Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.92
%0.24 0.1
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA

Kriz ortasında borç almak ve geleceği finanse edebilmek...

Geçen gün çok sevdiğim bir arkadaşım bana geldi ve "para lazım mı?" dedi. Lazım olmaz mı? Tabii ki istedim. Ama meğerse durum öyle değilmiş. O bankadan kredi almış.

Bu kredi işinden çok fazla faiz ödeyerek oldukça güç bir duruma düşmüş. O da bana para satarak kaybını minimuma indirmeye çalışıyormuş. Tabii beraber güldük. Kahveleri de ben ısmarladım. Faiz olaraktan. Bizim ülkede faiz düşüyor ama bu işten bankaların haberi olmuyor galiba. 40.000 Türk lirası almış 60.000 lira geri ödeyecekmiş. Ne zaman mı? Bir yılda. Bu kimin işine yaradı. E tabii ki siz cevabı çok iyi biliyorsunuz. 

Günümüz rekabet ortamında çevresel faktörlerde yaşanan hızlı dönüşümler, halkımızın bireylerini değil işletmelerin de kriz olarak nitelendirilebilecek durumlarla karşı karşıya kalmasına yol açmaktadır. Bu olumsuz durum ziyadesiyle de stres oluşturuyor. Borç, finansal refahımızdan daha fazlasını etkiler; Para sorunları yaşamak fiziksel ve duygusal sağlığımızı da etkileyebilir, bu nedenle borç stresiyle nasıl başa çıkacağımızı anlamamız da çok önemlidir. Biliyorsunuz,  borç ve stres genellikle el ele gider. Ödemelerimizin gerisinde kaldığımızda ve alacaklılarımız aramaya başladığında, mali durumumuzu bir daha yoluna koyabilecek miyiz diye merak etmeye başladığımızda endişeye kapılmamız, gecelerinizin uykusuz geçmesi gayet normaldir.

Krizlerden ölçeği ne olursa olsun, kişisel değil her büyüklükteki işletmenin etkilenmesi beklenmekle birlikte, bu etkilerin boyutları farklı olabilmektedir. Bu bağlamda, işletmelerin amaç ve varlığını tehdit eden krizlerin olumsuz etkilerinin azaltmak için kriz öncesinde çalışanlara yönelik kurumsal uygulamaların yapılması krizin etkilerini azaltabilecektir. Borç Stresi Sendromu diye bir durum ortaya çıkmış. Konsantrasyon güçlüğü, uykusuz geceler ve yeme alışkanlıklarındaki değişiklik, borç stresinin kendini gösterebileceği fiziksel belirtilerden sadece birkaçıdır ve bu fenomen, tıp çevrelerinde sıklıkla " borç stresi sendromu " olarak adlandırılıyor. 

Borcunuzdan dolayı stres yaşıyorsanız, bir çözüm bulmanın ilk adımı para sorunlarınızı baştan kabul etmektir. Kafanızı kuma gömmek ve her şey yolunda gidiyormuş gibi davranmak kesinlikle daha kolaydır, ancak artan finansal sıkıntılarınızı görmezden gelmeye devam ederseniz, kendinizi yalnızca daha stresli durumlara hazırlamış olursunuz.

Şöyle de düşünebilirsiniz. Bu dünyada tek borçlu siz misiniz? Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) raporlarına göre Mayıs 2022 itibariyle kredi veya kredi kartı borcunu ödememiş olanlardan, 4 milyon 148 bin kişinin borcu devam ediyor. 2022’nin ilk beş ayında borcunu ödeyemediği için yasal takibe girenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 83 artarak 748 bin 437 kişi oldu. BDDK’nin birinci çeyreğe kadar paylaştığı verilere göre, ödenmediği için takibe giren kredi tutarı, Mart 2022 itibariyle 163 milyar TL. Hem kredi hem de kredi kartı borcunu ödeyememiş kişilerin de olduğu, borcu takibe giren toplam 167 bin kişi var. Tabii bu verdiğim sayılar sizi umutlandırmasın. “Bana gelene kadar” demeyin.  “Her koyun kendi bacağından asılır.” Diye de bir söz var. Ama yine de size bu seçim mevsiminde umut verecek bir çalışmadan söz edeyim. Geçen ay ki Kabine toplantısında, takipteki kredi kartı ve kredi borçlarının ele alınması iyi oldu da sonuç biraz beklenmesi gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaların sonucunda, takibe giren borçlar için yapılandırma, erteleme veya takip süresini uzatma gibi düzenlemeler yapılması gündemde. Aman siz yine de temkinli olun. Ne kadar ve kime borçlu olduğunuz konusunda kendinize karşı dürüst olun. Bu dürüstlük sadece kendiniz için geçerli değildir; aynı zamanda eşiniz, aileniz ve size en yakın olanlar için de geçerlidir. Harcama alışkanlıklarınız ve mevcut mali durumunuz hakkında eşinize ve ailenize karşı dürüst değilseniz, ilişkinizde gerginliğe neden olabilir ve bu da stresinizi daha da artıracak ve istenmeyen durumlar yaratacaktır. Sadece sizin değil, Devlet borcunun da sıradan insanların hayatlarını nasıl etkileyebileceğini de uzmanlar sayfalarca yazıyor. Sürdürülemez borcun ülkelerin ilerlemesini nasıl engelleyebileceğini, aksi takdirde sağlık, eğitim ve başka sektörlerde yıkıma neden olacağı da ortada. Ülkemizle ilgili Son bir bilgi de size,  Hazine garantili dış borç stoku 15,8 milyar ABD dolar. Bakalım günler ne getirecek.