rusya’ya karşı yaptırımlar. Ama bildiğiniz gibi Rus Dış İşleri Bakanı ülkemizdeydi. Başarılı bir görüşme oldu. Ama sonuçları bakalım halka nasıl yansıyacak. Enflasyonun artık birçok ülke için ‘açık bir tehlike’ olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak, ortak aklın insanlık için barışçı yollardan refah getirmesini de bu tip görüşmelerle çözebiliriz. Gelişmiş ekonomilerin Pandemi öncesi üretim kapasitelerine dönmesinin tahmin edilenden daha uzun süreceğini, gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler arasındaki farklılığın ise, devam edebileceği bir gerçek. Bu durum da pandeminin “kalıcı yara izi” bırakacağını bize gösteriyor.

IMF'nin ülkemiz için hazırladığı Raporda Türkiye’de cari dengenin gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2022’de eksi yüzde 5,7, 2023’te eksi yüzde 2 olacağı kaydedildi. Bu rakamların ne kadar doğru çıkacağını hep birlikte göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımız bu tip kuruluşlara pek fazla itibar etmese de, adını ya da yerini dahi bile bilmediğimiz Curaçao’nun bile durumunu dert ettiklerine göre derslerine iyi çalışıyorlar. Ya da ülkeleri yazdıkları raya sokmak için tüm baskıları kullanıyorlar. 

Bir ülkeye bağlı olmadan Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışan bu otuza yakın örgüt dünyayı istedikleri gibi yönetmeye çalışıyor. Vatan duygusu önde olan ülkelerin artık dünyadan silinmesi gerektiğini de savunuyor bu örgütler. Dikkatli seyirler dilerim.