Dolar $
32.57
%0.19 0.06
Euro €
35
%0.04 0.01
Sterlin £
40.76
%-0.07 -0.03
Çeyrek Altın
4014.79
%0.57 22.3
SON DAKİKA

Bazen şans da yetmez

Geçen gün milli maçı seyrediyordum. Portekizlileri başarısızlıkları nedeniyle sinir ettiğimiz bir maçta, son dakikada gelen Penaltıyı atamayan Milli takım madara oldu. Burak Yılmaz'ın artık futbolu bırakması gereken bir zamanda hala Milli takımda oynatılmasına mı yanayım, klas ayaklarıyla penaltıyı dahi atamadığına mı yanayım.

Onun yüzünden moral bulup bir gol daha atan Portekiz’i tebrik ediyorum. Adamların maça nasıl asıldıklarını görüp de bizim oyuncuları görünce üzülmemek elde değil. Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği gibi, bu oyuncularla da Milli takım olmayacağını anladım. Milli ruhtan haberleri yok. Demem o ki, Milyon dolarlar kazanan bu tip kalasların bir daha oynadığı maçı seyretmeyeceğim. Hele Burak Yılmaz oynuyorsa hiç yüzüne bakmam. Takım bütün maç boyunca 10 kişi oynadı. Bu arada Makedonya, İtalya’yı yenerek bize rakip yaptı. Antrenör Kuntz, “Şansa ihtiyacımız vardı.” Gibi geveleyip durdu cümleleri. 

Dönelim yine memleket işlerine. 2022 yılının ilk üç ayı savaşla, kar yağışlarıyla doların zıplaması ve dahi sonunda Kur Korumalı Mevduat denilen bir can simidiyle ortam hafif hafif telafi edilerek rölantiye alındı ama, Haziran ayında yine bir artış beklenebilir. Ama Kur Korumaktan vaz geçmeyeceğimize inanıyorum. Çünkü önümüzde seçim var. Böyle bir hatayı yöneticiler yapmaz. Şu günleri Yüksek enflasyon, yüksek kur artışı, buna da ek olarak faizin de dünyada artışı ile ekonomide bir yavaşlama olması bu şartlarda normal. Bir beklenti, yılın ikinci ayında asgari ücrete bir zam daha yapılabilir. Aslında ülkemizde ihracat artıyor. Fakat bu bize neden yansımıyor derseniz, Maliyetlerde oluşan değişim, Türk lirasının belirsiz bir yol izlemesi ekonomideki durumumuzu ortaya koyuyor. 

Aslında bizim ülkemiz dışımızda olan olaylar bizi derinden etkiliyor. Almanya’da çalışacak eleman bulunmuyor, hadi gelsin yetişmiş beyni çalışan Türkler. İnsanımız da para kazanmak için göçüyor yurt dışına. Bankalarına güvenmeyen zenginler alıp paralarını gidiyor başka diyarlara. Pandemiden önce mesela tekstil sektöründe çok başarılı yeniliklere yer veriyorduk. Domates çekirdeğinden kumaş üretiyorduk. Ama tekstil ticareti yaptığımız ülkelerin kendi enflasyonlarını müşterilerine yansıtmak istememeleri neticesinde bizdeki üretime maddi baskı uyguluyorlar. Aradaki farkı ülkemin alın terinden çıkarmaya çalışıyorlar. Görünüşe göre de Avrupa’daki bu enflasyon devam edecek. Bizim bir an önce devlet politikası olarak şu anlattığım işe önlem almamız gerekiyor. İhracat devam ederse muhteşem. Ya etmezse ?

2022 yılının tahmin edilmesi güç bir yıl olması bekleniyor. Öncelikle 2021 yılındaki yüksek büyümenin ardından aynı ivmenin sürdürülmesi zor. Diğer yandan yüksek enflasyon ve maliyet baskılarının özellikle sanayi tarafında hem ihracat performansı hem yatırımlar anlamında nasıl bir etki yaratacağı belirsiz bir konu. Ancak yine de Borsa’da her zaman fırsatlar oluşacaktır.

Dünyada yeni trend yazılım sektörüne yatırım. Yazılım sektörü, hem TL maliyetlerin olması hem de dolar bazında satışların olması açısından avantajlı bir sektör. Yapay zeka savunma sanayi ülkemizde çok başarılı. Savaşın durumuna göre olumlu gelişmeler olabilir. Bir de Çin artık dünyayı teknolojik olarak ele geçirmeye çalıştığı için, gelecekte büyük bir devlet politikasıyla, başta tekstil olmak üzere bazı sektörlerin üretimini ülke dışına taşımaya çalışıyor. Bu bizim kısa dönemde işimize yarayabilir ama gelecek için bizi biraz yavaşlatır. Petrol fiyatlarının yükselmesi ile birlikte inşaat taahhüt sektörü, özellikle Rusya ve Hazar bölgesi ülkelerinde canlanabilir.

Bunların dışında ihracat oranı yüksek şirketlerin yakından analiz edilmesinde fayda var. 2022 yılının ilk çeyrek bilanço sonuçları bizlere yılın geri kalanı için daha iyi sonuçlar verecektir.

Uzmanların dikkat çektiği bir konu daha var. 2022 yılında bazı sektörlere dikkat edilmesi gerekiyor. 2022 yılına, oyun kurucu Merkez Bankalarının sıkı para politikaları, artan enflasyon ve daha yavaş ekonomik büyüme ile giriyoruz. Elbette ki salgının hala devam ediyor olması ülke ekonomileri açısından bir tehdit unsuru. Ancak, çıkan yeni varyantların etkisinin daha sınırlı kalması küresel risk iştahının sürmesini destekliyor. Bu açıdan bakıldığında küresel varlık sınıfları için 2022 yılının en büyük senaryosu ABD Merkez Bankası’nın (Fed) atacağı para politikası adımları olacak.

Gördüğünüz gibi ekonomi ne enteresan bir yapıya sahip. Spordan girip, savaştan çıkıp strateji ile bitiriyorum yazımı.