Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Gastronomi bakımından Ordu

06 Eyl 2021

Geçtiğimiz hafta sonu Ordu Büyükşehir Belediye başkanı Dr. Hilmi Güler Bey'in davetlisi olarak Ordu'da idim. Başkan Bey'in sunum dosyasında "Ordu Gastronomi Merkezi Olacak" diye yazıyor.

Çok şahane bir program olduğunu söylemeliyim. Buna vesile olan Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Ordu Perşembeli Celal Toprak Bey’i de ayrıca kutluyorum. 

Programda anlatılanlardan ilin ekonomisi büyük bir oranda fındık üzerine gelişirken son yıllarda bunun değişerek gastronomiye kaymaya başladığını gördüm. En önemlisi de hayata geçirdikleri büyük proje KYBELE çikolata markası. Tadına baktım muadillerinden epey yukarıda idi. 

Bu vesile ile Gastronomi bakımından yerel mutfak kültürlerinin bir turizm ürünü olarak ortaya çıkarılmasının önemi üzerinde durmak istiyorum. 

Bu anlamda en iyi örneklerinden biri bana göre Ordu’dur.

Bir bölgenin Turizm açısından cazibe merkezi olabilmesi için doğal güzellikleri, denizi, tarihi, kültürel değerleri ve tatil yapma imkânları elbette olmalıdır. 

Ordu bu konuda çok şanslı bir il konumunda, ilk başta kilometrelerce epey keyifli yürümeler yapılabilen geniş ve ferah bir sahili bulunuyor. Ordu’nun birçok yerinden denize girilebilen plajları var. Tarihi yerler açısından da hazineler kıymetinde gezilecek noktaları mevut. Mersin Köyü Limanı, Hoynat adası, Yason Kilisesi ve Yason burnu gibi. Teleferik ve Boztepe ikilisi ise tam bir keyif düşkünlerinin adresi olacak nitelikte. Hele Boztepe’den batan güneşi seyretmek insanı şair yapabilecek nitelikte. 

Ancak tüm bu turizm avantajlarının yanında yerel lezzetlerinin de öne çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. 

Bu konuda yapılan araştırmalar, turistler bir yeri ziyaret ettiklerinde o yörenin mutfak kültürüyle daha çok ilgili oluyorlar. Buna göre bir yörenin mutfak kültürü, bir turizm ürünü olarak ele alınıp iyi işlenirse o yörenin pazarlanmasında ve tanıtılmasında büyük rol oynayabilir. 

Son yıllarda çeşitli turizm alternatifleri arasında en çok dikkat çeken bir turizm çeşidi olarak Gastronomi Turizmi öne çıkıyor.  

Bir bölgeye ait gastronomik zenginlikler, o yöreye ait kültürel kimliği yansıttığından turistleri etkileme şansına da ciddi oranda sahiptir. Eğer bölgeler kendi yörelerine ait otantik mutfak kültürleri denilen yiyecek ve içeceklerini dikkat çekici bir şekilde sunarlarsa Gastronomi Turizm açısından çok öne geçerler. Bunun örneklerini ülkemizde çok görüyoruz. 

Ordu, benim gözümde Gastronomi açısından çok gelecek vadediyor ve Türkiye’nin birçok açıdan en güzel şehirlerden biri konumunda olup bu sayede lezzet pazarlayan bir kent haline dönüşebilir.

Bence, bu ilimizin yemek kültürü, turiste yeni tatlar deneme merakı ve ilgisini çeken bir his veriyor. 

Dünyada üretilen fındığın %70’i Türkiye’de ve bunun da %35’i sadece Orduda üretiliyor. Ordu aynı zamanda Türkiye’deki bal üretiminin %14’ünü karşılıyor ve Türkiye’nin en çok kivi üreten 2. Kenti konumunda bulunuyor.  

İçinde bulunduğu coğrafyanın özelliklerine haiz eşsiz bir mutfak kültürüne de sahip olan Ordu, en çok da balık yemekleri ve çeşitli sebzelerle yapılan lezzetleri ile biliniyor. Ordu’nun yöresel lezzetleri kıyı ve yüksek kesimlerde farklı farklıdır. Bu farklılık beraberinde yörenin kıyı ve yüksek kesimlerinde zengin bir yerel mutfak kültürü oluşmasına da neden olmuş. 

Neredeyse ülkenin dört bir tarafında tüketilen Ordu pidesi, damakların şenlendiği ayrı bir lezzet haline dönüşmüş. 

Ordu mutfağına ait sebze ve otlardan yapılan yemeklerin lezzeti ise inanılmazdır.

Bu bölgede yapılan bitkisel yemeklerin bir kısmının sadece isimlerini buraya almak istiyorum. Pancar Kara Lahana Çorbası, Galdirik Kavurması, Beyaz Mısır Çorbası, Kabak Kayganası, Lobye, Isırgan Çorbası, Fasulye Turşusu Kavurması, Hoşkıran Kavurması, Fasulye Turşusu Diblesi, Fırın Fasulyesi Kavurması, Melocan Diken Ucu Kavurması, Keşkek Gendeme, Tirmit Mantarı Kavurması, Mısır Unu Yağlaşı, Mısır Yarmalı Aş Sarması, Pancar Karalahana Diblesi, Pancar Döşemesi, Pezik Pazı Kavurması, Sakarca Kayganası, Sakarca Mıhlaması, Uçkur Kabak Kavurması, Zeytinyağlı Kara Lahana Pancar Sarması, Taflan Turşusu Kavurması, Pırasa Kayganası, Çil Kabak Kavurması gibi. (Kaynak; Turistik Destinasyonların Tanıtılmasında Yerel Mutfaklar ve Ordu Mutfağı Kitabı, Yazar, Doç. Dr. Cavit Yavuz, Ordu Üniversitesi)

Son olarak Orduya ilk fırsatta gidin ve gezin diyorum. Boztepe’de Büyükşehir belediyesinin kurduğu bir restoran var ki yöresel lezzetleri ile parmak ısırtıyor. Yukarıda saydığım bitkilerden oluşan birçok lezzetin tadına burada bakma imkanı elde ettik, gerçekten nefisti.  


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları