Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
Son Yazıları

Gastronomi alanında mekân açanlara önerilerim

23 Aðu 2021

Bir türlü ateşi dinmeyen şu pandemi sürecinde, gastronomi alanında yeni bir mekân açmak bana göre hiç kolay değil, ancak imkânsız da değil. Bu düşüncede olan kişiler öncelikle gastronomiyi sevmeli veya en azından yemek yapma kabiliyetine haiz olmalıdır. Sermayesi olup ta bu işe girmek isteyen fakat tecrübesi olmayan da mutlaka işi bilen birini yanına almalı.

Tüm bu tavsiyelerim işin başında bulunacak işletmeci şef için geçerli.

Kendi şef olmayan ve yanına da deneyimli birini almayan girişimciler bu yatırımdan epey zararlı çıkabilirler.

Mekânı açıyorsan öncelikle yemek yapmayı, hatta inovatif yeni lezzetler keşfetmeyi sevmeli ve kendi yemediğin yemeyi de başkalarına yedirmemelisin.

Severek çalıştığın bu alanda, mekânın tarzını iyi belirleyip en fazla katkıyı kendi bilgilerinle sen sunmalısın. Bu alanda tüm bilgileri bilmek elbette pek mümkün olmayabilir ama mutlaka eğitimlerle bu açığını kapatmalısın.

Gastronomi sektöründe başarılı olmak istiyorsan işin düştüğünde değil, bağlantılarına ve tüm dostlarına sürekli zaman ayırmalısın. Tüm tanıdıklarınla iletişimini korumalı, iş hayatında olup olmadığına bakmadan bütün dostluklara büyük önem vermelisin ve onları mekânına davet etmeli, onlara özenle hazırladığın yemeklerinden sunmalısın.

Mekâna gelen misafirlere 40 yıllık dostunmuş gibi davranmalı ve gerekirse kapıda onlara hoş geldin demeli ve giderken de uğurlamalısın. Yüzyıllardır devam eden esnaf geleneğidir bu, şimdilerde pek uygulanamıyorsa bile kesinlikle yapılmalı bence. Yeni restoran sistemlerinde hostesler bu görevi ifa edebiliyor ve masaya kadar eşlik edip oturtuyorsa da bunu senin yapabiliyor olman büyük fark oluşturur. 

Mutfak ve salon bütünlüğünü korumak ve siparişler dahil tüm işlemler için bir otomasyon sistemini kurmalısın. Bu sistem mümkün olduğunca da dijital ve karekod’la uyumlu olmalı. Masaya gelen müşteri masada okuttuğu karekod sayesinde siparişini rahatlıkla verebilmeli, o sipariş hemen mutfağa ulaşmalı ve hatta müşteri ödemesini dahi bu karekod sayesinde masada yapabilmelidir. İşletmeci olarak da sen bu sistemleri iyi bilmeli ve onlardan günlük, aylık ve yıllık performans raporları çıkarabilmelisin.

Mutfak mümkün olduğunca şeffaf ve görünür olmalı, personel dahil tüm mekanda temizliğe, hijyene azami dikkat etmelisin.

Dürüst bir iş ahlakın olmalı ve yaptığın işle kendi değerini bulmalısın. Çok çalışmalı, mümkün olduğu kadar işin başında durmalı ve her gün aynı tutku ile işe gelmelisin. 

Zamanı en iyi şekilde kullanmalı ve organize olmalısın. En önce işe sen gelmeli, en son da sen çıkmalısın.

Gastronomi sektöründe isen mutlaka sosyal medyayı profesyonelce kullanmalısın. Tanıtıma bütçe ayırmalı ve bu işi bilen danışmanlarla çalışmalısın.

Severek yaptığın lezzetleri ayrıntıları da dikkate alarak resimlerini ve videolarını çekmeli ve bunu sürekli şekilde yayınlamalısın.

Mekânın öne çıkan bir yüzü olmalı, işletmeci olarak bunu sen yapmayacaksan, bunu yapabilecek birini, ya mutfak şefini veya 2. Kuşak genç ve yetenekli birini ekran yüzü yapmalısın.

Olumsuzluklar için bahaneler üretmeden ve ne kadar kazanırım diye düşünmeden çok çalışmalısın.

Geleneksel tatlardan ve konukseverlikten vazgeçmeden, yeni ve modern yöntemler kullanarak lezzet severlere ulaşmalısın.

Samimi ve takdir hissi doğuracak kaliteli bir servis sun ki, müşteri senin ilginden sıkılmadan kendini özel hissetsin.

Kendi yeteneklerinin farkına varmalısın, resmin bütününü görebilmek de için de İnisiyatif almalı ve farkındalık oluşturmalısın. Gerekli durumlarda inisiyatif almayanların başarılı olması asla mümkün değildir.

Çalışan ekibe gerçekten Liderlik yapmalı ve bütün ekibi harekete geçirmelisin. Liderlik, kuralları koyup onları takip etmekle birlikte bu kuralları bozacak istisnai durumları da sezebilme yeteneği demektir.

İyi çalışan personeli ödüllendirmeli, çalışmayan ve atıl kişileri ise yanından mutlaka uzaklaştırmalısın.

Kabiliyetli ve gelişime açık insanları çalıştırmalı, sürekli hataları örten ve savunma durumunda olan insanlardan uzak durmalısın. 

İnsanlara işi nasıl yapmaları gerektiğini direkt söylememelisin. Takım içinde çalışırken, onlara genel olarak ne yapmaları gerektiğini söyle ki yetenekleri ortaya çıksın.

Her zaman açık sözlü ve dürüst ol, korkma herkes hata yapabilir ama asla gergin olma.

Tüm müşterilerin yorumlarındaki uyarıları dikkate almalısın. Ancak yorumların tahrip edici baskısına da takılmadan adaletli ve hızlı karar alabilmelisin.

Memnuniyetsiz bir misafiri kazanmak için ne gerekiyorsa yapmalısın.

Bunları hakkıyla yaparsan, sonunda mutlaka KAZANIRSIN.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları