Dolar $
32.96
%0.03 0.01
Euro €
35.3
%-0.04 -0.01
Sterlin £
41.75
%-0.27 -0.11
Çeyrek Altın
4019.74
%-0.15 -5.89
SON DAKİKA

Hidrojen için pilot mekanizma

Avrupa Komisyonu, hidrojen pazarını geliştirmek için yeni bir pilot mekanizma üzerinde çalışmaya başladı.

Hedef hem alıcıların hem de tedarikçilerin pazar durumunu daha net bir şekilde ortaya koymak. Mekanizma beş yıl boyunca yürürlükte olacak ve Avrupa Hidrojen Bankası'nın bir parçası olacak. Hidrojen pilot mekanizması, yenilenebilir, düşük karbonlu hidrojen ve türevleri için talep ve arz hakkında bilgi toplayacak. Verileri işleyecek ve bunlara erişim sağlayacak.

Avrupalı alıcıların hem Avrupalı hem de yabancı tedarikçilerle eşleşmesine olanak tanıyacak. Bir yandan hidrojen akışlarının ve fiyatlarının geliştirilmesine ilişkin piyasa verilerini toplayacak ve işleyecek. Pilot mekanizmayı işletecek bir BT platformu geliştirilecek. Öncelikli hedef, bunun için bir hizmet sağlayıcı bulmak. Komisyon, 2025 ortasına kadar faaliyetlerine başlayabilmesi için bu yılın sonuna kadar bir sözleşme imzalamayı planlıyor. Avrupa'da ilk büyük ölçekli elektrolizörler halihazırda yapım aşamasında ve ilk satın alma anlaşmaları imzalandı. 

Tedarikçiler ve tüketiciler arasındaki talep görünürlüğü iyileşiyor. Yeni mekanizma nihai yatırım kararlarını hızlandırma hedefli ve alım anlaşmalarının güvence altına alınmasına katkı sağlayacak. Hidrojen, Yeşil Mutabakat hedeflerinde, Rus fosil yakıtlarını aşamalı olarak kaldırmada ve Avrupa endüstrisinin karbonsuzlaştırılmasında önemli rol oynayacak. AB, 2030 yılına kadar tam olarak işleyen bir hidrojen pazarının geliştirilmesini desteklemek için kapsamlı ve entegre bir düzenleyici çerçeveyi uygulamaya koydu. 

Karbondan arındırılmış Gazlar ve Hidrojen paketi, tüm hidrojen değer zinciri boyunca, yatırımcılara yasal kesinlik ve uzun vadeli görünürlük sağlayan net piyasa kuralları belirledi. Talep tarafında, gözden geçirilmiş Yenilenebilir Enerji Direktifi, sanayi ve ulaşım sektörlerinde yenilenebilir hidrojen için hedefler getirdi. AB ayrıca yenilenebilir hidrojenin ne olduğunu ve bu hedeflere nasıl güvenebileceğini tanımlamak için kurallar belirledi. Komisyon, yıl sonuna kadar düşük karbonlu hidrojenin yasal bir tanımını önermeyi planlıyor. 

Net-Sıfır Sanayi Yasası kapsamında çalışılıyor. Türkiye, bir yandan kendi ihtiyacı için bir yandan AB tedarikçisi adayı olarak hidrojen üretebilir. Büyük bir yenilenebilir potansiyelimiz var. Ancak AB’nin mevzuat kararlılığı ve somut adımları, henüz gerekeli yansımayı oluşturmuş durumda değil. Ülkemizin çok sayıda enerji ve elektrik üreticisi, gelişmeleri dikkatle takip ediyor. 

Dört ayrı bakanlığımızı doğrudan ilgilendiren alanlar gelişiyor. Kimilerinde birlikte hareket emek gerekecek kesişim oluşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, kendi alanlarında yeşil dönüşüm hamlesini dikkatle takip ediyorlar. Mevzuat ve ilgili regülasyonların ivedilikle oluşması cari açık başta olmak üzere çok yönlü fayda sağlayacaktır.

