Dolar $
32.57
%0.15 0.04
Euro €
34.88
%0.69 0.23
Sterlin £
40.58
%1.04 0.42
Çeyrek Altın
3979.45
%0.34 13.4
SON DAKİKA
Son Yazıları

Sağlıklı beslenen sporcu başarıya koşuyor

13 Eyl 2021

Sporcuların başarılı olmasında sağlıklı beslenme bana göre çok önemli bir yer tutuyor. Bir sporcu iyi bir performans yakalamak istiyorsa kesinlikle doğru beslenmeli ve bunu da gerekirse bir uzman nezaretinde yapmalı.

Geçen günlerde Bakırköy Belediyesi’ne ait Atatürk Spor ve Yaşam Köyünde bir kahvaltıya davet edildim. Burada müdürlük yapan Sait Balaban tarafından tesislerin içinde hazırlanan, organik domates ve gezen kümes tavuğu yumurtalarından oluşan nefis menemenli kahvaltı epey lezzetliydi. Kahvaltıda benim gibi bir kaç gazeteci, bir iş adamı, şampiyon ve antrenörü de vardı.

Burası E5 üzerinde Bakırköy’den Aksaray istikametine giderken hemen sağ tarafta çok büyük bir tesis ve harika yüzme havuzları var. UEFA kriterlerine uygun futbol antrenman sahaları ve en önemlisi de bu tesis sayesinde çok başarılı olan sporcuları bulunuyor.

Geçen aylarda bu tesiste, kendi de bir sporcu olan Antrenör Canberk Babaoğlu tarafından yetiştirilen sporculardan biri, milli sporcu Derin Toparlak, CMAS Paletli Yüzme Büyükler Dünya Şampiyonası'nda erkekler 1500 metre su üstünde altın madalya kazandı.

Yine bu tesiste yetişen sporculardan biri olan Antrenör Canberk Babaoğlu ’da bu yıl Ankara’da Crossfitbackstreet’ in düzenlediği Gorillasfittestchallenge yarışmasında Türkiye 1.’si olmuş.

Beslenmeye gelince, özellikle sporcuların sıvı kaybı normal bireylere göre daha fazla olduğundan içilen su miktarı kesinlikle fazla olmalıdır.

Her sporcunun alması gereken kalori gereksinimi biraz farklılık gösterse de, temelde sporcuların beslenme şekli, karbonhidrat ve protein açısından zengin ama yağ açısından normal olmalı.

Sporcu güne sağlıklı lif ve protein açısından zengin, süt, yoğurt ve yumurta gibi protein ağırlıklı bir kahvaltı ile başlamalı. Özellikle antrenman olduğu günler bu kahvaltı atlanırsa egzersiz yapılırken sporcu kendini halsiz hissedebilir.

Gün içinde tam tahıl, meyve ve sebze tüketmeli çünkü bunların içinde bulunan Karbonhidratlar vücudun ana enerji kaynağıdır. Ayrıca doğal lif, vitamin ve mineral kaynağı açısından da zengindirler.

Protein açısından zengin kırmızı et, beyaz et, balık, yumurta, süt, baklagiller ve zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar tüketmeli.

Muz, çilek, üzüm, portakal, fındık ve fıstık ezmesi gibi yiyeceklerin yenilmesi de antrenman öncesi çok önemli.

Şampiyon Derin Toparlak’ın antrenörü Canberk Babaoğlu, şampiyon Derin Toparlak’ın nasıl beslendiğini anlattı.

“3 yılı aşkın bir süredir bu yarışlar için birlikte çalışıyoruz. Beslenmemiz ilk başta düzensizdi, bu da performansımızı olumsuz etkiliyordu. Bu yüzden diyetisyen arayışına girdik. Bu süreçte diyetisyen Mehmet Reşat Erdalı ile çalışmalarımızı başlattık. Hem fiziğimizde hem de antrenman performansında değişimler yaşamaya başladık ve antrenman içinde enerjimiz yükseldi. Ayrıca ertesi günkü antrenmanları daha iyi çıkarmaya başladık. O yüzden bu iş için antrenman neyse uyku neyse beslenmede o kadar önemlidir. Tabi bunların hepsini planlı disiplinli bir şekilde uyguladığınızda güzel sonuçlar alabilirsiniz” diyerek sağlıklı beslenmenin bir sporcunun yaşamında ne kadar önemli olduğunun altını çiziyor.

Herhangi bir sporla uğraşmak isteyen veya sporun bir dalında yarışmak isteyen hiç düşünmeden ve vakit kaybetmeden hemen başlasın diyen Canberk Hoca, “hatta 1-2 sporu bile birlikte yapabilirler. Öncelikli olarak sporcu arkadaşlarıma tavsiyem, sevdiğiniz ve ilgi duyduğunuz bir sporun keyfini sürmeli ve doğru beslenmelisiniz. Bir süre sonra siz sevdiğiniz sporla daha bir ilgili oluyor, sağlıklı besleniyor ve bu süreçte antrenmanlarınız artarken de bakıyorsunuz çok güzel sonuçlar ortaya çıkmış. Ancak kimse sıfırdan hemen şampiyon olmuyor. Önce sevilen bir sporu belki hobi olarak yaparken, daha sonra yarışmacı sporcu olma süreci başlıyor. Bu da aile ve antrenör ile birlikte alınan kararlarla doğru ilerliyor. Aslında bu süreç bir nevi kendinizi keşfettiğiniz de ve neler yapabildiğinizi gördüğünüzde yolculuk başlıyor” demektedir.

Atatürk Spor ve Yaşam Köyü

42.000 m2’lik alana yapılan bu tesis tamamen halkın hizmetinde olup 23.02.2009 yılında hizmete girmiş. Tesisin içerisinde bulunan Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde, Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi, Hidroterapi Havuzu, Fizik Tedavi Merkezi ve ufak bir spor salonu bulunuyor.

Ayrıca tesis, 250 kişilik seyirci tribünü olan (25x15metre) ölçülerinde yarı olimpik yüzme havuzu, 500 seyirci kapasiteli 2000 m2 kapalı alanlı spor salonu, 3 açık, 3 kapalı Tenis Kortu, 2 suni çim sahası ve 1 küçük halı sahadan oluşuyor.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları