Dolar $
32.56
%0.13 0.04
Euro €
34.91
%-0.19 -0.06
Sterlin £
40.7
%-0.23 -0.09
Çeyrek Altın
3993.52
%0.03 1.28
SON DAKİKA

Yabancı yatırımcılar geliyor mu?

Geçtiğimiz aylarda kredilendirme kuruluşlarının politikaları ve bunların etkisi bir de Korona virüsü yatırımcılar için " Bekle Gör " durumu oluşturmuştu. Ancak görülüyor ki, ilk 9 ayda geçen yılın toplamının üzerine çıkan yabancıya girişim satışlarının (exit), yıl sonuna kadar artarak sürmesi bekleniyor.

Yabancı yatırımcıların yönünü Türkiye’ye çevirmesinde en büyük nedenlerden biri, Korona virüs nedeni ile artan parasal genişleme adımlarına TL’deki değer kaybının eklenmesi. Yılbaşından bu yana Peak Games, Rollic gibi büyük çaplı exit’lerin yanı sıra İnsider, Getir ve Vivense gibi şirketlere yapılan yatırımlar 2020 yılı birleşme ve satın alma rakamları için umut oldu. Türk lirasındaki değer kaybı yabancı yatırımcı için avantajlı bir dönem arz ediyor. Beklenen yılsonu itibari ile exit’lerin 3 milyar dolar, girişim yatırımlarının ise 200 milyon dolar civarına ulaşması. Durum böyle iken, Kurumsal girişim sermayeleri de oyuna! girdi ve pazar hareketlendi.

Geçen günlerde Finberg Kurumsal Girişim Sermayesi Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin, hem faizlerin düşük olması hem de borsadaki iniş çıkış ve uyarılar nedeni ile kurumsal yatırımcıların elinde çok fazla enstrüman kalmadığını söyledi. Bu durum ülkemizde yatırımcıların start-up dünyasına yöneleceğinin göstergesi. Bu ilginin büyüyerek devam edeceği aşikar. Kurumsal girişim sermaye sayısındaki artışı da bunu destekliyor. Büyük kurumlar değişemedikleri için bir an önce start-up’lara yatırım yapmaya başlaması gerekiyor. Büyük şirketler yatırımcılığa soyunup bu duruma hızla adapte olurlarsa çok kuvvetli olacakları aşikar. 

Geçen hafta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medya hesabından ekonomik verilere ilişkin değerlendirmede, "Daha fazla üretim ve istihdam, daha fazla ihracat hedefiyle çıktığımız ekonomik dönüşüm yolculuğunda emin adımlarla ilerliyoruz. V-tipi toparlanma devam ediyor. İstihdam artıyor. İhracatta büyüme sürüyor" dedi. Bu açıklama yatırımcılara olukça güven verici oldu. Fonların ilgilendiği konuların başında son zamanlarda para kazandıran bilgisayar oyunlarının yazılımları ve pazarlaması başta geliyor. Finansal teknoloji, B2B yazılım teknolojileri sağlık ve eğitim teknolojileri de ilgi çekiyor. Ülkemiz’de 2020’nin ilk 6 ayında girişimlere yapılan yatırımlar yaklaşık 2 milyar dolar civarında. Girişim ekosistemi 2020’nin ilk çeyreğinde 32 işlemle 42,3 milyon dolar yatırım aldı. İkinci çeyrekte 21 yatırım yapıldı. Yıl sonuna kadar yatırım alanında 100 milyon dolar tutarında bir para dönmesi bekleniyor.

Oldukça genç bir nüfusa ve yüksek internet ve kredi kartı kullanım alışkanlıklarına sahip Türkiye dünyada ve özellikle Güneydoğu Avrupa ve Orta Doğu’da pırıl pırıl parlayan bir yıldız konumunda. Avrupa'nın en önemli şehirleri ve Asya'da birçok önemli şehir uçakla ülkemize sadece üç saat uzaklıkta. Genç bir nesile sahip olan ülkemizin dinamizmi de tüm Avrupa için itici bir güç. Diğer yandan son 5 yıl içinde, girişimcilik alanında Türkiye'deki on yedi üniversitede lisansüstü programların yanı sıra lisans programları, dört üniversitede akredite edilmiştir. 2019 yılında, yaklaşık 14.000 öğrenci 4 yıllık Bilgisayar eğitimi'ne kabul edildi ve Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili üniversite lisans programlarına katıldı.

Üniversitelerdeki Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO), bu üniversiteler ile özel sektör arasında bir köprü görevi görerek, araştırmaları ticarileştirmeye ve akademi ile özel şirketler arasında ortak projeleri kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. TÜBİTAK tarafından sağlanan hibeler ve Bölgesel Kalkınma Ajansları sayesinde, toplam TTO sayısını patlattı. 2019'da 139'u aştı ve yaklaşık 60 tanesi kamu hibeleri yoluyla kuruldu.

Ürün ile pazar uyumunu bulmak, startup için ateşleme kıvılcımı olabilir. Tip iki denen zekayı nasıl kullandığınız çok önemli ve kendinize göre bir kültür oluşturmak lazım. Gelecek yıllarda Dünya teknolojisinin yönü ile kültürü, startupın rekabetinde en önemli destekleyicisi olacaktır. Bir startupın kültür ve insan boyutuyla ilgili işveren markasını oluşturmak, mülakat süreci, geri bildirimde bulunmak, geribildirim almak ve çok daha fazlasına ilişkin çabalarla ülkemize yatırımcı çekmek daha kolay olacaktır. Geçtiğimiz yıl ülkemiz, hedeflenen sektörlere yatırımı teşvik etmek için, yatırım teşvik programlarında reform yaptı. AB üye ülkeleri özellikle Hollanda, Birleşik Krallık, Lüksemburg. Son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri'nden Doğrudan yabancı yatırım (DYY) akışları artmış ve Hollanda'nın ardından Türkiye'deki en büyük ikinci yatırımcı konumuna gelmiştir. Yatırımı bol, parası güçlü, kendine yeten bir ülkenin evladı olmak bana çok mutluluk verecektir.