Hidrojen ihtisas bölgeleri 

Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, derneğin 2.yaşını kutladığı içerikte yukarıdaki başlığı yineliyordu. Güneş ve rüzgar potansiyelimiz ortada. Elektrik üretiminde kullanım dışı kalan, off- grid elektrik üretimi, yeşil hidrojen üretimine yönlendirilebilir. Ayrıca kimi zaman sıfır seviyesine kadar düşen saatler, farklı fiyatlandırmalar ile yine aynı yere yönlendirilebilir. Özel hidrojen üretim ihtisas bölgeleri ilan edilmesi, üreticiyi teşvik etmekle kalmayacak. Aynı zamanda AB ile hidrojen ilişkilerinin gelişmesini de sağlayacaktır. 

Türkiye, Avrupa Hidrojen Omurgası olarak anılan boru hatları sisteminin dışında tutuluyor. Bu kadar değerli bir potansiyel ve coğrafi yakınlık mevcutken yolları açacak çalışmalar hız kazanmalı. “Dört bakanlık” sözü bu nedenle yineleniyor. Kamu kararlılığı entegrasyonun birinci adımıdır. İlgili yatırımlar mutlaka kaynak bulacaktır. AB, 50 MW'tan fazla 16 büyük elektrolizöre, hidrojen depolama tesislerine ve terminallerine PCI statüsü veriyor. Avrupa ortak yararına proje (PCI) tanımı çok değerli. 13 farklı AB üyesinde, 5.2 milyar Euro destek verdiler. Dahası, AB içinde ve uluslararası üreticilerle buluşturma amacıyla bir kaç hidrojen koridoru oluşturuluyor. Bir dizi yeni ve yeniden tasarlanmış boru hattı bu kapsamda değerlendiriliyor. Hızlı ve önemli gelişmeler yaşanıyor. Bilgimiz var, izleyici olarak kalmamalıyız. 

Ozan Kabak 

Büyük bir talihsizlik yaşadı. Hazırlık maçında sakatlandı ve Avrupa Şampiyonasında forma giyemeyecek. Bir sporcunun en büyük düşü, Avrupa ve dünya şampiyonlarında, olimpiyat oyunlarında yer almaktır. Önce yer almak, ardından da mümkünse başarıyla tamamlamak. Düşleri hüzüne döndü Ozan’ın. Ama genç ve başarılı bir sporcu. Gelecek yılları onu da yeni büyüklüklere, heyecanlara, başarılara taşıyacaktır. Önce geçmiş olsun! Başarı, zaten gelecektir.

Mourinho

Teknik direktörlerin Messi’si Türkiye’de. Fenerbahçe’de seçim var. Başkan Ali Koç, anlaştı, imzaladı, taraftarla buluşturdu. Aday ve eski başkan Aziz Yıldırım da, zaten görüştüğünü, çalışmak istediğini söylüyordu. Dolayısı ile, seçimin sonucu Mourinho’nun çalışmasında etken olmayacak. Yıllardır, iletişim derslerinde, Mourinho’nun büyük hamlelerini örnek olarak işledik. Hatalarını da muhteşem söylemlerini de eleştirilen kibirini de. Ancak sahadaki varlığı çok konuşulmadı Portekizlinin. Şimdi futbolu da yorumlanacak. Her hafta, her maçta, her gün. Joachim Löw’e “futboldan anlamıyor” yaftası yapıştıran ülkede bakalım Mourinho’ya neler denecek? İşin bu tarafı, her durumda gündem de olacak. Mourinholu Türk futbolu ise, tarihi günler yaşayacak. Önce, hangi takım taraftarı olursa olsun, futbolseverler tadını çıkarmalı. Yarış, işin keyfi ama her şeyi değil. Saygıyı yitirmeyelim…