Dolar $
32.57
%0.16 0.05
Euro €
34.97
%-0.03 -0.01
Sterlin £
40.73
%-0.15 -0.06
Çeyrek Altın
4004.6
%0.31 12.23
SON DAKİKA

Züğürdün çenesi, zenginin parası

Hemen yazayım, Türkiye'de dolar milyarderlerinin sayısı yüzde 44 düşmüş, ama sevindirici haber dünyada kadın milyarder sayısı da artmış. Diyeceksiniz ki bunun neresi sevindirici. Devamlı "kadınlara ayrımcılık yapılıyor, imkân tanınmıyor" denmiyor mu işte cevabı. Şaka bir yana ama bu son günlerde yaşanan çarşı Pazar durumu biraz korkutucu. Halkın memlekette akrabası olmasa büyük şehirlerde yaşamak zor. Her gün bir şeye zam geliyor ya da gramajı düşüyor. Bu arada zenginlerin sayısı da dünyada artıyor.

İsviçre bankasının USB ve denetim şirketi PwC tarafından hazırlanan Milyarderler 2019 Raporu açıklandı. Biliyorsunuz “züğürdün çenesi zenginin parası”. Bu rapor 2018 yılına dair verileri kapsıyor. Buna göre Türkiye’de 2017 yılında 36 olan dolar milyarderi sayısı 2018 yılında 25’e geriledi. Bu da bir yılda yüzde 44 düşüş anlamına geliyor. Biliyorum çok üzüldünüz ama, bu Rapordaki benim merak ettiğim bir husus var, ülkede her şey güllük gülistanlık ama bu zenginlere ne oluyor da sayıları azalıyor? Acaba bir de başka ülkelerde mi şanslarını denemek için paralarını alıp gidiyor sonra da gelmiyorlar. Ya da para babadan kalma olduğu için har vurup harman savrulurken mi tükendi? Yoksa hakikaten ekonomi battı onları da batırdı. Ben, bu kişilerin servetlerinin çalışarak mı, yoksa miras mı kaldığı konusunu düşünürken rapor imdadıma yetişti ve bu güzel insanlardan Türkiye'de 3 kişiden ikisi servetini alın teriyle kendi kazandığını ortaya çıkarmış.

Rapora göre Türkiye’deki 25 milyarderin 16’sı (yüzde 64) servetini kendi yaptı, 9 kişiye (yüzde 36) ise miras kaldı. Türkiye’deki milyarderlerin servetinin toplamı da son bir yılda yüzde 50 geriledi. 2017’de 64,7 milyar dolar olan milyarderlerin toplam varlığı 2018’de 43,1 milyar dolara düştü. Bu düşüşte milyarder sayısının azalması etkili oldu.

Gelelim rapordaki can alıcı noktaya. Kadın milyarderlerin sayısı hızla arttı diyor rapor. Aslında, bizim dışımızdaki bir çok ülkedeki milyarderlerin sayısı artmış. Kadına erkeğe bakmıyor. Birçok zengin olan kişi tüketici ve perakende satış sektörlerinde iş kurdu ki bu da Pazar payında yüzde kırk olarak saptanmış. İşin ilginç yanlarından biri Çinli zenginlerin sayısı ilk kez Amerikalıları geçmiş. Eğer dünyada kaç dolar milyoneri var diye merak ederseniz, el cevap 47 milyon kişi dolar milyoneri olarak yaşıyor.

Dünyadaki kadın milyarder sayısı son beş yılda yüzde 46 artış göstermiş. 2013’te 160 olan kadın milyarder sayısı 2018 sonunda 2018’e yükselerek dikkat çekmiş. Aynı dönemde erkek milyarder sayısı ise yüzde 39 arttı. 

Amaaa, işin bir de öteki yüzü var. 2018 yılında servetini kendi kazanan 10 kadından dördü Fakirdi daha da fakirleşti. Yani kadınların zaferi de yüzde yüz değil. Gelir dağılımı eşitsizliğinde Avrupa ikincisi olan ülkemiz gibi dünyada birçok ülkede bu eşitleme hiç de iç açıcı ve adil değil. 

Zenginin parasını konuşmak kulağa hoş gelse de fakirlerin durumu her kesimi üzüyor. Savaşlara harcanan para biraz da fakirlikle savaşa harcansa. Ama o zaman nasıl kavuşurdu zenginler refaha. Burada zengin düşmanlığı yapıyorum sanmayın sakın. Zenginleri seviyorum.  “Dünyada zenginlerin toplam serveti 70 trilyon doları aştı yaşasın. Bu paradan garibanlar da İnşallah nasibini alsın” diyorum sadece.

Dünya genelinde milyoner birey sayısı ve servet artışında Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika bölgelerinin başı çektiği aktarılan raporda, bu bölgelerde en az 1 milyon dolara sahip yeni 1,2 milyon bireyin geçen sene ortaya çıktığı bilgisine de yer verildi.

Çin, birçok dünya sahnesinde yerini son yıllarda almaya başladı. Başta ekonomi olmak üzere birçok sektörde ABD ile çekişiyor. Ruslar ne yapıyor diye merak ederseniz, onlar da boş durmuyorlar. Sessiz ve derinden gidiyorlar. Reuters'in piyasa stratejileri ile yaptığı ankete göre mevcut trendi takip etmesi halinde yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 8 yükselen Rus Rublesinin yıl sonunda en iyi performans gösteren para birimi olması bekleniyor. Rus milyonerlerini mi merak ettiniz. E onu da başka bir yazıda anlatayım size. 

Zenginin malı züğürdün konuşmasına neden olur, çenesini yorar dedik. Hayat böyle. Paraya göre yeni stratejiler ve yeni ataklar planlanmalı. Ama benden size bir hatırlatma. Atalar ne derler. “Ayağınızı Yorganınıza göre uzatın.”