Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Tadarik zinciri

Kasım ayına girince artık gelecek yılın planlamaları da yapılmaya başlandı. Yılın son çeyreğinde, önümüzdeki yıl satın alma ekonomik durum ve tedarik zinciri yönetimlerini bekleyen zorluk ve fırsatlar konuşulmaya başlandı.

İnatçı enflasyon ve neredeyse kesinleşen küresel resesyon, satın alma ve tedarik zinciri liderlerinin önceliği haline geldi.   Küresel tedarik zincirine ilişkin göstergeler olumlu seyretse de gelecek yıl için beklentiler tedirgin ediyor. 

Pandemiden bu yana tedarikteki kırılmalara yara bandı olan Türkiye ise yaptığı çalışmalarla ülkeler arasında köprü görevi görmeye devam etti. Rusya’nın Avrupa’ya doğalgazı kesmesinin yarattığı kriz sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’de doğalgaz merkezi kurmak istediğini açıkladı. Bunu geçtiğimiz yazımda da yazmıştım. Neler oluyor diye. Ruslarla yaptığımız son anlaşmalar ve dostane görüşmelerin sonu nereye varacak bilmiyorum ama, 2 yaramazlık yapan ülkenin Nato’ya alınma çalışmaları da gözleri ülkemize çeviriyor. 

Ne kadar koksak da tedarik zinciri normalleşiyor. Güncel Lojistik Yöneticileri Endeksi’nde yapılan tahminler, 2023 yılı için tedarik zincirinde normalleşme yaşanacağına işaret ediyor.  Tedarik zinciri ile ne kastedilmektedir. Bu konuda en basit tanımıyla, Tedarik zinciri, bir ürünün yaratılması ve satışına dahil olan tüm bireylerin, kuruluşların, kaynakların, faaliyetlerin ve teknolojinin ağıdır. Tedarik zinciri, kaynak malzemelerin tedarikçiden üreticiye tesliminden nihai kullanıcıya nihai teslimatına kadar her şeyi kapsar. Yani dedelerimizin “İpek Yolu” ile yaptıkları ticaretin hız kazanması ve de üretimin parçalarının birleşerek en kısa zamanda tüketiciye ulaşması da denilebilir. 

New York FED’in Küresel Tedarik Zinciri Baskısı Endeksi’nde ise yılın başından bu yana yaşanan gelişmelerin, küresel tedarik zinciri baskılarının tarihsel seviyelere uygun olarak gerilemeye başladığı gösteriliyor.

Öte yandan J. Kipling Louttit ve ekibi tarafından tutulan bir tablo, ABD limanlarında bekleyen gemi sayılarında da önemli düşüşlere işaret ediyor. 15 Ekim 2020’de 5 gemiyle başlayan, Şubat 2021’de 40’ı aşan, geçtiğimiz Ocak ayında 109 ile zirve yapan kayıtlar, bekleyen gemi sayısının geçtiğimiz haftalarda 8’e düştüğünü ortaya koydu.

Uluslararası Para Fonu, Ekim 2022 tarihli ekonomik görünüm raporunun başlığını "Yaşama maliyeti kriziyle mücadele etmek" olarak belirledi. Raporda IMF, enflasyonun geçtiğimiz on yıllarda görülenden daha yüksek olması sebebiyle küresel ekonomik aktivitenin beklenenden daha keskin bir yavaşlama yaşadığına dikkat çekti. Rapor ayrıca yaşam pahalılığı krizi, çoğu bölgede sıkılaşan finansal koşullar, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve devam eden COVID-19 salgınının ekonomik görünüm üzerinde ağır bir baskı oluşturduğunu da ortaya koydu. 

Büyüme tahminlerine geldiğimizde ise IMF, 2021’de %6 olan küresel ekonomik büyümenin bu yıl %3,2’ye, önümüzdeki yıl ise %2,7’ye düşmesini bekliyor. IMF ayrıca küresel enflasyonun 2021’deki %4,7’lik değerinin bu yıl %8,8’e yükseleceğini, ancak 2023’te %6,5’e ve 2024’te ise %4,1’e düşeceğini belirtiyor.

Etkin bir tedarik ağının nasıl  başarı oluşturulacağını 4 adımda sıralıyor araştırmacılar. Tedarik zincirinizin haritasını çıkarın. Merkezin dışındaki tedarikçilerinizi de bu haritada tutun. Ürünleri ve segmentleri belirleyin. Bu kapsama girmeleri için gerekli koşullar, talepte minimum dalgalanmaları, üretim döngü süreleri ve yakınlığıdır. Segmentlerin buluştuğu noktalarda tampon noktalar oluşturulması gerekiyor. Ayrıca Tedarikçi ilişkilerinde herhangi bir kırılmadan kaçınabilmek için 3. parti satın alma organizasyonları ile iş birliği yapılmalı diye eklliyor Zer araştırmacıları.

Ayrıca bu konuda artık yazılımcılar da çok faydali çalışmalar yapmaktadır. ERP diye kısaltılan Kurumsal Kaynak Planlama yazılımı, kurumların en iyi performans için temel iş süreçlerini otomatikleştirmesine ve yönetmesine yardımcı olan yazılım sistemi türü. Artık dünyada çokça kullanılıyor. Yeni dünya düzeninde artık dijitalleşerek her konuyu daha basitleştirebiliyoruz.

ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması ve iş siparişlerinin yönetilmesi, teslimatın izlenmesi vb. dahil günlük iş süreçlerinin yönetilmesi için kullanılan kapsamlı bir süreç. Tedarik Zinciri Yönetimi ise hammaddeden ihtiyaç duyulan her temel şeyi içeren kapsamlı bir zincirdir. ERP tedarik zinciri yönetimi yazılımının entegrasyonu, daha iyi çıktı sağlamak için tedarik zinciri faaliyetleri ile dahili iş süreçleri arasında koordinasyonu sağlayabilir. 

Yani demem o ki 2023 yılı için üreticiler ve bu üretilen malları dünyaya yayan tedarikçiler ortak olarak çalışmaya başlayıp mallarının daha çabuk , daha güvenilir ve de daha ucuz bir yolla tüketiciye ulaşmasını istiyor.