Dolar $
32.39
%-0.27 -0.08
Euro €
34.71
%-0.05 -0.01
Sterlin £
40.58
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
3980.21
%-0.13 -5.14
SON DAKİKA

2024 dünya ekonomisi: Artılar ve eksiler

Dünya ekonomisi, sürekli değişen dinamiklere sahip karmaşık bir yapıdır biliyorsunuz. 2024 yılına gelindiğinde, küresel ekonomide bir dizi artı ve eksi yaşanmaktadır. Bu yazımda, dünya ekonomisinin bazı temel özelliklerini ele alıp, 2024 yılında karşılaşılması beklenen zorlukları, fırsatları ve çelişkileri değerlendirmeyi size sunmak istiyorum. Hani Astrologlar yıldız haritalarıyla bakarlar ya geleceğe. Bakalım artılar eksiler nasıl olacak. 

Bakalım Artılar ne olabilir. Dünyadaki analistlerin yazılarından ortaya çıkanlar. 

Teknolojik İlerleme ve Dijital Dönüşüm: 2024 yılı, teknolojik inovasyon ve dijital dönüşümün hızla devam ettiği bir dönem olacak. Bu öngörüyü zaten 2023 yılında yaşamaya başladı. Yapay zeka, nesnelerin interneti ve blok zinciri gibi teknolojiler, iş dünyasını ve ekonomiyi dönüştürmeye zaten devam etmektedir. Bu, verimliliği artırabilir ve yeni iş alanları oluştura biliriz. 

Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik: Dünya genelinde artan çevre bilinci, sürdürülebilirlik çabalarını tetiklemişti. Birçok ülke, yeşil enerji ve çevre dostu teknolojilere yatırım yaparak, ekonomik büyüme ile çevresel sorumluluğu dengeleme çabasında olacaklar. Önümüzdeki günlerde yapılacak Davos toplantısında bu konu çokça gündeme gelecektir. 

Küresel İş birliği: Pandemi sürecinde ortaya çıkan zorluklar, ülkeler arasındaki iş birliği ihtiyacını vurgulamıştır. Uluslararası kuruluşlar, ülkeler arasındaki ekonomik bağları güçlendirmek ve küresel sorunlara çözüm bulmak adına daha fazla çaba sarf etmektedir. İşte o yıl bu yıl olabilir. Bizim de Türk Cumhuriyetleri ile Asya’da büyük bir güç olmamız sağlanmalı. O devletlerle iş birliği içinde olmamız lazım. Bu yıl da o yıl aslında. 

Yazacak o kadar çok konu olmasına rağmen artıları bırakıp Eksiler bölümüne bakabiliriz. 

Ekonomik Belirsizlik: Dünya genelinde devam eden siyasi gerginlikler, ticaret savaşları ve pandeminin etkileri, ekonomik belirsizliği artırmaktadır. Bu durum, yatırımcılar ve işletmeler için planlama yapmayı zorlaştırmaktadır. En büyük belirsizlik ekonomi alanında seçimlerin getirisi olacak. Biliyorsunuz dünyadaki iki milyar insan yapılacak yetmiş küsur seçimle bu yıl oyalanacak. ABD, Rusya ve Ukrayna seçimleri öne çıkanlar. Bizim ülkedeki yerel seçimler de beni çok meraka sürüklüyor. Bu konu hem Nisan ayına kadar yaşayacağımız ekonomi hem de ondan sonrası çok farklı olabilir. 

İşsizlik Sorunu: Birçok ülkede, ekonomik belirsizlik ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle işsizlik sorunu artmaktadır. Özellikle belirli sektörlerdeki otomasyon ve dijitalleşme, bazı iş kollarını ortadan kaldırabilir ve bu da işsizliği tetikleyebilir. Bazı üniversitelerde öğrencilerin okuma şevkini kıran bu durum, 2024 yılında da üzerinde çok konuşulacak konulardan olacak. İnsana değer vermezsek dünyanın sonu yavaş yavaş gelir diye düşünüyorum. 

Gelir Eşitsizliği: Ekonomik büyüme, dijitalleşmenin de gelişmesiyle değişen kıstaslardan olmaya başladı. Bazı ülkelerde ve topluluklarda belirgin bir şekilde daha fazla olabilirken, diğerleri düşük gelir ve sosyal hizmetlere erişim konusunda mücadele edebilir. Bu durum, gelir eşitsizliği sorununu derinleştirebilir. 

Yani bu yazının sonuna doğru diyeceğim o ki, 2024 yılı çok da kolay geçecek bir yıl değil. Ama sizin yeni yılınız sevdiklerinizle huzurlu mutlu sağlıklı geçmesi benim dileğim. 2024 yılında dünya ekonomisi, hem olumlu hem de zorlayıcı dinamiklerle karşı karşıyadır. Teknolojik ilerleme ve sürdürülebilirlik çabaları, gelecekteki potansiyel büyümeyi destekleyebilirken, ekonomik belirsizlik ve sosyal sorunlar önemli zorluklar oluşturabilir. Bu nedenle, küresel düzeyde iş birliği ve sürdürülebilir politikaların benimsenmesi, dünya ekonomisinin istikrarlı bir büyüme yolunda ilerlemesine yardımcı olabilir. Bu konuda Davos başta olmak üzere toplantılar başlayacak ve gelecek senaryoları bir bir yazılmaya başlanacak. 

Ülkemizde para politikasındaki sıkılığın 2024 yılında da devam etmesi bekleniyor. Durum böyle olunca da büyüme görünümü üzerinde de aşağı yönlü baskı yaratması öngörülüyor. Orta vadeli programın (OVP) hedeflerine de yansımış durumda. OVP’de Türkiye ekonomisinin 2024 yılına ilişkin beklenti ise büyümenin yüzde 4’e gerileyeceği yönünde.

Para politikasındaki sıkılığın devam etmesinin 2024 yılında Türkiye ekonomisinde büyümenin önemli motorlarından biri olan iç talep üzerinde daha fazla etki yaratması bekleniyor. Yılın ilk üç çeyreğinde iç talepte yavaşlamanın belirginleşmesi bekleniyor. Bu yıl turizmde beklenen turist sayısı da çok keyif vermedi. Avrupa ülkeleri bıktı turistten. Bakalım bu yıl genel bütçeyi rahatlatacak gelişmeler nasıl olacak.