Dolar $
32.47
%-0.12 -0.04
Euro €
34.83
%-0.51 -0.18
Sterlin £
40.63
%-0.47 -0.19
Çeyrek Altın
3988.41
%-0.1 -3.76
SON DAKİKA

Suudi Arabistan'da ne oluyor?

Vallahi ben bu Suudileri anlamıyorum. Petrol onlarda, cinayet onlarda, İtalya Futbol Kupası Finali orada yapıldı. Ve son olarak da çöl partisine dünyanın dört bir yanından gelen ünlüler ile dikkat çektiler.

Bu çılgın partide çok farklı fotoğraflar çıktı ortaya. Bir çok yasak delinmiş oldu.  Bu partiye bizden de giden sosyal medya tanınmışları oldu. Tabii bu iş parayla. Kim bilir kaç para aldılar Suudilerden. Acaba bu batıya yaranma faaliyetleri Suudilere kaça mal oldu. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydular. Daha düne kadar kadınların araba sürmesi yasaktı. İşledikleri cinayeti 3 kişiye yükleyip esas suçluları temize çıkarmaları haber olmuyordu ama bu parti tüm dünyanın dilinde. Acaba sebeplerden biri, ekonomisi batmaya başladı ondan mı?  Petrol fiyatlarının çöküşü, Amerika Birleşik Devletleri’nin güdümüne girmeleri bir anda savaşacak kimseleri yokken savaş uçakları almaları döktükleri dolarlar. Beni çok şaşırttı İşsizliğin % 13 olduğu ekonomik olarak kötü gittikleri bir dönemde şaşalı partiler çok enteresan. 

Suudi Arabistan Enerji Bakanlığına Prens Abdülaziz bin Selman'ın atanması, bir taraftan ekonomi cephesinde radikal kararlar alınacağına işaret ederken, diğer taraftan Selman ailesinin Suudi rejimi içerisinde gittikçe kök saldığının da göstergesi. ABD'nin ortadoğuda bize karşı uyguladığı düşmanca tavra destek olan ülkelerden biri olan Suudi Arabistan kendini de Hristiyan alemine daha yakın hissediyor.  Son olarak Turist sayısını artırmak için yeni vize sistemi başlatan Riyad yönetimi, 49 ülkeden turistlere kapılarını açtı.  Şu ana kadar sadece hac ibadeti ve iş için ziyaret edilebiliyordu. Yeni sistemle yumuşayan kamuya uygun davranış biçimleri ile ilgili yeni bir düzenlemeyi hayata geçirdi.

Müslümanların kura ile gitmeye hak kazandıkları bu ulvi ülke, turizm açılımlarını sürdürüyor. Kadın ve erkek turistin otelde aynı odada kalmak için artık evli olduklarını kanıtlamaları gerekmiyor. Ama bunun yanında da İçişleri Bakanı Prens Nayif bin Abdülaziz'in imzasıyla yürürlüğe giren ilginç  yasaklar da var. Bu yasakların  arasında yere çöp atma, tükürme, sıra delme, başkalarının izinsiz görüntülerini kaydetme ve ibadet saatinde müzik dinleme en ilginçleri. 

Çarşaf giyme zorunluluğu kaldırılsa da kadınlardan şeriat kurallarına uygun giyinmeleri isteniyor. 'Kılık kıyafet' kuralının yanı sıra alkolün yasak olmasının da unutulmaması gerekiyor.

Kraliyet ailesini, ülkeyi, yönetimi alenen eleştirmek

Sevgililer Gününde kırmızı giyinmek

Cinsel kimliği öne çıkarmak ve çiftlerin kamusal alanlarda yakınlaşması

Kimlik belgesi taşımamak

Ramazan ayı boyunca halka açık yerlerde yemek içmek ve sigara kullanmak

Ülkeye alkol, uyuşturucu, pornografik materyal ve domuz eti sokmak

Kamuya açık alanda yüzmek

Alışveriş sırasında kıyafet denemek hepsi yasak. Dikkatli olmak lazım. !

Bunları neden mi yazdım. Müslümanın Müslümana yaptıklarını hatırlatmak için. Bizim aynı kefede olmamız ve para kazanmamız gereken ülkelerden biri olan Suudilerle aramız bir türlü tarih boyunca düzelmedi. Aslında 22 ülkenin bulunduğu bu coğrafya çok önemli. Ama bu 22 ülke birbirinden çok uzak. İslam Ülkeleri Topluluğunda Ne kadar da ülke olarak uyarsak "gelin konuşalım" desek para bize değil başka yerlere gidiyor. Elinde hiç petrol çıkarmasa 100 yıl yetecek stok bulunan Suudilerle ne yazık ki petrol konusunda aracı olmadan doğrudan ticaret yapamıyoruz. İnşaat sektörü ile girdiğimiz Suudi dünyasında başka bir ürün ihraç da edemiyoruz. Yaptığımız inşaatlar da Ata yadigarı Kaleyi yıkıp yerine Alış Veriş Merkezi yapmak. Emlak ve inşaat firması Gulf Enternasyonal Contracting & Real Estate Co.'nun 31 yaşındaki Gelişim Müdürü Hamdi Al Zaim'e göre inşaat, dönüşüm sürecinde en fazla darbe alan sektörlerden. Devlet harcamaları kontrol altına alırken, anlaşmaların akışı da yavaşladı. Ödemeler gecikti. Sektörün devleri ya çöktü ya da debelenmeye devam ediyor. Ülke için diğer bir risk de zengin ve fakir ile muhafazakar ve kozmopolit elit arasındaki farklılıkların genişlemesi. 

Yani Suudiler onca petrole rağmen ipleri başkalarının eline vererek kendilerini hapsettikleri dünyada ya var olacaklar ya ölecekler. 

Aslında dünyada egemenliği kontrol etmek için bizim Osmanlı İmparatorluğu'muzun da yıllarca hakimiyetinde olan 22 ülkeyi günümüzde  elinde tutan ülke dünyanın hakimi olur. O yüzden Suudiler Amerika için önemli. Bu değişiklikler ve de Suudilerin bizimle ekonomik ilişkiye girmemesi, Kaşıkçı cinayetinin bizim ülkemizde işlenmiş olması sizce tesadüf mü?