Dolar $
32.45
%-0.18 -0.05
Euro €
34.83
%-0.42 -0.14
Sterlin £
40.62
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
4003.23
%0.28 10.88
SON DAKİKA

Dünyada Barış Virüsle mi gelecek?

Kimse kimsenin tavuğuna "kışt" demiyor. Herkes kendi derdine düşmüş vaziyette. Şu an herkesin derdi kendini ilgilendirdiği için, ne Suriye meselesi, ne sınır dışına itilen göçmenlere ne olduğunu biliyoruz, ne de Libya'da neler oluyor bizi ilgilendirmiyor bir bakıma gündemde değil. Acaba ülkelerin istediği de böyle bir kriz miydi. Kimse evden dışarı çıkmazsa, kavgalar evlerde karı koca arasında sınırlı kalsa ülkeler çok daha rahat yönetilebilir. Şaka bir yana ancak tüm sektörlerde yıkım büyük. Bu karantina günlerinde en basit çalışanlardan devlet başkanlarına kadar herkes dahil. Yani dostlar, dünya olarak gümledik. Bu sırada dert Hangi ülke sakladığı ne kadar parayı ortaya çıkaracak.? Ya da iflasa doğru tepe aşağı bir yola mı girecek. Turizm sektörüne binen şimdilik 3 aylık yani dert 51 Milyar USD bu nedenle Kongreler ve iş gezileri de yıllık olarak 400 milyar usd eksiye düşecek diye bekleniyor. Bu rakamlar Dünya Turizm Örgütü tarafından verilen rakamlar.

Korona virüs küresel ekonomiyi çok kötü sarstı. Bütün ülkeler kendilerine göre kurallar koyuyor virüsü yenmek için çaba sarf ediyor. Bazıları "  Hadi Len " diyordu. Şimdi sokağa çıkma yasağı koydular. Kim hangi tedbiri alıyor, önlemler işe yarayacak mı? Herkesin merak ettiği bu soruyla ilgili bir araştırma derledim bugun sizinle bunu paylaşmak istiyorum. 

Yeni koronavirüs küresel bir sağlık krizi ve dünya çapındaki ülkelerin hastalığın salgınını düzeltmeye çalıştığı yollar çok çeşitlilik arz ediyor. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde, yoğun nüfuslu birçok bölge , efekte olmuş kişilerin sayısının hızla artmasını önlemek için “ yerinde barınma ” girişimlerini yürürlüğe hemen soktu. Hani bizde de "EVİNDE KAL TÜRKİYE" diye bir slogan  var ya. Onun gibi. Aslında biz halk olarak bu işe çabuk adapte olduk. Hatta hükumeti bile halk yönlendirdi. Bu beni çok sevindiriyor. Herkes bir öneri ve proje üretiyor. Bazı komik insanların yaptıkları filmlere de çok gülüyoruz. Aslında her ülke kendince ünlü bir ismi corona virüsüne yakalandı diye anons etti. Almanya Başkanı Merkel bile "ben de tehlikedeyim" diyebildi. Ünlü artistlerle de görüldü. Bizde Galatasaray Teknik Direktörü  Fatih Terim hastalığa yakalandı. "Aman haa " diyebiliyoruz artık. 

Ancak bazı Afrika, Asya, Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri oldukça farklı tepkiler veriyor. 

Dünya Bankasından koronavirüsle mücadele için 12 milyar dolarlık acil yardım paketi açıklandı planlamalar yapılıyor. Petrol fiyatları yüzde 30 düştü: 1991'deki Körfez Savaş'ından beri en büyük değer kaybı yaşanıyor. Daha bir çok maddeyi sizin için sıralayabilirim. Pekiyi muhtemel Kurtarma Yolu nedir? 

Dünya ekonomilerinde  durgunluğun önüne geçilip geçilemeyeceğine bakılmaksızın, Covid-19 kapsamındaki büyümeye geri dönüş yolu mutlaka bir an önce devreye sokulmalı.  Eğer geç kalınırsa şokun gerçekten bir yükselme kayıt edip devam edeceği aşikardır. İlk önce yapısal hasar olup olmadığı ya da ne kadar olduğu anlaşılmalı. Akla gelen ilk senaryoda yaşanan ekonomi şoku, hasarın ne kadar büyük olsa da yapılan kurtarma çabalarıyla ülkelerin büyüme stratejisine eninde sonunda geri dönmesini anlatabilir. Bu senaryoda, yıllık büyüme oranları şoku tamamen emebilir. Bugünün kasvetinde iyimser görünmese de, bunun gerçekleştirilme şansı var.  Başka bir senaryo ise ekonomi çok kan kaybedecek. Ama, bu senaryoda rollerin yerine oturması için, virüsün gerçek hasarına dair daha fazla kanıt görmek gerekir. Akla gelen son senaryo ise, benim hiç olmasını düşünmediğim kötü senaryo. Bu kıyamet senaryosu bir çok devletin ekonomisinin çökmesi anlamına gelir ki bu da diğer devletlerin sırtlarına alamayacağı kadar bir yükü ortaya çıkarır. 

Sonuçta artık ülkeler düşman değil birlik içinde olmalı ve bu tip saldırılara ortak cevap vermelidir diye düşünüyorum. Bu kriz yeni teknolojilerin ve iş modellerinin benimsenmesini teşvik edebilir. 2003'teki SARS salgını, Çinli tüketiciler arasında online alışverişin benimsenmesine fayda sağladı. Dünyada okullar kapandığı için e-öğrenme  çağı başladı.  Ayrıca, akıllı telefon kullanıcıları dijital teknolojiyi daha etkili bir şekilde halk sağlığı için kullanıyorlar. Her derdin bir hayırı da vardır. Bu olay dünyaya ders olsun ve Atatürk'ün dediği gibi; Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" olsun.